Τα δελφίνια πεθαίνουν στον Αμαζόνιο καθώς η θερμοκρασία του νερού αγγίζει επίπεδα ρεκόρ

«Το να ξέρεις ότι κάποιο πέθανε είναι λυπηρό, αλλά το να βλέπεις σωρούς από πτώματα, γνωρίζοντας ότι η ακραία ξηρασία έχει σκοτώσει πάνω από 100, είναι τραγωδία».

Article featured image
Article featured image

Περισσότερα από 100 δελφίνια του Αμαζονίου εντοπίστηκαν νεκρά στο τμήμα του ποταμού που διαρρέει τη Βραζιλία, εν μέσω ιστορικής ξηρασίας και ενώ η θερμοκρασία του νερού κατά τόπους ξεπέρασε και τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Όλα τα νεκρά δελφίνια -μαζί με χιλιάδες νεκρά ψάρια- βρέθηκαν στη λίμνη Τεφέ κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Mamirauá, μια ερευνητική μονάδα που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Επιστημών της Βραζιλίας. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο τόσο υψηλός αριθμός θανάτων είναι ασυνήθιστος και αποδίδεται πιθανώς στις θερμοκρασίες – ρεκόρ και την ιστορική ξηρασία στον Αμαζόνιο που οδήγησε, μεταξύ άλλων, και σε πρωτοφανή πτώση της στάθμης των υδάτων.

Οι κάτοικοι αυτής της μικρής κοινότητας στην πολιτεία Αμαζόνας περιέγραψαν τη σκηνή με αποκαλυπτικούς όρους. «Ο περασμένος μήνας στην Τεφέ φαινόταν σαν ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Daniel Tregidgo, ένας Βρετανός ερευνητής που ζει στην περιοχή.

«Οι τακτικές παρατηρήσεις ροζ δελφινιών του ποταμού είναι ένα από τα μεγάλα προνόμια της ζωής στην καρδιά του Αμαζονίου. Σχεδόν κάθε φορά που πηγαίνω στην αγορά για να πάρω πρωινό, τα βλέπω να βγαίνουν στην επιφάνεια και μου θυμίζει γιατί μένω εδώ. Το να ξέρεις ότι κάποιο πέθανε είναι λυπηρό, αλλά το να βλέπεις σωρούς από πτώματα, γνωρίζοντας ότι αυτή η ξηρασία έχει σκοτώσει πάνω από 100, είναι τραγωδία», είπε περαιτέρω.

amazoniosol3.png



Η είδηση ενισχύει τις ανησυχίες των επιστημόνων του κλίματος σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει στην περιοχή η ανθρώπινη δραστηριότητα και η ακραία ξηρασία.

«Είναι ακόμη νωρίς για να προσδιοριστεί η αιτία αυτού του ακραίου γεγονότος, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς μας, σίγουρα συνδέεται με την περίοδο ξηρασίας και τις υψηλές θερμοκρασίες στη λίμνη Τεφέ, όπου σε ορισμένα ξεπερνούν τους 39 βαθμούς Κελσίου», ανέφερε το ινστιτούτο, σε σχόλια που μετέδωσε το CNN Βραζιλίας.

Ο ποταμός Αμαζόνιος, η μεγαλύτερη υδάτινη οδός του κόσμου, βρίσκεται σε περίοδο ξηρασίας και αρκετά δείγματα της ποτάμιας πανίδας υποφέρουν επίσης από τις υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ.

amazoniosdol.png



Ερευνητές και ακτιβιστές προσπαθούν να σώσουν τα εναπομείναντα δελφίνια μεταφέροντάς τα από λιμνοθάλασσες και λίμνες στο κύριο σώμα του Αμαζονίου, όπου το νερό είναι πιο δροσερό, αλλά η επιχείρηση δεν είναι εύκολη λόγω της απομόνωσης της περιοχής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μεταφορά των δελφινιών ελλοχεύει σημαντικούς κινδύνους και πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα νερά είναι κατάλληλα για τα θηλαστικά.

«Η μεταφορά δελφινιών σε άλλα ποτάμια δεν είναι τόσο ασφαλής, διότι είναι σημαντικό να εξακριβωθεί εάν υπάρχουν τοξίνες ή ιοί (πριν απελευθερωθούν τα ζώα στη φύση)», δήλωσε στο CNN Βραζιλίας ο Αντρέ Κοέλιο, ερευνητής στο Ινστιτούτο Mamiraua.

Η ξηρασία στον Αμαζόνιο επηρεάζει και την οικονομία. Σε 59 δήμους της πολιτείας Αμαζόνας έχουν αναφερθεί επίπεδα νερού κάτω του μέσου όρου, γεγονός που εμποδίζει τόσο τις μεταφορές όσο και τις αλιευτικές δραστηριότητες στον ποταμό. Αυτή η πλωτή οδός είναι πλέον αδιάβατη, γεγονός που θα ανεβάσει τις τιμές και θα προκαλέσει επισιτιστική ανασφάλεια.

amazoniol3.png



Το Τεφέ είναι μια από τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την ξηρασία. Το Εθνικό Ινστιτούτο Μετεωρολογίας είπε ότι οι βροχοπτώσεις εκεί τον Σεπτέμβριο ήταν μόλις το ένα τρίτο του ιστορικού μέσου όρου. Πολλά κανάλια έχουν στερέψει. Τα ταξίδια με ποταμόπλοιο που διαρκούσαν τρεις ώρες τώρα διαρκούν μια ολόκληρη μέρα, καθώς τα κανό πρέπει να πλέουν στη λάσπη καθώς και στο νερό.

Οι αρχές αναμένουν ακόμη πιο έντονες ξηρασίες τις επόμενες δύο εβδομάδες, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω θανάτους δελφινιών, σύμφωνα με το CNN Βραζιλίας.

Τα δελφίνια θεωρούνται δείκτης της υγείας ενός ποταμού, που είναι ζωτικής σημασίας για όσους ζουν στις όχθες του. Είναι γνωστά ως boto στον Αμαζόνιο και τρέφονται με πιράνχα και είναι είτε ροζ είτε γκρι. Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης ταξινομεί τα botos ως απειλούμενα. Είναι ανάμεσα στα έξι μόνο υπάρχοντα είδη δελφινιών του γλυκού νερού που έχουν απομείνει στον κόσμο, αν και παλιά υπήρχαν σε αφθονία. Ένα από αυτά - το δελφίνι του ποταμού Yangtze, γνωστό ως baiji στην Κίνα - έχει σχεδόν εξαφανιστεί λόγω της ρύπανσης, της κυκλοφορίας στους ποταμούς, των φραγμάτων και της υπεραλίευσης. Ήταν στη γη για 20 εκατομμύρια χρόνια, αλλά δεν έχει εμφανιστεί από το 2002.


Με πληροφορίες από CNN, Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ