Χωρίς νερό έμειναν οι ΜΕΘ στη Γάζα, ενώ ο ισραηλινός στρατός αυξάνει τις επιθέσεις

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στη Γάζα και την ίδια στιγμή ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τους θανάτους αθώων Παλαιστινίων ως «το τίμημα της διεξαγωγής πολέμου».

Article featured image
Article featured image


Αυτές είναι οι τελευταίες εξελίξεις για την τραγωδία που λαμβάνει χώρα στη Μ. Ανατολή εδώ και σχεδόν ένα μήνα:

- Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε μια «σχετικά μεγάλη» χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

- Ο ισραηλινός στρατός αυξάνει τις νυχτερινές επιδρομές του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου περισσότεροι από 1.400 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί από τις 7 Οκτωβρίου.

- Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για χερσαία εισβολή στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα.

- Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι τα καύσιμα μπορεί να εξαντληθούν τις επόμενες ώρες στη Γάζα και προειδοποίησε ότι τα νοσοκομεία δέχονται πλέον μόνο επείγοντα περιστατικά.

- Ο πρόεδρος Μπάιντεν ήρθε αντιμέτωπος με αντιδράσεις επειδή αμφισβήτησε τον αριθμό των νεκρών στη Γάζα και χαρακτήρισε τους θανάτους αθώων Παλαιστινίων στον πολιορκημένο θύλακα ως «το τίμημα της διεξαγωγής πολέμου».

- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τη Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους ομήρους για ιατρικούς λόγους

- Αργότερα σήμερα οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να ζητήσουν να υπάρξει παύση των σημερινών συγκρούσεων για να διευκολυνθεί η διέλευση επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας.

- Τουλάχιστον 6.546 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.


xoris-nero-meth-gaza-2_City.png
Η επάνω εικόνα δείχνει το Beit Hanoun στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας στις 10 Οκτωβρίου 2023 και η κάτω εικόνα δείχνει την ίδια περιοχή 11 ημέρες αργότερα. Φωτογραφία: BBC




Η ισραηλινή επιδρομή στο εσωτερικό της Γάζας ...

Μια ισραηλινή χερσαία εισβολή φαινόταν επικείμενη σχεδόν αμέσως μόλις η Χαμάς επιτέθηκε. Εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι άρματα μάχης και πεζικό εισήλθαν στη βόρεια Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας «πολλούς» μαχητές και καταστρέφοντας στρατιωτικές υποδομές και αντιαρματικές θέσεις.

Η επιχείρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον έλεγχο της ταξιαρχίας Γκιβάτι, μιας από τις πέντε μονάδες πεζικού του στρατού, έγινε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τα «επόμενα στάδια της μάχης», συνέχισε ο στρατός, προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του αποχώρησαν από τη Γάζα στο τέλος της επιδρομής.

Δεν αναφέρθηκε σε θύματα μεταξύ των ισραηλινών στρατιωτών.

xoris-nero-meth-gaza-3_City.png




Βίντεο δείχνει την αγωνιώδη επιχείρηση διάσωσης μετά το φονικό ισραηλινό χτύπημα στο Χαν Γιουνίς της Γάζας

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε από το Al Jazeera Arabic στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter, δείχνει τα επακόλουθα μιας μεγάλης ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής που έπληξε πολλά κτίρια στο Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας.

Στο βίντεο φαίνονται διασώστες και πολίτες να προσπαθούν να σκάψουν μέσα στα ερείπια ενός κτιρίου που κατέρρευσε σε σχεδόν απόλυτο σκοτάδι, ενώ άλλοι μετέφεραν τα βαριά τραυματισμένα θύματα σε νοσοκομείο.



Γιατροί στη Γάζα λένε ότι οι ΜΕΘ δεν έχουν νερό

Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι η έλλειψη προμηθειών θέτει σε κίνδυνο ευάλωτους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων 130 πρόωρων μωρών.

Το Al Jazeera μίλησε με γιατρούς στη Γάζα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται.

«Έχουμε μέρος των νοσοκομείων τώρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, έχουμε τις ΜΕΘ χωρίς νερό τώρα», δήλωσε στο Al Jazeera ο Dr Mohammed Qandeel από το νοσοκομείο Nasser.

xoris-nero-meth-gaza-4_City.png
Φωτογρφία: Reuters



Εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σώζουν παιδί παγιδευμένο στα ερείπια μετά από ισραηλινό χτύπημα

Αυτή είναι η στιγμή που οι εργαζόμενοι στην πολιτική προστασία έσωσαν ένα παιδί, το οποίο είχε παγιδευτεί σε ένα κτίριο που κατέρρευσε μετά από άλλη μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

Το βίντεο κλιπ που αναρτήθηκε από το Al Jazeera Arabic στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να σκάβουν μανιωδώς μέσα στα ερείπια, τα οποία έθαψαν ολόκληρο το σώμα του παιδιού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ