Ισραηλινά πλήγματα σε νοσοκομεία της Γάζας εν αναμονή των «τετράωρων ανθρωπιστικών παύσεων»

-Χωρίς τέλος το δράμα των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.
-Αναφορές για ισραηλινά πλήγματα σε τέσσερα τουλάχιστον νοσοκομεία, δύο εκ των οποίων περιθάλπουν παιδιά.
-ΗΠΑ και Ισραήλ συμφώνησαν σε τετράωρες ανθρωπιστικές παύσεις που θα επιτρέψουν στους αμάχους να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα.
-Ανασκευάζει ο Νετανιάχου δηλώνοντας ότι «δεν επιδιώκει να επιβάλει κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας».

Article featured image
Article featured image

Oι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται καθώς οι χερσαίες δυνάμεις του πιέζουν βαθύτερα στις αστικές περιοχές στα βόρεια του θύλακα, ενώ στο στόχαστρο έχουν τεθεί πλέον συγκεκριμένα τα νοσοκομεία. Χθες το βράδυ, οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίστηκαν με τις νοσοκομειακές υποδομές να γίνονται στόχος, καθώς ο ισραηλινός στρατός τις θεωρεί ορμητήρια των μαχητών της Χαμάς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Al Jazeera, που επικαλείται νοσοκομειακές πηγές, δύο νοσοκομεία παίδων, το Al-Rantisi και το Al-Nasr, δέχθηκαν «άμεσες επιθέσεις και βομβαρδισμούς».

Τη νύχτα της Πέμπτης, ο ισραηλινός στρατός στόχευσε απευθείας και βομβάρδισε το Νοσοκομείο Παίδων Al-Nasr της Γάζας, το κύριο κεντρικό νοσοκομείο που παρέχει θεραπεία για μικρά μωρά και νεογέννητα βρέφη που έχουν τεράστια ανάγκη ιατρικής φροντίδας.

Ο επικεφαλής του παιδιατρικού νοσοκομείου εξέπεμψε δραματικό SOS μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό που ανέστειλε τις λειτουργίες του συγκροτήματος, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στην εγκατάσταση.

Ο Μουσταφά αλ-Καλούτ είπε τα εξής:

«Αυτό είναι ένα μήνυμα SOS μέσα από το Νοσοκομείο Παίδων al-Nasr. Η εγκατάστασή μας δέχτηκε επίθεση δύο φορές σήμερα. Το πρώτο πλήγμα στόχευσε την πύλη ενώ το δεύτερο χτύπησε άμεσα τους θαλάμους του νοσοκομείου. Τα κτήρια υπέστησαν τεράστιες ζημιές.

»Οι ΜΕΘ και οι θερμοκοιτίδες νεογνών είναι πλέον χωρίς προμήθειες οξυγόνου. Όλο το νοσοκομείο είναι εκτός λειτουργίας εκτός από τη ΜΕΘ, όπου βρίσκομαι τώρα. Αυτήν τη στιγμή, παρακολουθώ οκτώ ασθενείς. Αν τελειώσει το ρεύμα ανά πάσα στιγμή, σίγουρα θα πεθάνουν.

»Πριν από λίγες μέρες, λόγω των ανελέητων βομβαρδισμών, το ρεύμα κόπηκε για λίγα λεπτά και χάσαμε έναν ασθενή σε αυτήν τη ΜΕΘ.

»Η κατάσταση είναι πέρα από τρομερή. Είμαστε εγκλωβισμένοι εδώ. Κανένα ασθενοφόρο ή οποιοδήποτε άλλο όχημα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στην εγκατάσταση. Οποιοδήποτε ασθενοφόρο κατευθύνεται προς το νοσοκομείο γίνεται στόχος των ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών. Αυτήν τη στιγμή, υπάρχει ένα θύμα με σοβαρή αιμορραγία στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Δεν μπορούμε καν να τον στείλουμε σε άλλο νοσοκομείο.

»Οποιοδήποτε άτομο μπαίνει ή βγαίνει από το νοσοκομείο στοχοποιείται. Και πάλι, αυτό είναι ένα μήνυμα SOS προς τον Ερυθρό Σταυρό, την Ερυθρά Ημισέληνο και όλους τους διεθνείς οργανισμούς να δράσουν γρήγορα όχι μόνο για να σώσουν τους ετοιμοθάνατους ασθενείς και τα θύματα που παραμένουν στη ΜΕΘ αλλά και τις ιατρικές ομάδες που εργάζονται σε αυτό το νοσοκομείο».



Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει «βίαιους βομβαρδισμούς» κοντά στο νοσοκομείο al-Quds, καθώς η μεγαλύτερη ιατρική εγκατάσταση της Γάζας, το συγκρότημα του νοσοκομείου al-Shifa, δέχεται έντονα ισραηλινά πυρά, αφήνοντας τουλάχιστον έξι νεκρούς. Η επίθεση στην al-Shifa είναι η τελευταία από μια σειρά χτυπημάτων που αναφέρθηκαν μέσα ή κοντά στο νοσοκομείο της πόλης της Γάζας τις τελευταίες ημέρες. Επίσης, το ινδονησιακό νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται στο βόρειο άκρο του θύλακα με χιλιάδες τραυματίες και εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να βρίσκονται κοντά, χτυπήθηκε από 11 πυραύλους και καταστράφηκε μερικώς, ανακοινώνοντας ότι κλείνει για 24 ώρες.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λέει ότι χιλιάδες ασθενείς και εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που φιλοξενούνται στο νοσοκομείο al-Shifa στην πόλη της Γάζας αντιμετωπίζουν «σοβαρούς κινδύνους».


Δείτε βίντεο από την επίθεση στο al-Shifa:


Έκκληση για κατάπαυση του πυρός απευθύνουν οι «Γιατροί του Κόσμου»


Οι Γιατροί του Κόσμου ανακοίνωσαν τον θάνατο εντατικολόγου τους σε βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας

Νεαρός εντατικολόγος ο οποίος εργαζόταν για τη γαλλική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί του Κόσμου (Médecins du Monde, MDM) έχασε τη ζωή του την Κυριακή, μαζί με την υπόλοιπη οικογένειά του, όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι της στη Γάζα, ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη στο Παρίσι από τη ΜΚΟ, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για τις ομάδες της που παραμένουν στο πεδίο.

Ο Μαϊσάρα Ράγες, 28 ετών, ήταν εντατικολόγος και επόπτης ιατρός τα τελευταία δυο χρόνια στην MDM, διευκρίνισε σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση, η οποία απασχολεί άλλους 18 εργαζόμενους στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο θάνατός του είναι «αντανάκλαση όσων υφίσταται όλος ο άμαχος πληθυσμός» στον παλαιστινιακό θύλακο, σχολίασε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η Φλοράνς Ριγκάλ, η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου.

Στην ανακοίνωσή της, η οργάνωση τονίζει ότι «καταδικάζει από την αρχή αυτής της ένοπλης σύρραξης τους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς που γίνονται αδιακρίτως και συνεχίζουν να σκοτώνουν πάρα πολλούς αμάχους, συναδέλφους μας εργαζομένους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και μέλη του υγειονομικού προσωπικού» κι υπενθυμίζει «σε αυτή την τραγική περίσταση πως η κατάπαυση του πυρός είναι επείγουσα ανάγκη ζωτικής σημασίας για να τερματιστεί αυτή η εκατόμβη».

Τουλάχιστον 10.812 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.


Μπαράζ διπλωματικών επαφών


Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι το Ισραήλ συμφώνησε σε μια καθημερινή τετράωρη παύση των μαχών για να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα. Το Ισραήλ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για κάποια εκεχειρία με τη Χαμάς, παρά για τοπικές και περιορισμένου εύρους παύσεις πυρός, που θα γίνονται γνωστές μόλις τρεις ώρες νωρίτερα κάθε φορά, και πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται κανονικά.

Τα Ηνωμένα Έθνη υποδέχθηκαν με σκεπτικισμό τις ανακοινώσεις για τις τετράωρες ανθρωπιστικές παύσεις, με τον εκπρόσωπό τους Στεφαν Ντουζαρικ να υπογραμμίζει πως τέτοιου είδους σχεδιασμοί πρέπει να πραγματοποιούνται σε συντονισμό με τον ΟΗΕ ιδίως όσον αφορά στο χρόνο και την τοποθεσία και μετά από συμφωνία όλων των πλευρών για να είναι «πραγματικά αποτελεσματικά».

Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News πως σκοπός του δεν είναι ούτε να «κυβερνήσει», ούτε «να κυριεύσει», ούτε να επιβάλει νέα «κατοχή» στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ διαβεβαίωσε πως ο στρατός της χώρας του προχωρά «εξαιρετικά καλά» στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς.

nosokg.png


Άνοιξε πάλι το πέρασμα της Ράφα


Στο μεταξύ, η εκκένωση της Λωρίδας της Γάζας προς την Αίγυπτο για κατόχους ξένων διαβατηρίων και Παλαιστινίους που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη ξεκίνησαν ξανά μέσω του περάσματος της Ράφα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters την Παρασκευή, επικαλούμενο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας και ιατρικές πηγές.

Οι αναχωρήσεις από τη Ράφα, τη μοναδική διέλευση προς τον πολιορκημένο θύλακα που δεν συνορεύει με το Ισραήλ, είχαν διακοπεί την Τετάρτη για δεύτερη φορά μετά τους βομβαρδισμούς της διαδρομής εντός της Γάζας που οδηγεί στα σύνορα.

Ο Ερυθρός Σταυρός είπε ότι η αυτοκινητοπομπή του που συνόδευε ιατρούς που απομακρύνθηκαν την Τρίτη έγιναν στόχος, με αποτέλεσμα να τις σταματήσει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, ΕΡΤ, tvxs, Al Jazeera

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ