Ποιος έκοψε το αιωνόβιο ιερό δέντρο των Γκανέζων;

Η ηλικία του δέντρου ξεπερνούσε τα 300 έτη και οι ντόπιοι πίστευαν ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες.

Article featured image
Article featured image

Οι αρχές της Γκάνας εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για εντοπισμό των δραστών που έκοψαν ένα διάσημο δέντρο κόλα, 300 ετών, το οποίο πιστεύεται ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες.

Οι φωτογραφίες του κομμένου κόλα στην πόλη Feyiase κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, προκαλώντας οργή στον ντόπιο πληθυσμό. Το κόλα που πιστεύεται ότι είχε θεραπευτικές δυνάμεις, αποτελούσε πόλο έλξης για ντόπιους και τουρίστες. Οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, για να βρουν τους δράστες, αλλά και για να δοθεί μια απάντηση στο «γιατί το έκοψαν».



Το κόλα καλλιεργείται στην Κεντρική Αφρική, και παράγει μεγάλους καρπούς που ονομάζονται «καρύδια κόλα».

Το εν λόγω δέντρο κόλα χρονολογείται στο βασίλειο Ασάντι, τμήμα της σημερινής Γκάνας. Οι ντόπιοι λένε ότι το δέντρο φύτρωσε ακριβώς στο σημείο όπου ο Okomfo Anokye – συνιδρυτής της αυτοκρατορίας Asante στη δυτική Αφρική, ιερέας, πνευματικός ηγέτης και θεραπευτής – έφτυσε έναν καρπό κόλα στο έδαφος, στις αρχές του 1700.

Για τους Γκανέζους ο Okomfo Anokye ενεργούσε ως μεσολαβητής μεταξύ των πνευμάτων και των ζωντανών, ενώ η παρουσία του δέντρου ήταν μια συνεχής υπενθύμιση των κατορθωμάτων του.

Πολλοί ντόπιοι πιστεύουν ότι οι ασπρόμαυροι καρποί του δέντρου μπορούσαν να θεραπεύσουν ασθένειες και να «αντιμετωπίσουν» κατάρες.



Το δέντρο βρισκόταν στη μέση ενός μεγάλου δρόμου που συνδέει το εμπορικό κέντρο της Γκάνας, το Κουμάσι, με τη λίμνη Bosomtwe. Λόγω της δημοτικότητάς του είχε γλιτώσει κατά την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου.

Δεν έχει γίνει ακόμα σαφές γιατί κόπηκε τώρα και από ποιους.

Με πληροφορίες από BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ