Η Γάζα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο παιδιών

Ο 16χρονος Mahmoud ήθελε να γίνει δημοσιογράφος, αλλά ένας ισραηλινός βομβαρδισμός τού έκοψε το νήμα της ζωής. Ο Majd και τα αδέρφια του, η 9χρονη Julie και ο 15χρονος Soheil, βρέθηκαν νεκρά κάτω από τα ερείπια της βομβαρδισμένης εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου. H 5χρονη Joud, η 10χρονη Tasnim και τα μόλις 18 μηνών δίδυμα αδέρφια τους πέθαναν μετά από μια επίθεση στον καταυλισμό όπου είχαν βρει καταφύγιο. Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα περισσότερα από 3.600 παιδιά που σκοτώθηκαν τις πρώτες 25 ημέρες του πολέμου.

Article featured image
Article featured image

Περισσότερα από 3.600 Παλαιστίνια παιδιά σκοτώθηκαν τις πρώτες 25 ημέρες του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς. Χτυπήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές, συντρίφτηκαν από ρουκέτες, κάηκαν από εκρήξεις και καταπλακώθηκαν από κτήρια. Ανάμεσά τους ήταν νεογέννητα και νήπια, επίδοξοι δημοσιογράφοι και παιδιά που πίστευαν ότι θα ήταν ασφαλή σε μια εκκλησία.

Σχεδόν οι μισοί από τους 2,3 εκατομμύρια κατοίκους του πυκνοκατοικημένου παλαιστινιακού θύλακα είναι κάτω των 18 ετών και τα παιδιά αποτελούν το 40% των νεκρών μέχρι στιγμής στον πόλεμο. Μια ανάλυση που έκανε το Associated Press των στοιχείων του Υπουργείου Υγείας της Γάζας που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι έως τις 26 Οκτωβρίου, 2.001 παιδιά ηλικίας 12 ετών και κάτω είχαν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων 615 που ήταν 3 ετών και κάτω.

«Όταν τα σπίτια καταστρέφονται, καταρρέουν στα κεφάλια των παιδιών», είπε ο συγγραφέας Adam al-Madhoun την Τετάρτη καθώς παρηγορούσε την 4χρονη κόρη του Kenzi στο νοσοκομείο Martyrs Al Aqsa στην πόλη Deir al-Balah στην κεντρική Γάζα. Επέζησε από μια αεροπορική επιδρομή που έσπασε το δεξί της χέρι, συνέθλιψε το αριστερό της πόδι και έσπασε το κρανίο της.


Ξεκληρίστηκαν ολόκληρες οικογένειες


Το Al Jazeera δημοσίευσε χθες, ένα ρεπορτάζ με τίτλο «Know their names. The thousands of Palestinians killed in Israeli attacks on Gaza», στο οποίο καταγράφει τα ονόματα των Παλαιστινίων νεκρών. Αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι κάθε 10 λεπτά ένα Παλαιστίνιο παιδί χάνει τη ζωή του. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, μεταξύ 7 και 31 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 6.120 νεκροί προέρχονταν από 926 οικογένειες:

-192 οικογένειες έχασαν 10 ή περισσότερα μέλη

-136 οικογένειες έχασαν 6-9 μέλη

-444 οικογένειες έχασαν 2-5 μέλη.


«Νεκροταφείο παιδιών»


Περισσότερα παιδιά έχουν σκοτωθεί σε λίγο περισσότερο από τρεις εβδομάδες στη Γάζα απ’ ό,τι σε όλες τις συγκρούσεις στον κόσμο μαζί τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με την παγκόσμια φιλανθρωπική οργάνωση Save the Children. Η οργάνωση ανέφερε χαρακτηριστικά ότι 2.985 παιδιά σκοτώθηκαν σε 22 εμπόλεμες ζώνες όλο τον περασμένο χρόνο.

«Η Γάζα έχει γίνει νεκροταφείο για χιλιάδες παιδιά», δήλωσε ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της UNICEF, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά.

Εικόνες και πλάνα με παιδιά που ανασύρονται νεκρά ή τραυματισμένα μέσα από τα ερείπια των βομβαρδισμένων κτηρίων κυκλοφορούν καθημερινά, πυροδοτώντας αντιδράσεις και διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Οι σκηνές από τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές περιελάμβαναν έναν διασώστη που αγκάλιαζε ένα αδύνατο νήπιο με μια ματωμένη λευκή φούστα, έναν πατέρα με γυαλιά που ούρλιαζε καθώς έσφιγγε το νεκρό παιδί του στο στήθος του και ένα ζαλισμένο νεαρό αγόρι καλυμμένο με αίμα και σκόνη που τρέκλιζε μόνο του μέσα στα ερείπια.

«Είναι κατάρα να είσαι γονιός στη Γάζα», είπε ο Ahmed Modawikh, ένας 40χρονος ξυλουργός από την πόλη της Γάζας, του οποίου η ζωή καταστράφηκε μετά τον θάνατο της 8χρονης κόρης του κατά τη διάρκεια μαχών που έγιναν τον περασμένο Μάιο.

paidiagaza.png


Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος πουθενά στη Γάζα


Καθώς τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη συνεχίζουν να σφυροκοπούν τη Γάζα, Παλαιστίνια παιδιά στριμώχνονται με πολύτεκνες οικογένειες σε διαμερίσματα ή καταφύγια που διευθύνονται από τον ΟΗΕ. Παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ προέτρεψε τους Παλαιστινίους να εγκαταλείψουν τη βόρεια Γάζα και να κατευθυνθούν προς το νότιο τμήμα της Λωρίδας, κανένα μέρος στην επικράτεια δεν έχει αποδειχθεί ασφαλές εξαιτίας των αδιάκοπων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

«Οι άνθρωποι τρέχουν από τον θάνατο μόνο για να βρουν τον θάνατο», είπε η Γιασμίν Τζούντα, η οποία έχασε 68 μέλη της οικογένειάς της στις αεροπορικές επιδρομές της 22ας Οκτωβρίου που κατέστρεψαν δύο τετραώροφα κτήρια στο Ντέιρ αλ Μπαλάχ, εκεί όπου είχαν βρει καταφύγιο όταν έφυγαν από τη βόρεια Γάζα.

Η μόνη επιζήσασα της επίθεσης ήταν η ανιψιά της Τζούντα, η ενός έτους Μιλίσσα, της οποίας η μητέρα εισήλθε σε διαδικασία τοκετού κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών και βρέθηκε νεκρή κάτω από τα ερείπια, με τα κεφάλια των άψυχων δίδυμων νεογνών της να βγαίνουν από τον κόλπο της.

«Τι έκανε αυτό το μωρό για να του αξίζει μια ζωή χωρίς οικογένεια;» είπε η Τζούντα.

Ο πόλεμος έχει τραυματίσει περισσότερα από 7.000 Παλαιστίνια παιδιά και έχει αφήσει πολλά με προβλήματα που θα αλλάζουν για πάντα τη ζωή τους, λένε οι γιατροί.

Λίγο πριν από τον πόλεμο, η Μίλισσα έκανε τα πρώτα της βήματα. Δεν θα περπατήσει ποτέ ξανά. Οι γιατροί λένε ότι η αεροπορική επιδρομή που σκότωσε την οικογένειά της, έσπασε τη σπονδυλική της στήλη και την παρέλυσε από το στήθος και κάτω. Ακριβώς κάτω από τον διάδρομο στο γεμάτο νοσοκομείο της Γάζας, η 4χρονη Κένζι ξύπνησε ουρλιάζοντας και ρωτώντας τι είχε συμβεί με το δεξί της χέρι που έλειπε.

«Θα χρειαστεί τόση προσοχή και δουλειά μόνο για να φτάσει στο σημείο να έχει μισή κανονική ζωή», είπε ο πατέρας της.

Ακόμη και εκείνα τα παιδιά που δεν έχουν τραυματιστεί σωματικά, τα ψυχικά τραύματα του πολέμου θα τα συνοδεύουν μάλλον για πάντα.

GettyImages-1742667356-1698402951.jpg


«Καμία ελπίδα»


Για τους 15χρονους στη Γάζα, είναι ο πέμπτος πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς από τότε που η μαχητική ομάδα κατέλαβε τον έλεγχο του θύλακα το 2007. Το μόνο που γνωρίζουν είναι η ζωή υπό από έναν τιμωρητικό ισραηλινό-αιγυπτιακό αποκλεισμό που τους εμποδίζει να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και τους συντρίβει τις ελπίδες τους για το μέλλον. Η λωρίδα έχει ποσοστό ανεργίας των νέων 70%, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

«Δεν υπάρχει καμία ελπίδα γι’ αυτά τα παιδιά να αναπτύξουν σταδιοδρομία, να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο, να έχουν πρόσβαση σε καλύτερη υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση», δήλωσε ο Ayed Abu Eqtaish, διευθυντής προγράμματος λογοδοσίας για το Defense for Children International στα παλαιστινιακά εδάφη.

Αλλά σε αυτόν τον πόλεμο, πρόσθεσε, «είναι μόνο ζήτημα ζωής ή θανάτου».

Και στη Γάζα ο θάνατος είναι παντού.



Στο ρεπορτάζ του AP παρουσιάζονται μερικά μόνο από τα 3.648 Παλαιστίνια παιδιά και ανήλικοι που σκοτώθηκαν στον πόλεμο.


ASEEL HASSAN, 13 ετών


Η Aseel Hassan ήταν εξαιρετική μαθήτρια, είπε ο πατέρας της, Hazem Bin Saeed. «Καταβρόχθιζε» την κλασική αραβική ποίηση. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, όταν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί πλησίασαν τόσο πολύ που οι τοίχοι τους έτρεμαν, ψυχαγωγούσε τους συγγενείς της, απαγγέλλοντας διάσημους στίχους από τον Abu Al Tayyib al-Mutanabbi, έναν Ιρακινό ποιητή του 10ου αιώνα, είπε ο πατέρας της.

«Όταν τη ρωτούσα τι ήθελε να κάνει όταν μεγαλώσει, έλεγε, ότι ήθελε να διαβάζει», είπε ο 42χρονος Bin Saeed. «Τα ποιήματα ήταν η απόδραση της Aseel».

Μια αεροπορική επιδρομή στις 19 Οκτωβρίου ισοπέδωσε το τριώροφο σπίτι του στο Deir al-Balah, σκοτώνοντας την Aseel και τον 14χρονο αδερφό της, Anas.


MAJD SOURI, 7 ετών


Οι εκρήξεις τρόμαξαν τον Majd, είπε ο πατέρας του, ο 45χρονος Ramez Souri.

Του έλειπε να παίζει ποδόσφαιρο με τους φίλους του από το σχολείο. Ήταν συντετριμμένος που ο πόλεμος είχε ακυρώσει το πολυαναμενόμενο ταξίδι της χριστιανικής οικογένειάς του στη Ναζαρέτ, την πόλη του Ισραήλ όπου η παράδοση λέει ότι ο Ιησούς μεγάλωσε.

«Μπαμπά, πού μπορούμε να πάμε;», ρωτούσε ο Majd ξανά και ξανά όταν ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιδρομές. Η οικογένεια, ευσεβή μέλη της μικροσκοπικής χριστιανικής κοινότητας της Γάζας, είχε τελικά μια απάντηση - την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στην πόλη της Γάζας.

Ο Souri είπε ότι ο Majd ηρέμησε όταν έφτασαν στην εκκλησία, όπου είχαν καταφύγει δεκάδες χριστιανικές οικογένειες. Μαζί προσευχήθηκαν και τραγούδησαν.

Στις 20 Οκτωβρίου, σκάγια έπεσαν στο μοναστήρι, σκοτώνοντας 18 άτομα. Μεταξύ των νεκρών ήταν ο Majd και τα αδέρφια του, η 9χρονη Julie και ο 15χρονος Soheil.

Ο Majd βρέθηκε κάτω από τα ερείπια με τα χέρια του γύρω από τον λαιμό της μητέρας του. Το πρόσωπό του είχε καεί ολοσχερώς.

«Τα παιδιά μου ήθελαν απλώς ειρήνη και σταθερότητα», είπε ο Souri με τη φωνή του να τρέμει. «Το μόνο που με ένοιαζε ήταν ότι ήταν ευτυχισμένοι».


KENAN ΚΑΙ NEMAN AL-SHARIF, 18 μηνών


Ο Karam al-Sharif, ένας υπάλληλος στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, μόλις και μετά βίας μπορούσε να μιλήσει την Τετάρτη καθώς γονάτισε πάνω από τα μικρά, τυλιγμένα σώματα των παιδιών του στο νοσοκομείο. Είχαν πεθάνει οι κόρες του, η 5χρονη Joud και η 10χρονη Tasnim.

Πέθαναν, επίσης, οι δίδυμοι γιοι του, οι 18 μηνών, Kenan και Neman. Ο Al-Sharif έβαλε τα κλάματα καθώς αγκάλιαζε τον Kenan και τον αποχαιρετούσε. Το σώμα του Neman ήταν ακόμα χαμένο κάτω από τα ερείπια του εξαώροφου πύργου όπου η οικογένεια είχε βρει καταφύγιο στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, στην κεντρική Γάζα.


MAHMOUD DAHDOUH, 16 ετών


Στις 25 Οκτωβρίου, η ζωντανή ροή του Al Jazeera έπιασε την ανατριχιαστική στιγμή όταν ο επικεφαλής του γραφείου του στη Γάζα, Wael Dahdouh, ανακάλυψε ότι μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή είχε σκοτώσει τη σύζυγό του, την 7χρονη κόρη του, τον ενός έτους εγγονό του και τον 16χρονο γιο του, Mahmoud.

Πλημμυρισμένος από τηλεοπτικές κάμερες στο νοσοκομείο, ο Νταντούχ έκλαψε πάνω στον έφηβο γιο του, μουρμουρίζοντας: «Ήθελες να γίνεις δημοσιογράφος».

Ο Mahmoud ήταν τελειόφοιτος στο κοσμικό Αμερικανικό Διεθνές Λύκειο στην Πόλη της Γάζας. Επιθυμούσε να γίνει αγγλόφωνος ρεπόρτερ και έτσι χρησιμοποιούσε τον χρόνο του βελτιώνοντας τις δεξιότητές του στη βιντεογράφηση και δημοσιεύοντας ερασιτεχνικά κλιπ ρεπορτάζ στο YouTube, είπε ο Dahdouh.

Ένα βίντεο που τράβηξε ο Mahmoud μερικές μέρες πριν πεθάνει έδειχνε απανθρακωμένα αυτοκίνητα, καπνό και ισοπεδωμένα σπίτια. Αυτός και η αδερφή του, Kholoud, έκαναν εκ περιτροπής έναν μονόλογο, προσπαθώντας να ακουστούν μέσα από τον άνεμο.

«Αυτός είναι ο πιο άγριος και βίαιος πόλεμος που έχουμε ζήσει στη Γάζα», είπε ο Mahmoud, κόβοντας τον αέρα με τα χέρια του.

Στο τέλος του κλιπ, τα αδέρφια κοίταξαν κατευθείαν στην κάμερα.

«Βοηθήστε μας να μείνουμε ζωντανοί», είπαν ομόφωνα.

palchild.png

ΠΗΓΕΣ: AP, Al Jazeera

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ