Η προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη που έκανε τους ερευνητές να φοβηθούν για την ανθρωπότητα

Το «Q*» είναι τόσο ισχυρό που οι ειδικοί έγραψαν επιστολή προειδοποιώντας πως θα μπορούσε να απειλήσει την ανθρωπότητα.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική εικόνα από pixabay

Πριν από την απόλυση του Σαμ Άλτμαν, η OpenAI δούλευε πάνω σε ένα προηγμένο σύστημα το οποίο είναι τόσο ισχυρό που προκάλεσε ανησυχίες ασφαλείας ακόμη και ανάμεσα στους εργαζόμενους της εταιρείας, σύμφωνα με πληροφορίες.

Το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκάλεσε τόση ανησυχία σε κάποιους ερευνητές της OpenAI που έγραψαν επιστολή στο διοικητικό συμβούλιο, προειδοποιώντας ότι αυτό θα μπορούσε να απειλήσει την ανθρωπότητα. Όλα αυτά συνέβησαν πριν από την απόλυση του Σαμ Άλτμαν, σύμφωνα με το Reuters.

Το «Q*», όπως ονομάζεται το εν λόγω μοντέλο, μπορούσε να λύσει βασικά μαθηματικά προβλήματα που δεν είχε ξαναδεί, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Information. Ο ρυθμός ανάπτυξης του συστήματος ανησύχησε κάποιους ερευνητές ασφαλείας, ανέφερε το ίδιο Μέσο. Η επίλυση μαθηματικών προβλημάτων θα θεωρούνταν σημαντική πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η επιστολή αυτή ήταν ένας από τους παράγοντες- μεταξύ άλλων παραπόνων που είχε το ΔΣ- οι οποίοι οδήγησαν στην απόλυση του Σαμ Άλτμαν, ανέφεραν οι δύο πηγές που επικαλείται το Reuters.

sam-altman_city.png
Ο Σαμ Άλτμαν



Μία ημέρα πριν από την απρόσμενη απόλυσή του, ο Άλτμαν είχε αφήσει να εννοηθεί πως η εταιρεία που είναι πίσω από το ChatGPT ετοίμαζε κάτι νέο. «Τέσσερις φορές στην ιστορία της OpenAI- η πιο πρόσφατη μόλις τις τελευταίες εβδομάδες- είχα την ευκαιρία να είμαι στην αίθουσα όταν κατά κάποιο τρόπο σπρώξαμε το πέπλο της άγνοιας και ωθήσαμε τα όρια της ανακάλυψης», είπε την προηγούμενη Πέμπτη μιλώντας σε συνέδριο.

Οι αποκαλύψεις για το «Q*» έρχονται έπειτα από μερικά θυελλώδη 24ωρα στην OpenAI. Ο Σαμ Άλτμαν απολύθηκε την περασμένη Παρασκευή, αλλά επέστρεψε στην εταιρεία το βράδυ της Τρίτης, αφού σχεδόν και οι 750 εργαζόμενοί της απείλησαν να παραιτηθούν αν δεν γίνει ξανά CEO. Ο Άλτμαν είχε την υποστήριξη της Microsoft, του μεγαλύτερου επενδυτή της OpenAI, όλο αυτό το διάστημα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ