Πιλότος προσγείωσε αεροπλάνο σε λάθος πόλη, 400 χλμ μακριά από τον προορισμό της πτήσης

Επικό(ς).

Article featured image
Article featured image

Ένας πιλότος σε αεροπορική εταιρεία της Νιγηρίας προσγείωσε ένα αεροπλάνο σε μια πόλη σχεδόν 400 χιλιόμετρα μακριά από τον προγραμματισμένο προορισμό τής πτήσης, ανέφερε το τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο The Cable το Σάββατο.

Η United Nigeria Airlines – μια ιδιωτική αεροπορική εταιρεία με έδρα το κράτος της Δυτικής Αφρικής – εκτελούσε εσωτερική πτήση από το Λάγος προς την Αμπούτζα, την πρωτεύουσα. Ωστόσο, η πτήση κατέληξε στην Ασάμπα, μια πόλη περίπου 198 μίλια νότια της Αμπούτζα.

Untitled.pn.png



Ο Salihu Tanko Yakasai, τοπικός πολιτικός και επιβάτης της πτήσης, έγραψε σε μια ανάρτηση στο X το Σάββατο ότι οι αεροσυνοδοί ανακοίνωσαν αρχικά ότι προσγειώθηκαν στην Αμπούτζα, τον σωστό προορισμό.

«Αναχωρήσαμε από το Λάγος πριν από περίπου μία ώρα στο @flyunitedng για την Αμπούζα και κατά την άφιξη, το πλήρωμα καμπίνας ανακοίνωσε με σιγουριά ότι φτάσαμε στην Αμπούτζα, μόνο για να συνειδητοποιήσουμε ότι προσγειωθήκαμε στην Ασάμπα. Προφανώς, ο πιλότος μας είχε λάθος σχέδιο πτήσης από το Λάγος», έγραψε.



Η δήλωση της αεροπορικής εταιρείας

Η United Nigeria Airlines ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό στη δήλωση που δημοσιεύτηκε στο X την Κυριακή -και η οποία κατέβηκε μετά-, αναφέροντας, ωστόσο, ότι δεν έγινε λάθος, αλλά η προσγείωση στην Ασάμπα ήταν σκόπιμη. Συγκεκριμένα, η αεροπορική εταιρεία είπε ότι ο πιλότος είχε εκτρέψει σκόπιμα την πτήση στην Ασάμπα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην Αμπούτζα και ενημερώθηκε εκ των προτέρων γι' αυτό.

«Ωστόσο, έγινε μια λανθασμένη ανακοίνωση από το πλήρωμα καμπίνας κατά την ασφαλή προσγείωση στην Ασάμπα, δημιουργώντας σύγχυση στους επιβάτες», ανέφερε η αεροπορική εταιρεία στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η πτήση συνέχισε το ταξίδι της και προσγειώθηκε στην Αμπούτζα μετά τη βελτίωση του καιρού εκεί. Το Business Insider δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις ανακοινώσεις που έγιναν μέσα στο αεροπλάνο.

Ωστόσο, η επίσημη δήλωση της αεροπορικής εταιρείας φέρνει μεγαλύτερη σύγχυση παρά σαφήνεια καθώς – σύμφωνα με στοιχεία που ανακτήθηκαν από το Flightradar24 και μεταδίδει το aviation24.be – η πτήση αναχώρησε από το αεροδρόμιο του Λάγος και πήρε απευθείας δρομολόγιο προς την Ασάμπα. Υπό κανονικές συνθήκες, οι πιλότοι πετούν μέχρι το αεροδρόμιο προορισμού, εισάγουν μοτίβα κράτησης εάν ο καιρός δεν είναι καλός, ίσως επιχειρήσουν μια προσέγγιση (ή δύο) και στη συνέχεια αποφασίζουν να εκτρέψουν σε ένα κοντινό αεροδρόμιο.

Οι μαρτυρίες των επιβατών φαίνεται πάντως να επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι στον πιλότο δόθηκε λάθος σχέδιο πτήσης από το Λάγος.

«Οι άνθρωποι πίστευαν ότι υπάρχει κάτι που δεν μας έλεγαν. Μέχρι που ο πιλότος μάς ανακοίνωσε ότι έλαβε ένα λάθος σχέδιο και έτσι αποκαταστάθηκε η ηρεμία», είπε ένας επιβάτης στο The Cable.

Ένας άλλος επιβάτης δημοσίευσε ένα βίντεο στο X που δείχνει τις αντιδράσεις των επιβατών αφού συνειδητοποίησαν ότι είχαν προσγειωθεί στην Ασάμπα. Ένας άντρας ακουγόταν να λέει ότι είχε μόνο 90 λεπτά για να επιβιβαστεί στην πτήση του από την Αμπούτζα. Το BI δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την αυθεντικότητα του βίντεο.


Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί και στο παρελθόν. Το 2014, μια πτήση της Southwest Airlines έφτασε σε ένα αεροδρόμιο επτά μίλια μακριά από τον προορισμό της στο Μιζούρι. Και το 2019, μια πτήση της British Airways με προορισμό το Ντίσελντορφ της Γερμανίας, προσγειώθηκε κατά λάθος στο Εδιμβούργο της Σκωτίας αφού η αεροπορική εταιρεία υπέβαλε λάθος σχέδιο πτήσης.

Με πληροφορίες από Business Insider, aviation24.be

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ