Τύπος έφτιαξε μύκητα από το αίμα και το δέρμα του και τον γεύτηκε

«Είναι πολύ καλό, θα το έτρωγα ξανά»(!).

Article featured image
Article featured image


Το Cordyceps, ένας παράξενα μοντέρνος μύκητας που τρέφεται με τους νεκρούς, αποτελεί βασικό στοιχείο της κινεζικής ιατρικής για περισσότερα από 1.500 χρόνια και πρόσφατα βρέθηκε στο προσκήνιο καθώς έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη των ζόμπι που λαμβάνει χώρα στο επιτυχημένο βιντεοπαιχνίδι που έγινε και τηλεοπτική σειρά «The Last of Us».

Ένας χρήστης του TikTok είχε τα... κότσια να δοκιμάσει τον μύκητα, προσθέτοντας όμως κάτι πολύ προσωπικό στη δημιουργία του: «Το μεγάλωσα από το αίμα και το δέρμα μου», αναφέρει με ενθουσιασμό.

Ο λάτρης των μανιταριών έβαλε ένα κομμάτι από το μολυσμένο από μύκητες νεκρό δέρμα του κάτω από το μικροσκόπιο για να δείξει στους θεατές τις «ύφες» του Cordyceps - τις διακλαδισμένες δομές του που μοιάζουν με νήματα - που αναπτύσσονται τρώγοντας τα πρώην κομμάτια του δημιουργού του.

«Όλα έχουν αυτή την αποκρουστική κίτρινη χροιά», είπε, πριν αρχίσει να μασά ένα κομμάτι από τον μύκητα.

«Δεν πρόκειται να το καταπιώ, αλλά (χμ) είναι παράξενα γλυκό. Είναι πολύ καλό», είπε, «θα το έτρωγα ξανά»(!).

«Θα με ενδιέφερε να δω πώς συγκρίνεται αυτή η γεύση με τα κανονικά ανεπτυγμένα cordyceps», είπε ο @southernspore, του οποίου το πραγματικό όνομα πιστεύεται ότι είναι Jacob Riley Hood.

Ο Hood έβγαλε το αίμα του και χρησιμοποίησε δέρμα από τις παλάμες των χεριών του ως υπόστρωμα πάνω στο οποίο μπορούσαν να τραφούν τα «μανιτάρια ζόμπι» του.

Αφού το Cordyceps μεγάλωσε σε ένα «σκληρυμένο σφουγγάρι μυκηλίου» (μια μυκητιακή δομή υφών που μοιάζει με ρίζα), περίπου στο μέγεθος ενός αμυγδαλωτού, ο Hood το άνοιξε για να ψάξει για τα κομμάτια του δέρματός του που αποτέλεσαν τη βάση αυτού του δημιουργήματος.

Στη συνέχεια, έδειξε στους ακολούθους του στο TikTok πώς μοιάζει μια συνηθισμένη μάζα Cordyceps.



Τι έδειξε μια σοβαρή έρευνα

Προηγούμενη έρευνα - που διεξήχθη από μια ομάδα πιο σοβαρών ακαδημαϊκών ιατρικών ερευνητών από την Κορέα και την Αίγυπτο - έδειξε ότι ο μύκητας Cordyceps μπορεί να αναπτυχθεί σε εργαστήριο για να παράγει πιο αποτελεσματικά και οικονομικά την ένωση cordycepin για χρήση ως θεραπεία καρκίνου.

Αλλά λόγω της τρομακτικής εξελικτικής ιστορίας των μυκήτων και της τάσης του συγκεκριμένου να «γλεντάει» τρώγοντας πτώματα εντόμων και άλλων πλασμάτων, το Cordyceps δεν θα χάσει ποτέ τη φήμη του sci-fi/horror movie.

Νωρίτερα φέτος, ο João Araújo, βοηθός επιμελητής μυκολογίας στον Βοτανικό Κήπο της Νέας Υόρκης, εξήγησε στο DailyMail.com ότι το Cordyceps είχε προηγουμένως εξελιχθεί για να επιτρέψει στον μύκητα να μετατρέψει τα μυρμήγκια σε ζόμπι.

«Υποθέτουμε ότι πριν από περίπου 45 εκατομμύρια χρόνια, ο μύκητας μόλυνε το πρώτο μυρμήγκι», είπε ο Araujo.

«Το Cordyceps ήταν [πρώτα] σε σκαθάρια και μετά πήδηξε στα μυρμήγκια επειδή και τα δύο ήταν [στον ίδιο] κορμό δέντρου».

Ο Araújo πρόσθεσε ότι περίπου 35 μύκητες ophiocordyceps είναι γνωστό ότι μετατρέπουν τα έντομα σε ζόμπι και ότι βρίσκονται στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ιαπωνία, καθώς και σε μέρη της Αφρικής.


Η δυστοπία του «The Last of Us» ίσως δεν αποτελεί τόσο επιστημονική φαντασία

Το «The Last of Us» του HBO πυροδότησε φόβους για τον πραγματικό μύκητα που θα προκαλέσει την επόμενη πανδημία, η οποία ο van Rhijn είπε ότι δεν θα συμβεί στη ζωή μας, αλλά σημειώνει επίσης ότι δεν πρέπει «ποτέ να λέμε “ποτέ”».

«Δεν πρόκειται να πω ποτέ, ειδικά σε αυτόν τον τομέα, όταν έχουμε δει τρελά πράγματα να συμβαίνουν, ειδικά πώς απεικονίζεται στη σειρά, χρειάζεται να ξεπεράσει πολλά εμπόδια για να μολύνει ανθρώπους ένας μύκητας όπως αυτός», είπε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ