Συμβουλές από τους ειδικούς για να κερδίσετε το Hackathon

Ο Κωνσταντίνος Κουζνέτσοφ, Επικεφαλής Προϊόντων της AdTech Holding και μέλος της κριτικής επιτροπής του HackAdTech, καθώς και ο Αλέξα Λαζάρεβιτς, ο νικητής του περσινού διαγωνισμού, αποκαλύπτουν τα μυστικά τους και δίνουν συμβουλές σε όλους τους συμμετέχοντες του HackAdTech 2023!

Article featured image
Article featured image


Κάποιοι λένε ότι σημασία δεν έχει να κερδίσεις, αλλά πρώτιστα να συμμετάσχεις. Ας είμαστε, όμως, ειλικρινείς: αυτά τα λόγια δεν ανήκουν ποτέ στους νικητές. Και η πραγματική αγωνία και επιτυχία ενός διαγωνισμού είναι όταν όλοι οι συμμετέχοντες εργάζονται για τη νίκη και προσπαθούν για τα καλύτερα αποτελέσματα.

Γι’ αυτό κι εμείς θα σας δώσουμε μερικές πρακτικές συμβουλές για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να κερδίσετε το Hackathon.

Αυτές οι συμβουλές προέρχονται από ανθρώπους που γνωρίζουν κάτι γι' αυτό: τον Konstantin Kuznetsov, Chief Product Officer της AdTech Holding και μέλος της επιτροπής κριτών του HackAdTech, και τον Aleksa Lazarevic, αρχηγό της ομάδας που κέρδισε το βραβείο του κύριου Hackathon πέρυσι.


Ο Aleksa
Lazarevic και ο δρόμος της ομάδας του προς τη νίκη


Ο Aleksa είναι Μηχανικός Λογισμικού στο Ananas E-commerce, την πλατφόρμα που ανέπτυξε με την ομάδα του. Το Ananas είναι ένας ψηφιακός χώρος όπου οι πωλητές μπορούν να νοικιάσουν χώρο διαφήμισης χρησιμοποιώντας blockchain και NFT. Όπως εξήγησε ο Aleksa, «κάθε χώρος διαφήμισης (στην περίπτωσή μας - ιστότοποι banner) είναι ένα NFT, το οποίο μπορεί να ανατεθεί σε έναν πωλητή για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα». Αυτή η κρυπτολύσσα για την προγραμματιστική διαφήμιση στοχεύει στην αφαίρεση του μεσάζοντα μεταξύ εκδοτών και διαφημιζόντων.


Aleksa, μίλησέ μας για την κύρια πρόκληση που αντιμετώπισες εσύ και η ομάδα σου κατά το Hackathon 2022.

Από τη στιγμή που το μέρος του UI της πλατφόρμας μας ήταν μια κινητή εφαρμογή, η κύρια πρόκληση που αντιμετωπίσαμε ήταν η ομαλή ενσωμάτωση της εφαρμογής μας με τα κρυπτονομίσματα για τη διασφάλιση ασφαλούς εξουσιοδότησης των χρηστών. Επίσης, ήταν μια πρόκληση να υλοποιήσουμε όλα όσα είχαμε στο μυαλό μας σε ένα πλήρως λειτουργικό πρωτότυπο μέσα σε μόλις 40 ώρες κώδικα.


Και κάνατε ένα εξαιρετικό έργο! Εντάξει, είναι προφανές ότι οι συμμετέχοντες στο Hackathon του 2023 θα έχουν επίσης τις δικές τους προκλήσεις. Τι θα προτείνατε στους συμμετέχοντές μας;

Θα ήθελα να ενθαρρύνω τους μελλοντικούς συμμετέχοντες να είναι τολμηροί με τις ιδέες τους, να αντιμετωπίσουν την πρόκληση και να δοκιμάσουν νέες και συναρπαστικές τεχνολογίες, ανεξαρτήτως εάν έχουν προηγούμενη εμπειρία με αυτές. Επίσης, να έχουν πάντοτε υπόψη πως αυτή η ιδέα μπορεί να εμπορευματοποιηθεί. Στο τέλος, αυτό αποτελεί τον κύριο παράγοντα για την επιτυχία της εφαρμογής.

Αναπτύξτε επίσης τις ιδέες σας και υλοποιήστε τις με τους μέντορες, οι οποίοι έχουν πολλή εμπειρία στην ανάπτυξη εξαιρετικών προϊόντων και είναι πάντα έτοιμοι να βοηθήσουν. Δεν είναι κάθε μέρα που έχετε ειδικούς της AdTech Holding ως μέντορες, οπότε εκμεταλλευτείτε αυτήν την ευκαιρία.


Αυτό ακούγεται ενθαρρυντικό. Θα μπορούσατε να μοιραστείτε μερικές προτάσεις για την παρουσίαση και τη στρατηγική προώθησης της ομάδας σας που σάς βοήθησαν να κερδίσετε το βραβείο;

Ο κύριος παράγοντας όταν πρόκειται για την παρουσίαση της ιδέας, είναι ο χρόνος. Μπορεί να είναι αρκετά μεγάλη πρόκληση να χωρέσετε όλα όσα θέλατε να πείτε για μια εφαρμογή σε μόλις 5 λεπτά, γι’ αυτό επικεντρωθείτε σε τρία βασικά σημεία: τη δήλωση του προβλήματος, τη συνοπτική λύση για το ανωτέρω πρόβλημα και το μοντέλο εμπορευματοποίησης. Επίσης, να θυμάστε να διαθέσετε χρόνο για την παρουσίαση!


Η συμμετοχή σας στο Hackathon το 2022 είχε μακροχρόνιες επιδράσεις στην ομάδα σας; Είχατε νέα εγχειρήματα και ιδέες κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου;

Η νίκη του προηγούμενου έτους μάς έδωσε σίγουρα ώθηση για την περαιτέρω ανάπτυξη της ιδέας μας και γενικά εφαρμογών στην τεχνολογία blockchain. Γνωρίσαμε κάποιους εξαιρετικούς ανθρώπους στην εκδήλωση και περιμένουμε να φέρουμε νέες ιδέες σύντομα στο φως. Ανυπομονούμε να συμμετάσχουμε στην έκδοση του φετινού έτους!


Ακούγεται εκπληκτικό και θα ήταν πραγματικά υπέροχο να σας συναντήσουμε ξανά. Για να ολοκληρώσουμε, κοιτώντας πίσω, ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες που συνέβαλαν στην επιτυχία της ομάδας σας;

Από την αρχή της εκδήλωσης, είχαμε μια εικόνα του τι θέλαμε να επιτύχουμε, όχι τόσο σαφή, αλλά τα κύρια σημεία ήταν εκεί. Είχαμε καλή οργάνωση όσον αφορά την ανάθεση της εργασίας, και κάθε μέλος της ομάδας είχε σαφή ιδέα για το τι έπρεπε να κάνει. Δεν κοιμόμασταν πολύ, αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι ένα από τα μέλη της ομάδας μας, ο Mihailo Radovic, είχε ακόμα χρόνο να πλύνει και να στεγνώσει τα όμορφα μακριά μαλλιά του κατά τις τελευταίες 6 ώρες προγραμματισμού, που ήταν πραγματικά απαραίτητο, αλλά επίσης πολύ αστείο.


Ευχαριστούμε που μοιραστήκατε μαζί μας την εμπειρία σας! Καλή επιτυχία στα νέα σας έργα - ανυπομονούμε να τα δούμε σε μελλοντικά γεγονότα HackAdTech!

Ευχαριστώ!

318581073_176312601667609_8030817191842881618_n.jpg


Ο Κωνσταντίνος Κουζνέτσοφ και οι απόψεις του για τον τρόπο να κερδίσετε το Hackathon


Και τώρα ας ρίξουμε μια ματιά στο Hackathon από την άλλη πλευρά της σκηνής! Ο Κωνσταντίνος Κουζνέτσοφ μοιράζεται τις ιδέες του.

Για να καταλάβετε πώς να κερδίσετε ένα Hackathon, πρέπει να γνωρίζετε ποια κριτήρια θα αξιολογηθούν από την κριτική επιτροπή. Υπάρχουν τέσσερα από αυτά, οπότε ας τα δούμε...

Το πρωτότυπό σας πρέπει πρωτίστως να είναι λειτουργικό. Μην πέφτετε στην παγίδα των εντυπωσιακών παρουσιάσεων και προσπαθείτε να εκπλήξετε την κριτική επιτροπή με μια ευρεία γκάμα χαρακτηριστικών. Αντ' αυτού, σκεφτείτε για τα βασικά στοιχεία του έργου σας, αυτά που αντικατοπτρίζουν την ιδέα του προϊόντος σας όσο το δυνατόν περισσότερο. Σκεφτείτε το εκ των προτέρων και βεβαιωθείτε ότι αυτή η ιδέα μπορεί να υλοποιηθεί σε δύο ημέρες και μια νύχτα. Αυτό είναι το είδος του έργου που πρέπει να λάβετε για το Hackathon.

Το έργο σας πρέπει να έχει επιχειρηματικό δυναμικό. Δημιουργείτε ένα προϊόν για ένα ευρύ κοινό για να λύσετε ένα πρόβλημα με ευρεία σημασία; Ή στοχεύετε σε ένα μικρό κοινό με ένα πολύ συγκεκριμένο ζήτημα; Πόσο μεγάλη είναι η αγορά; Υπάρχουν ευκαιρίες για ανάπτυξη και διανομή του προϊόντος; Μην φοβηθείτε να σκέφτεστε παγκοσμίως - τα θρυλικά προϊόντα ξεκινούν με τολμηρές ιδέες

Βεβαιωθείτε ότι η τεχνολογική λύση είναι αποτελεσματική. Καθώς ζούμε στον κόσμο των πληροφοριακών τεχνολογιών, οι απλές λύσεις αντικαθίστανται από πολύπλοκα υψηλής τεχνολογίας προϊόντα. Η κριτική επιτροπή του HackAdTech παρακολουθεί τις τάσεις και δίνει έμφαση στην ουσία του προϊόντος καθώς και στο τεχνολογικό του μέρος.

Η παρουσίασή σας πρέπει να είναι σαφής και εμβριθής. Θυμηθείτε ότι η παρουσίαση αποτελεί έναν εξαιρετικά σημαντικό μέρος του έργου. Αν δημιουργήσετε ένα πραγματικά καλό προϊόν αλλά αποτύχετε να το παρουσιάσετε και να παραδώσετε τις ιδέες σας στην κριτική επιτροπή, αυτό θα ήταν λυπηρό, σωστά; Σκεφτείτε λοιπόν τη δομή της παρουσίασής σας και λάβετε υπόψη τα χρονικά όρια. Ποιο μήνυμα πρέπει να μεταφέρετε; Ποια αντίδραση και αντίδραση αναζητάτε; Κάντε μια μικρή έρευνα, παρακολουθήστε μερικούς εξέχοντες ομιλητές και μη διστάσετε να κάνετε μερικές πρόβες πριν από το Demofest.

Όπως συνοψίζει ο Κωνσταντίνος, «αυτά τα τέσσερα κριτήρια προέκυψαν από πολλά εσωτερικά Hackathons που διεξήγαμε τα τελευταία χρόνια. Κάναμε το καλύτερό μας για να δοκιμάσουμε, να βελτιώσουμε και να βελτιώσουμε αυτές τις αρχές πριν τις χρησιμοποιήσουμε στις δημόσιες εκδηλώσεις μας».

Προσθέτει επίσης:

«Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι το Hackathon είναι περισσότερο από απλώς έναν διαγωνισμό, αλλά και την ευκαιρία σας να γνωρίσετε νέους ενδιαφέροντες ανθρώπους. Το προηγούμενο έτος, είχαμε πολλές ομάδες ταλαντούχων ειδικών που δεν γνώριζαν μεταξύ τους, αλλά χάρη στο Hackathon είχαν την ευκαιρία να ενωθούν γύρω από εκπληκτικές ιδέες και να τις υλοποιήσουν μαζί. Και ναι, μπορείτε επίσης να διασκεδάσετε στο afterparty και να συναντήσετε άλλες ομάδες και επισκέπτες της εκδήλωσης!»

«Και το τελευταίο πράγμα: διασκεδάστε! Ζήστε, αναπτυχθείτε, δημιουργήστε, και θα κάνουμε τα πάντα για να βεβαιωθούμε ότι θα θυμάστε αυτό το HackAdTech για καιρό!».

hackadtech_winners_interview.jpeg



Θα σας δούμε στο Hackathon και
μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή και εγγραφή στο Instagram μας για νέα!

Χορηγός Επικοινωνίας: Sigmalive.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ