Αμερικανός διαγνώστηκε με καρκίνο και λίγο μετά ανέπτυξε «ανεξέλεγκτη ιρλανδική προφορά»

Δεν είχε επισκεφθεί ποτέ την Ιρλανδία, ενώ η ιρλανδική προφορά παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του.

Article featured image
Article featured image

Ένας Αμερικανός άνδρας ανέπτυξε «ανεξέλεγκτη ιρλανδική προφορά» μετά τη διάγνωσή του με καρκίνο του προστάτη, παρόλο που δεν είχε επισκεφθεί ποτέ την Ιρλανδία, λένε οι ερευνητές.

Ο άνδρας από τη Βόρεια Καρολίνα, ο οποίος ήταν γύρω στα 50, πιθανώς έπασχε από το σύνδρομο ξένης προφοράς (FAS), αναφέρει τοBritish Medical Journal.

Το σπάνιο σύνδρομο έδωσε στον άνδρα, ο οποίος δεν είχε άμεση οικογένεια από την Ιρλανδία, μια «προφορά» που παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του. Αρκετές παρόμοιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια.

Η υπόθεση μελετήθηκε και αναφέρθηκε από κοινού από το Πανεπιστήμιο Duke στη Βόρεια Καρολίνα και το Κέντρο Ουρολογικών Ερευνών της Καρολίνας στη Νότια Καρολίνα.

«Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη περίπτωση FAS που περιγράφεται σε ασθενή με καρκίνο του προστάτη και η τρίτη που περιγράφεται σε ασθενή με κακοήθεια», ανέφεραν οι συντάκτες της έκθεσης.

Οικείοι του ανέφεραν ότι ο άνδρας ζούσε στην Αγγλία στα 20 του χρόνια και είχε φίλους και μακρινά μέλη της οικογένειάς του από την Ιρλανδία. Προσθέτουν όμως ότι δεν είχε μιλήσει ποτέ στο παρελθόν με την ξένη προφορά.

«Η προφορά του ήταν ανεξέλεγκτη, παρούσα σε όλα τα περιβάλλοντα και σταδιακά έγινε επίμονη», αναφέρουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, προσθέτοντας ότι ξεκίνησε για πρώτη φορά 20 μήνες μετά τη θεραπεία του.

Ακόμη και όταν η κατάστασή του επιδεινώθηκε, η προφορά παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του που ήρθε μήνες αργότερα.


Σύμφωνα με την έκθεση των ερευνητών «Ο άνδρας δεν παρουσίασε ανωμαλίες στην νευρολογική του εξέταση, δεν είχε ψυχιατρικό ιστορικό ούτε εντοπίστηκαν ανωμαλίες σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου κατά την έναρξη των συμπτωμάτων.

»Παρά τη χημειοθεραπεία, ο νευροενδοκρινικός καρκίνος του προστάτη του προχώρησε με αποτέλεσμα πολυεστιακές εγκεφαλικές μεταστάσεις και μια πιθανή παρανεοπλασματική ανιούσα παράλυση που οδήγησε στον θάνατό του», καταλήγει η έρευνα.

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι η αλλαγή της προφοράς προκλήθηκε από μια κατάσταση που ονομάζεται παρανεοπλασματική νευρολογική διαταραχή (PND).

Το PND συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών με καρκίνο επιτίθεται σε μέρη του εγκεφάλου, καθώς και σε μύες, νεύρα και νωτιαίο μυελό.

Ωστόσο δεν είναι η μόνη περίπτωση ασθενούς που παρουσιάζει το σπάνιο σύνδρομο. Το 2006, η Βρετανίδα Linda Walker υπέστη εγκεφαλικό και ανακάλυψε ότι η προφορά της είχε αλλάξει και έμοιαζε με Τζαμαϊκανή.

Μία από τις πρώτες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί ήταν το 1941 όταν μια νεαρή Νορβηγίδα ανέπτυξε γερμανική προφορά αφού τραυματίστηκε από έκρηξη βόμβας κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι ντόπιοι μάλιστα την απέφευγαν, επειδή νόμιζαν ότι ήταν κατάσκοπος των Ναζί.


Με πληροφορίες από BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ