Αρχαιολόγοι ανέσκαψαν μια ταβέρνα ηλικίας 5.000 ετών στο Ιράκ

Βρέθηκαν ακόμα και μπολ, μέσα στα οποία υπήρχαν υπολείμματα τροφίμων.

Article featured image
Article featured image

Το φαγητό έξω φαίνεται πως ήταν αρκετά δημοφιλές ακόμη και πριν από 5.000 χρόνια, όπως μαρτυρά το εκπληκτικό εύρημα αρχαιολόγων στο Ιράκ, όπου ανακαλύφθηκε μια αρχαία ταβέρνα που χρονολογείται από το 2.700 π.Χ.

Οι ερευνητές, που εργάζονταν στην αρχαία πόλη Λαγκάς, λένε ότι εντόπισαν την ταβέρνα μόλις 48 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια της γης. Ειδικότερα ήταν χωρισμένη σε μια υπαίθρια τραπεζαρία και ένα δωμάτιο που περιείχε παγκάκια, φούρνο, υπολείμματα φαγητού κι ένα «ψυγείο» 5.000 ετών.

taverna2.jpeg



Αρχικά έπεσαν πάνω στον ανοιχτό χώρο της αυλής, «μια περιοχή που ήταν δύσκολο να ανασκαφεί, επειδή ήταν ανοιχτή και εκτεθειμένη στην ύπαιθρο», δήλωσε στο CNN ο Ριντ Γκούντμαν, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Αφού επέστρεψε στη μυστηριώδη αυλή λίγους μήνες αργότερα, το φθινόπωρο του 2022, η επικεφαλής της ομάδας, Σαρα Πιτσιμέντι, από το Πανεπιστήμιο της Πίζας, διάνοιξε την τάφρο.

Στη συνέχεια, η ομάδα ανακάλυψε τον φούρνο «βιομηχανικού μεγέθους», ένα αρχαίο «ψυγείο», που απομάκρυνε την υγρασία για να διατηρεί το φαγητό δροσερό, και δεκάδες κωνικά μπολάκια, πολλά από τα οποία περιείχαν υπολείμματα ψαριών, αποκαλύπτοντας έτσι ότι η αυλή λειτουργούσε ως ανοιχτός χώρος εστίασης.

taverna1.jpg



Το Λαγκάς, η σημερινή πόλη Αλ-Χίμπα, ήταν μια από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες πόλεις στη νότια Μεσοποταμία. Κατοικούνταν από την πέμπτη χιλιετία ώς τα μέσα της δεύτερης χιλιετίας π.Χ. και κάλυπτε μια έκταση σχεδόν δύο τετραγωνικών μιλίων.

Έκτοτε έχει γίνει ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, με τις ανασκαφές να ξαναρχίζουν πιο πρόσφατα το 2019 ως μέρος ενός κοινού πρότζεκτ του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια (Πεν), του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Κρατικού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και Κληρονομιάς στη Βαγδάτη, χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές όπως η φωτογραφία με drone και η γενετική ανάλυση.

Οι προηγούμενες ανασκαφές επικεντρώθηκαν στη θρησκευτική αρχιτεκτονική και στην κατανόηση των ελίτ, αλλά η Χόλι Πίτμαν - διευθύντρια του Αρχαιολογικού Προγράμματος Λαγκάς και επιμελήτρια του τμήματος Εγγύς Ανατολής του Μουσείου Πεν - επικεντρώθηκε και σε άλλες περιοχές κατά τη διάρκεια αυτών των τελευταίων ανασκαφών, για να παρέχει μια ευρύτερη κατανόηση της δομής των αρχαίων πόλεων.

Η αποκάλυψη της ταβέρνας ενισχύει την αντίληψη της ερευνητικής ομάδας ότι η κοινωνία της εποχής δεν ήταν χωρισμένη μόνο σε ελίτ και σκλάβους, αλλά περιελάμβανε και μια αρχαία μεσαία τάξη.

«Το γεγονός ότι υπήρχε ένας δημόσιος χώρος συγκέντρωσης όπου οι άνθρωποι μπορούν να καθίσουν, να πιουν κάτι και να φάνε το ψάρι τους, δείχνει ότι δεν σκλαβώνονται κάτω από την τυραννία των βασιλιάδων», εκτίμησε ο Γκούντμαν. «Ακριβώς σε αυτό, υπάρχει ήδη κάτι που μας δίνει μια πολύ πιο πολύχρωμη ιστορία της πόλης», κατέληξε.

tavern.png


Με πληροφορίες από CNN

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ