Ούρηση στο στόμα και ιντριγκαρίσματα: Όταν 2 καμηλοπαρδάλεις θέλουν να κάνουν σεξ

Οι αρσενικές μπορεί να κάνουν περίπου 150 προσπάθειες μέχρι να γίνει τελικά η πράξη.

Article featured image
Article featured image


Οι καμηλοπαρδάλεις δεν έχουν περίοδο αναπαραγωγής και δεν κάνουν ειδικές κινήσεις για να ζευγαρώσουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Πώς βρίσκουν όμως συντρόφους;

Όπως αναφέρουν οι καθηγητές Lynnette και Benjamin Hart, που ερεύνησαν τον τρόπο που κάνουν σεξ οι καμηλοπαρδάλεις, μια αρσενική ξεκινά να ιντριγκάρει την θηλυκή σπρώχνοντάς την για αρχή.

Στη συνέχεια μυρίζει τα γεννητικά της όργανα. Μερικές φορές, η αρσενική χρειάζεται να σπρώξει αρκετές φορές τη θηλυκή μέχρι να την πείσει.

Εκείνη στη συνέχεια διευρύνει τη στάση των ποδιών της και ουρεί για περίπου πέντε δευτερόλεπτα στο στόμα της αρσενικής καμηλοπάρδαλης.

Στη συνέχεια, η αρσενική καμηλοπάρδαλη ανοίγει προς τα πίσω το άνω χείλος της, αποκαλύπτοντας τα δόντια της και εισπνέοντας δυνατά, κλείνοντας παράλληλα ερμητικά τα ρουθούνια της για αρκετά δευτερόλεπτα.

Η κίνηση αυτή χρησιμοποιείται επίσης από ζώα όπως τα άλογα και οι κατσίκες για να «μεταφέρουν» τις μυρωδιές της συντρόφου του στη μύτη τους.

Μία διεγερμένη αρσενική καμηλοπάρδαλη, ελπίζει ότι οι φερομόνες που μπορεί να ανιχνεύσει στα ούρα της θηλυκής θα δώσουν την εντολή ότι είναι σε οίστρο ή γόνιμη και έτοιμη να ζευγαρώσει. Οι φερομόνες είναι εκείνες που προκαλούν κοινωνικές αντιδράσεις στα ζώα, λένε οι επιστήμονες.

Όταν μια αρσενική καμηλοπάρδαλη δεν μυρίσει το σωστό χημικό «στοιχείο» στα ούρα του θηλυκού, το αφήνει και πηγαίνει σε άλλο.

Ωστόσο και εδώ η περίπτωση της καμηλοπάρδαλης είναι διαφορετική.

Τα περισσότερα ζώα θα περιμένουν μέχρι τα ούρα να βρεθούν στο έδαφος για να τα μυρίσουν. Αλλά η καμηλοπάρδαλη είναι πολύ ψηλή για να το κάνει αυτό, λέει στο LiveScience η Lynnette Hart, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Davis School of Veterinary Medicine

H Lynnette Hart κύρια συγγραφέας μιας νέας μελέτης σχετικά με τη συμπεριφορά των καμηλοπαρδάλεων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Animals και ο συν-συγγραφέας και σύζυγός της Benjamin Hart, ομότιμος καθηγητής στην ίδια κτηνιατρική σχολή, έχουν παρατηρήσει αυτές και άλλες συμπεριφορές μεταξύ καμηλοπαρδάλεων κατά τη διάρκεια εκδρομών στο Εθνικό Πάρκο Etosha στη Ναμίμπια στη νοτιοδυτική Αφρική.

Το ζευγάρι των καθηγητών μπόρεσε να πλησιάσει και να παρατηρήσει από πολύ κοντά καμηλοπαρδάλεις που είχαν συγκεντρωθεί κοντά σε τρύπες νερού στο πάρκο. Συνήθως οι καμηλοπαρδάλεις φαίνονται μόνο από απόσταση και τρέχουν μακριά όταν τις πλησιάζουν, είπε η Lynette Hart. «Αυτό ήταν πραγματικά μοναδικό, να είμαι τόσο κοντά».

Η εύρεση συντρόφου μπορεί να χρειάζεται πολλή δουλειά από τις αρσενικές καμηλοπαρδάλεις. Οι ερευνητές παρατήρησαν τις αρσενικές να πλησιάζουν περίπου 150 φορές μία θηλυκή για να ακολουθήσει η ερωτική πράξη. Όμως μόνο μία φορά, η προσπάθεια οδήγησε στην ολοκλήρωση.

Μόλις συμβούν όλα τα βήματα, οι καμηλοπαρδάλεις ζευγαρώνουν όπως τα περισσότερα θηλαστικά, το σεξ διεξάγεται σε επισφαλές ύψος πάνω από το έδαφος και διαρκεί μόνο λίγα δευτερόλεπτα.

Εάν μείνει έγκυος, η καμηλοπάρδαλη θα κυοφορήσει για 400 μέρες πριν γεννήσει όρθια, έτσι ώστε το μωρό της να είναι αρκετά ανεπτυγμένο ώστε να σταθεί και να περπατήσει όταν γεννηθεί.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ