Ιράκ: Πατέρας δολοφόνησε την κόρη του για λόγους τιμής

Σε μια κοινωνία που οι γυναίκες (εξακολουθούν να) είναι όμηροι αναχρονιστικών εθίμων και της φρικτής πατριαρχίας.

Article featured image
Article featured image

H δολοφονία μιας νεαρής σταρ του YouTube από τα χέρια του ίδιου του πατέρα της έχει προκαλέσει οργή στο Ιράκ, καθώς τα αποκαλούμενα «εγκλήματα τιμής» συνεχίζονται στη συντηρητική χώρα.

Η Τίμα αλ Αλί, 22 ετών, δολοφονήθηκε από τον πατέρα της στις 31 Ιανουαρίου στη νότια επαρχία Ντιγοανίγια όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Σαάντ Μαάν, με ανάρτηση στο Twitter.

Η αστυνομία είχε προσπαθήσει να μεσολαβήσει μεταξύ της κοπέλας –η οποία ζούσε στην Τουρκία και επισκεπτόταν το Ιράκ– και των συγγενών της για να «επιλύσουν οριστικά την οικογενειακή διαμάχη», είπε ο Μαάν. Ο πατέρας τής 22χρονης αναφέρεται πως ήταν δυσαρεστημένος με την απόφασή της να ζήσει μόνη στην Τουρκία.

Η κοπέλα είχε ταξιδέψει στην Τουρκία με την οικογένειά της το 2017, αλλά αρνήθηκε να επιστρέψει στο σπίτι μαζί τους και έκτοτε έμενε εκεί. Μάλιστα είχε κερδίσει θαυμαστές στο YouTube, όπου δημοσίευε βίντεο από την καθημερινότητά της και στα οποία εμφανιζόταν συχνά ο αρραβωνιαστικός της.Βέβαια, η ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Χαάνα Έντουαρ, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι, σύμφωνα με ηχογραφήσεις που αποδίδονται στην Αλί, «άφησε την οικογένειά της… επειδή δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τον αδελφό της».

Το Ιρακινό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε επίσης τον ισχυρισμό.

Το AFP δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την αυθεντικότητα των ηχογραφήσεων φωνής, ενώ η αστυνομία δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα για τη φύση της διαμάχης.

Ο Μάαν είπε ότι μετά την αρχική συνάντηση της αστυνομίας με την οικογένεια «μείναμε έκπληκτοι όταν την επόμενη μέρα... μάθαμε για τη δολοφονία της από τα χέρια του ίδιού της του πατέρα που μάλιστα ομολόγησε την πράξη».

Πηγή από την ιρακινή αστυνομία που μίλησε στο AFP υπό τον όρο της ανωνυμίας επιβεβαίωσε εν τω μεταξύ ότι η «διαμάχη» πατέρα και κόρης μετρούσε αρκετά χρόνια.


Ο θάνατός της έχει προκαλέσει σάλο στην ιρακινή κοινωνία και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το κύριο θέμα συζήτησης.

Μάλιστα έχουν γίνει καλέσματα σε διαδηλώσεις στη Βαγδάτη την Κυριακή με τους διοργανωτές να δηλώνουν πως απαιτούν να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τιμωρηθεί ο ένοχος.

«Οι γυναίκες στις κοινωνίες μας είναι όμηροι αναχρονιστικών εθίμων λόγω της απουσίας νομικών αποτρεπτικών μέτρων, κυβερνητικών μέτρων – τα οποία επί του παρόντος δεν είναι ανάλογα με το μέγεθος των εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας», έγραψε στο Twitter η βετεράνος πολιτικός, Άλα Ταλαμπανί.Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε τη «φρικιαστική» δολοφονία, λέγοντας ότι «ο ιρακινός ποινικός κώδικας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με επιείκεια τα λεγόμενα ”εγκλήματα τιμής” που περιλαμβάνουν πράξεις όπως επίθεση και ακόμη και φόνο».

Ο αναπληρωτής διευθυντής του για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε: «Μέχρι οι ιρακινές αρχές να υιοθετήσουν ισχυρή νομοθεσία για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών… θα συνεχίσουμε να γινόμαστε μάρτυρες φρικτών δολοφονιών».


Με πληροφορίες από huffpost

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ