Η Ζαμπία είναι η 25η χώρα στην υποσαχάρια Αφρική που κατήργησε τη θανατική ποινή

Οι 390 θανατοποινίτες στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Καμπούε θα εκτίσουν πλέον ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Article featured image
Article featured image


Ο πρόεδρος της Ζάμπιας, Χακαΐντε Χιτσιλέμα, μετέτρεψε τις ποινές 390 καταδικασθέντων σε θάνατο, έξι εβδομάδες μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής στην αφρικανική χώρα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τζακ Μουίμπου.

Οι 390 κρατούμενοι – μεταξύ των οποίων 11 γυναίκες – στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Καμπούε, περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Λουσάκα, θα εκτίσουν πλέον ποινή ισόβιας κάθειρξης.

«Κατόπιν τούτου, δεν έχουμε πλέον θανατοποινίτες στις φυλακές μας», συνόψισε ο υπουργός Εσωτερικών της Ζάμπιας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Χιτσιλέμα, ο οποίος ανέλαβε πέρυσι την προεδρία της χώρας, κατήργησε τη θανατική ποινή στις 23 Δεκεμβρίου του 2022 και ακύρωσε έναν νόμο, από την εποχή της αποικιοκρατίας, που απαγόρευε στους πολίτες να δυσφημίζουν τον αρχηγό του κράτους.

Πρώην βρετανικό προτεκτοράτο (ως Βόρεια Ροδεσία), η Ζάμπια έγινε ανεξάρτητο κράτος το 1964 και σήμερα έχει πληθυσμό περίπου 18 εκατομμυρίων κατοίκων. Είναι η 25η χώρα στην υποσαχάρια Αφρική που κατήργησε τη θανατική ποινή, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ