Η Κiska, η «πιο μοναχική όρκα του κόσμου», πέθανε και είναι πια ελεύθερη

Το υπέροχο ζώο μπήκε σε αιχμαλωσία από την ηλικία των 3 ετών και τα τελευταία χρόνια της ζωής του βίωνε μια αβάσταχτη μοναξιά, ζώντας ολομόναχο στη δεξαμενή-φυλακή του.

Article featured image
Article featured image

Πέθανε την Πέμπτη, σε ηλικία 47 ετών, η Kiska, γνωστή ως η πιο μοναχική φάλαινα όρκα στον κόσμο. Η Κiska ήταν η τελευταία όρκα σε αιχμαλωσία στον Καναδά.


Ο θάνατος της φάλαινας όρκα ανακοινώθηκε την Παρασκευή από το θεματικό πάρκο Marineland στους καταρράκτες Νιαγάρα του Οντάριο, όπου ζούσε τις τελευταίες δεκαετίες.


«Η ομάδα φροντίδας θαλάσσιων θηλαστικών και οι ειδικοί της Marineland έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να στηρίξουν την Kiska και θρηνούν την απώλειά της», ανέφερε το πάρκο σε ανακοίνωσή του.

orkakiska.jpg


Η Kiska μπήκε σε αιχμαλωσία το 1979 όταν ήταν μόλις 3 ετών. Τότε ζούσε με μερικές άλλες όρκες σε ένα ενυδρείο στην Ισλανδία πριν πουληθεί στη Marineland.


Ενώ βρισκόταν στην Ισλανδία, απέκτησε τον δικό της σύντροφο τον Keiko. Ο Keiko αργότερα έγινε κινηματογραφικός σταρ καθώς πρωταγωνίστησε στην επιτυχημένη ταινία των 90s «Free Willy».

orkafj.jpg



Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Marineland, η Kiska γέννησε 5 μωρά, αλλά όλα πέθαναν σε νεαρή ηλικία. Η Kiska, μετά τον θάνατο των παιδιών της, ζούσε εντελώς μόνη στη δεξαμενή της από το 2011, εξού και η PETA τής έδωσε το θλιβερό παρατσούκλι, «η πιο μοναχική όρκα του κόσμου». Σημειώνεται ότι μελέτες έχουν δείξει ότι οι όρκες είναι κοινωνικά θηλαστικά και η απομόνωση, όπως αυτή που βίωνε η Kiska, θεωρείται βασανιστική.


Ο Καναδάς ψήφισε τελικά ένα νομοσχέδιο το 2019 που έβαλε τέλος στην αιχμαλωσία φαλαινών και δελφινιών, ωστόσο, η Marineland μπόρεσε να κρατήσει την Kiska λόγω μιας ρήτρας που παρείχε στο πάρκο εξαίρεση.



Το θεματικό πάρκο Marineland είχε επικριθεί για κακομεταχείριση των ζώων από τη δεκαετία του '70 και ένα viral βίντεο με την Kiska να χτυπά το κεφάλι της στο γυαλί της πισίνας, προκάλεσε αντιδράσεις το 2021.


Διεξήχθη έρευνα αλλά αργότερα οι εισαγγελείς είπαν ότι δεν υπήρξε κακοποίηση.



Ένα άλλο βίντεο στις αρχές του 2023 την έδειχνε να κάνει συνεχείς κύκλους στην πισίνα της, προκαλώντας θλίψη για την μοναξιά που ζούσε.


«Πέρασε τα τελευταία της χρόνια επιπλέοντας νωθρά ή χτυπώντας το κεφάλι της στους τοίχους της δεξαμενής», έγραψε η PETA στο Twitter. «Της άξιζε να ζήσει στον ωκεανό μαζί με την οικογένειά της».



«Αναπαύσου εν ειρήνη, Kiska, είσαι ελεύθερη τώρα», έγραψε η PETA σε ένα ξεχωριστό tweet.



Με πληροφορίες από
People, Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ