Τι συμβαίνει στο Νοσοκομείο Τροόδους όταν βρέχει;

«Στο νοσοκομείο Τροόδους όταν βρέχει είναι μαρτύριο. Με πετσέτες μαζεύουν τα νερά οι νοσηλευτές». Αυτό ήταν το σχόλιο που συνόδευε τη φωτογραφία που δημοσιεύθηκε χθες στα ΜΚΔ.

Article featured image
Article featured image


Ένα ποστ στα ΜΚΔ τού φωτορεπόρτερ Αντώνη Αντωνίου δείχνει την εικόνα του νοσοκομείου Τροόδους όταν βρέχει. Στο σχόλιο που συνοδεύει τη φωτογραφία, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Στο νοσοκομείο Τροόδους όταν βρέχει, είναι μαρτύριο. Με πετσέτες μαζεύουν τα νερά οι νοσηλευτές».


Η φωτογραφία, όπως μας αναφέρθηκε, τραβήχτηκε χθες και δείχνει την οροφή διαβρωμένη από την υγρασία. Στο δε, πάτωμα υπάρχει μια πετσέτα, για να μαζεύονται τα νερά της βροχής.

nosokomeiotroodous.jpg



Υπενθυμίζεται ότι το Νοσοκομείο Τροόδους, το οποίο εδρεύει στην Κυπερούντα, αναβαθμίστηκε πρόσφατα, ώστε να αποτελέσει ένα πρότυπο «περιφερειακό νοσοκομείο των ορεινών κοινοτήτων», όπως ανέφερε σε δηλώσεις του τον Μάρτιο του 2022 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Η αναβάθμιση του νοσοκομείου δεν προνοούσε μόνο τον κτηριακό εκσυγχρονισμό του, αλλά και τη στελέχωσή του με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες στις ορεινές περιοχές του νησιού μας. Όσον αφορά στην αναβάθμιση του νοσοκομείου σε επίπεδο κτηριακών εγκαταστάσεων, υπενθυμίζεται ότι ανακαινίστηκαν και επεκτάθηκαν η Πνευμονολογική Κλινική και οι Πρώτες Βοήθειες, με τις εργασίες να είχαν ξεκινήσει τον Μάιο του 2019 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022.


Τα εν λόγω έργα, συνολικού ύψους πέραν των 6.800.000 ευρώ, ενέπιπταν «στον ευρύτερο σχεδιασμό που προωθείται για τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση του Συστήματος Υγείας, με στόχο την παροχή ποιοτικών ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως του γεωγραφικού τόπου διαμονής τους», είχε αναφέρει, το 2019, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του κατά την κατάθεση του θεμέλιου λίθου της Πνευμονολογικής και Φυματιολογικής Κλινικής και του ΤΑΕΠ του Νοσοκομείου Κυπερούντας.


Η κατάσταση σήμερα


Σε επικοινωνία που είχαμε με το Κοινοτικό Συμβούλιο Κυπερούντας, μάς αναφέρθηκε ότι το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών λειτουργεί κανονικά, ωστόσο, η Πνευμονολογική Κλινική -παρότι αναβαθμίστηκε κτηριακά- δεν έχει στελεχωθεί ακόμη, με αποτέλεσμα να μην είναι σε λειτουργία. Τονίστηκε δε, ότι έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα στον ΟΚΥπΥ που αφορά τόσο στη στελέχωση και λειτουργία της Πνευμονολογικής Κλινικής όσο και στην αναβάθμιση των υπολοίπων εγκαταστάσεων του νοσοκομείου, το οποίο, ωστόσο, παραμένει χωρίς απάντηση. Η διεύθυνση του νοσοκομείου, σε σχετικό αίτημά μας, δεν σχολίασε.



Υπενθυμίζεται ότι στα εγκαίνια του Τμήματος Πρώτων Βοηθειών του νοσοκομείου που έγιναν τον περασμένο Ιανουάριο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «επειδή αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες να παρακαλέσω να διευθετηθούν το συντομότερο τα εναπομένοντα, μικρής έκτασης, έργα, τα οποία, ωστόσο, δεν εμποδίζουν τη λειτουργικότητα του νοσοκομείου».


Σε σημερινή επικοινωνία που είχαμε με τον ΟΚΥπΥ μάς τονίστηκε ότι στο παλιό κτήριο του νοσοκομείου, το οποίο χρονολογείται από την εποχή της Αγγλοκρατίας, η οροφή, όταν βρέχει, βάζει νερά σε ένα συγκεκριμένο σημείο, εκεί όπου βρίσκεται ο σταθμός των νοσηλευτών. Όπως μάς αναφέρθηκε, το εν λόγω πρόβλημα με την οροφή δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τους θαλάμους και ως εκ τούτου τους ασθενείς. Τονίστηκε ακόμη, ότι η συγκεκριμένη κακοτεχνία είναι σε γνώση του ΟΚΥπΥ, υπάρχει εδώ και καιρό, και προγραμματίζεται η διόρθωσή της, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αναβάθμιση του παλιού κτηρίου του νοσοκομείου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ