Η Τόβα είναι επηζήσασα του Ολοκαυτώματος και μοιράζεται την ιστορία της στο TikTok

Ήταν μόλις 6 ετών όταν κρατήθηκε στο Άουσβιτς

Article featured image
Article featured image


Μια επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, που κρύφτηκε ανάμεσα σε πτώματα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς για να γλιτώσει, έγινε σταρ του TikTok σε ηλικία 85 ετών.

Η Τόβα Φρίντμαν (Tova Friedman) εμφανίζεται σε βίντεο που καταγράφει ο 17χρονος εγγονός της, Αρον Γκούντμαν, στο Νιού Τζέρσεϊ των ΗΠΑ. Από τότε που άρχισαν να τα δημοσιεύουν τον Σεπτέμβριο του 2021, έχουν 75 εκατομμύρια προβολές.Η Φρίντμαν ήταν μόλις έξι ετών όταν κρατήθηκε στο Άουσβιτς την περίοδο 1944-45. Το TikTok είναι ένα «θαυμάσιο μέσο για το Ολοκαύτωμα, για νέους που δεν θέλουν να διαβάζουν τα βιβλία», λέει η 85χρονη. Είναι για όσους «δεν τους αρέσουν τα μαθήματα στο σχολείο, που δεν τους αρέσει ο τρόπος που διδάσκουν οι δάσκαλοι ή οτιδήποτε άλλο. Εδώ ακούνε», υπογραμμίζει.

Tova-Friedman-4_city.png
Φωτογραφία: APΜερικοί από αυτούς που σχολιάζουν τα βίντεο λένε ότι έμαθαν ελάχιστα, ή ακόμα και τίποτα, για το Ολοκαύτωμα στο σχολείο. Τα βίντεο με τις περισσότερες προβολές είναι «αυτά που δείχνουν τον αριθμό της», εξηγεί ο Αρον - το χαρακτηρισρτικό «τατουάζ» στα χέρια των κρατουμένων του Αουσβιτς.«Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν θα έχουν την ευκαιρία να δουν έναν επιζώντα, να δουν την ιστορία στο χέρι τους», λέει. Και προσθέτει: «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το TikTok είναι ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδουμε το μήνυμά μας και δείχνουμε τα πειστήρια του Ολοκαυτώματος που οι άνθρωποι αρνούνται αδίκως».

Tova-Friedman-1_city.png
Φωτογραφία: APΗ μητέρα της Φρίντμαν της έμαθε να επιβιώνει, αποφεύγοντας την οπτική επαφή με τους φρουρούς και κρυμμένη ανάμεσα σε πτώματα. Η ίδια ήταν πολύ δυστυχισμένη μετά τον πόλεμο και πέθανε κοντά στα 45.

@tovafriedman #answer to @to swag Tattooing a 5-year-old. The woman was also a prisoner, who didnt want to do it. She was killed after she was done with everyone. This was the reality only 78 years ago. #survivor #trut #storytime #poland #strongerthanhate #child #childhood #fyp #foryou #xyzbca ♬ New Age, a sad piano solo 10 minutes(1003982) - 8.864Ο Αρόν διευκρινίζει ότι κάνει αυτά τα βίντεο για να καταπολεμήσει τον αντισημιτικό λόγο στο διαδίκτυο και να ενημερώσει τη γενιά του TikTok σχετικά με τη φρίκη του Ολοκαυτώματος.

Tova-Friedman-5_city.png
Φωτογραφία: AP«Πρέπει να επικεντρωθούμε στην ιστορία και να προειδοποιήσουμε τους ανθρώπους πού μπορεί να οδηγήσει το μίσος εάν δεν ελεγχθεί, εάν κανείς δεν κάνει τίποτα γι ’αυτό», δηλώνει ο έφηβος.

Tova-Friedman-2_city.png
Φωτογραφία: APΜιλώντας για τη δημιουργία μιας ζωής μετά από μια τόσο φρικτή θηριωδία, η Φρίντμαν, η οποία εργάζεται ως θεραπεύτρια και κοινωνική λειτουργός, λέει: «Η ζωή είναι ανθεκτική και μπορείς να ζήσεις ξανά. Αυτό θα ήθελα να πω στους ανθρώπους. Είναι η ελπίδα με την οποία η ανθρωπότητα μπορεί να ξαναχτιστεί».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ