Πέθανε η Darcelle, η γηραιότερη drag queen στον κόσμο

Ήταν υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ και στέφθηκε ως η γηραιότερη εν ενεργεία drag performer στον κόσμο από το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Article featured image
Article featured image

Πέθανε η εμβληματική drag queen Darcelle XV, σε ηλικία 92 ετών.

Κατά κόσμον Walter Cole, η Darcelle XV ήταν ατρόμητη υπερασπίστρια της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας του Πόρτλαντ, όπου και πέθανε την Πέμπτη από φυσικά αίτια.

Η Darcelle, στέφθηκε η γηραιότερη εργαζόμενη drag queen performer στον κόσμο και το 2016 είχε μπει στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.

Ως performer, η Darcelle ήταν γνωστή για το μακροβιότερο drag show στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ. Εκτός σκηνής, ήταν ένας βετεράνος του στρατού, υπερασπίστηκε τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και έκανε φιλανθρωπική εργασία στο Πόρτλαντ.

Το νυχτερινό κέντρο που άνοιξε η Darcelle πριν από περισσότερα από 50 χρόνια στο κέντρο του Πόρτλαντ, στο Darcelle XV Showplace, δημοσίευσε μια δήλωση στο Facebook εκφράζοντας τη θλίψη για τον θάνατό της, ζητώντας παράλληλα, ιδιωτικότητα και υπομονή.

Ο χώρος, ο οποίος είχε γίνει πολιτιστικός θεσμός του Πόρτλαντ από τη δεκαετία του 1970, καταχωρήθηκε το 2020 στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Τόπων, καθιστώντας τον ως την πρώτη τοποθεσία στο Όρεγκον που προτάθηκε ειδικά για τη σημασία του στην ιστορία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Στις πρώτες μέρες του, ο χώρος στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, θεωρήθηκε ταμπού και επικριτές του έκαναν διαδηλώσεις απ' έξω, ανέφερε το The Oregonian/OregonLive.

Παρείχε σανίδα σωτηρίας ωστόσο για πολλούς στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του Cole, όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξη το 2010. Ο Cole προτιμούσε τις γυναικείες αντωνυμίες όταν έπαιζε, αλλά είχε πει στο The Oregonian ότι εκτός σκηνής προτιμούσε να αναφέρονται σε αυτόν με ανδρικές αντωνυμίες.

«Αν δεν είχα παραδεχτεί ποιος ήμουν, μάλλον θα ήμουν νεκρός τώρα», είπε στην εφημερίδα. «Θα καθόμουν σε έναν καναπέ αποτραβηγμένος. Αυτό δεν ήταν για μένα».

Μιλώντας για την Darcelle ο Todd Addams, προσωρινός εκτελεστικός διευθυντής της Basic Rights Oregon, είπε ότι «Άγγιξε τις ζωές τόσων πολλών, όχι μόνο μέσω των ερμηνειών της, αλλά και μέσω της ατρόμητης υποστήριξης της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ και των φιλανθρωπικών έργων της. Δεν ήταν τίποτα λιγότερο από ένα έμβλημα».

Η συγγραφέας Susan Stanley περιέγραψε το κλαμπ της Darcelle ως έναν χώρο «ζεστασιάς και στοργής» όπου οι ερμηνευτές «άστραφταν με πούλιες και σατέν και έναν γυαλιστερό αφρό από φτερά», σε αυτό που χαρακτηρίζεται ως το πρώτο προφίλ της Darcelle XV, που δημοσιεύτηκε στο Willamette Week το 1975.

Όταν μιλούσε για την Darcelle, ο Cole, ομοφυλόφιλος ο ίδιος, αναφερόταν σε τρίτο πρόσωπο χρησιμοποιώντας γυναικείες αντωνυμίες. «Είμαι διασκεδαστής με κεφαλαίο Δ. Η Darcelle είναι ένας χαρακτήρας - όπως σε ένα έργο - και δουλεύω πολύ σκληρά γι' αυτήν.»

Ποια ήταν η Darcelle XV

O Cole γεννήθηκε το 1930 και μεγάλωσε στη γειτονιά Λίντον του Πόρτλαντ. Υπηρέτησε στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και απολύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Xρησιμοποίησε τα χρήματα που έλαβε από τον στρατό για να ξεκινήσει την πρώτη του επιχείρηση.

Αφού ασχολήθηκε με ένα καφέ και ένα τζαζ κλαμπ, αγόρασε το χώρο που θα γινόταν το Darcelle XV Showcase το 1967.

Δύο χρόνια αργότερα, είχε αναπτύξει το «alter ego» του με το όνομα Darcelle και έκανε coming out ως ομοφυλόφιλος.

Άφησε τη γυναίκα του και ξεκίνησε τη σχέση του με τον καλλιτεχνικό του διευθυντή. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, το Showplace έγινε δημοφιλής προορισμός για καμπαρέ και drag performance.

Το 1999, η Darcelle έγινε η γηραιότερη drag queen performer στη Δυτική Ακτή, μετά το κλείσιμο του drag venue Finocchio's Club του Σαν Φρανσίσκο.

Το Darcelle XV Showplace ανακοίνωσε ότι όλες οι παραστάσεις θα συνεχιστούν όπως είχαν προγραμματιστεί, σύμφωνα με τις επιθυμίες της Darcelle.

«Παρακαλώ ελάτε μαζί μας και γιορτάστε την κληρονομιά και τη μνήμη της, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεχή υποστήριξή σας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ