Για τους επιστήμονες που μελετούν την υγεία μιας πόλης και των κατοίκων της, το πιο ισχυρό τους εργαλείο θα μπορούσε να είναι απλώς… οι μέλισσες. Τα έντομα αυτά φαίνεται ότι μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες για το μικροβιακό τοπίο των πόλεων, στις οποίες αναζητούν τροφή, και άρα στοιχεία τόσο για την υγεία των κυψελών όσο και για την ανθρώπινη υγεία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Environmental Microbiome».
Αυτό συμβαίνει γιατί όταν οι μέλισσες αναζητούν τροφή, συλλέγουν κάτι περισσότερο από γύρη και νέκταρ. Καθώς περιηγούνται στο περιβάλλον τους, μικροοργανισμοί και άλλα μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν επίσης να προσκολληθούν στα μικρά σώματα των μελισσών, τα οποία στη συνέχεια οι επικονιαστές ρίχνουν καθώς εισέρχονται στις κυψέλες τους.
Δεδομένου, λοιπόν, ότι οι μέλισσες τείνουν να αναζητούν τροφή σε ακτίνα ενός μιλίου από τις κυψέλες τους, σε αστικές περιοχές, υπάρχουν πολύτιμες πληροφορίες για μια πόλη ή ακόμα και για μια γειτονιά στο μέλι που παράγουν, στο σώμα τους και στα υπολείμματα που βρίσκονται στο κάτω μέρος των κυψελών.
Η νέα έρευνα στοχεύει στην καθιέρωση μιας εφαρμόσιμης μεθόδου, ώστε μέσω συνεργασίας με μελισσοκόμους και τις αποικίες τους μελισσών, να μελετηθεί το μικροβίωμα των πόλεων.
Το μικροβιακό τοπίο των πόλεων είναι οι αόρατες κοινότητες μικροβίων, μυκήτων, ιών και βακτηρίων που ζουν μέσα και γύρω από τις πόλεις, παίζοντας βασικούς ρόλους στη λειτουργία και την υγεία του αστικού περιβάλλοντος και του ανθρώπινου πληθυσμού, καθώς και των φυτών και ζώων. Προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει την έκθεση σε ένα ποικίλο μικροβίωμα με καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία.