Στραγγαλισμένος βρέθηκε ιολόγος που ανέπτυξε το εμβόλιο Sputnik V κατά του κορωνοϊού

Πρόκειται για έναν από τους 18 επιστήμονες που ανέπτυξαν το εμβόλιο Sputnik V

Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Andrey Botikov πέθανε μετά από συμπλοκή που είχε με εισβολέα που μπήκε στο διαμέρισμά του στη Μόσχα, όπως μεταδίδουν τα τοπικά Μέσα.

Ο Andrey Botikov, ήταν ένας από τους 18 επιστήμονες που ανέπτυξαν το εμβόλιο Sputnik V κατά του κορωνοϊού στο εθνικό ερευνητικό κέντρο Gamaleya.

Ταυτοποιήθηκε ως ο νεκρός άνδρας που βρέθηκε στραγγαλισμένος στο διαμέρισμα της οδού Rogova χθες, σύμφωνα με αναφορά του Regnum, που επικαλείται επίσημες πηγές. Νωρίτερα υπήρχε η πληροφορία ότι είχε επιζήσει από την επίθεση.

Η έρευνα για τον θάνατο του δημιουργού του Sputnik V 

Η επιτροπή έρευνας της Ρωσίας, ICR, χειρίζεται πλέον την υπόθεση ως δολοφονία, και θεωρεί ότι ένας 29χρονος άνδρας στραγγάλισε τον επιστήμονα με μία ζώνη κατά τη διάρκεια συμπλοκής τους, πριν διαφύγει από το διαμέρισμα.

Αν και οι επίσημες αναφορές κάνουν λόγο για ληστεία που πήγε στραβά, ο θάνατος του 47χρονου ακολουθεί μία σειρά περίεργων και μυστηριωδών θανάτων επιστημόνων και επιχειρηματιών της Ρωσίας, ήδη από πέρυσι.

Σε δήλωσή της η αστυνομική αρχή της Μόσχας, δεν κατονόμασε τον Botikov αλλά ανέφερε ότι οι ερευνητές ταυτοποίησαν και εντόπισαν τον δράστη στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

«Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο κατηγορούμενος ομολόγησε την ενοχή του και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Στο παρελθόν, είχε κατηγορηθεί για διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων» πρόσθεσε η ανακοίνωση. Η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Η ιστορία του Sputnik V

Ο Botikov εργαζόταν ως ιολόγος στο Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Gamaleya από το 2014 και ήταν μέλος της ομάδας που ήταν υπεύθυνη για την ανάπτυξη του εθνικού εμβολίου της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τους Ρώσους επιστήμονες, δε, το εμβόλιο Sputnik V είχε αποτελεσματικότητα σε κλινικό επίπεδο της τάξης του 91%, πολύ περισσότερο από όλα όσα κυκλοφόρησαν σε άλλες χώρες.

Παρόλα αυτά οι Ρώσοι αντιμετώπισαν το εγχώριο εμβόλιο με διστακτικότητα και μόλις ένα ποσοστό της τάξης του 60% έλαβε την πρώτη δόση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τζον Χόπκινς.

Οι θάνατοι λόγω του κορωνοϊού στη Ρωσία έφτασαν τους 400.000 από την έναρξη της πανδημίας.

Η απόφαση δε, να κυκλοφορήσουν το εμβόλιο πριν ολοκληρωθεί το 3ο στάδιο των κλινικών μελετών, το στάδιο δηλαδή που ελέγχει την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εμβολίου, και η απροθυμία των επιστημόνων να μοιραστούν τα δεδομένα με την παγκόσμια κοινότητα κατέστρεψε τις προοπτικές του στη διεθνή αγορά, σύμφωνα με έρευνα του think tank, Carnegie Endowment for International Peace.

Μυστηριώδεις θάνατοι στη Ρωσία

Ο θάνατος του Botikov σημειώθηκε μόλις δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο του στρατηγού Vladimir Makarov, ανώτατου αξιωματούχου του ρωσικού στρατού, ο οποίος σύμφωνα με την έρευνα αυτοκτόνησε μόλις απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του.

Στα τέλη του Νοεμβρίου, η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι επιβεβαίωσε τον θάνατο του Vyacheslav Taran, ενός Ρώσου δισεκατομμυριούχου και ιδρυτή του Forex Club, σε συντριβή ελικοπτέρου κοντά στο σπίτι του στη νοτιοανατολική Γαλλία.

Επίσης και ο πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου Αεροπορίας της Μόσχας, Anatoly Gerashchenko, πέθανε πέρυσι μετά από πτώση από σκάλες, όπως ανακοινώθηκε.

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ