Τα πουλιά – drone δεν είναι (πλέον) απλά μια θεωρία συνωμοσίας

Μια ομάδα ερευνητών παίρνει ήδη ταριχευμένα πουλιά και τα μετατρέπει σε drones και ο λόγος δεν είναι η παρακολούθηση των ανθρώπων.

Article featured image
Article featured image


Οι επιστήμονες στο Νέο Μεξικό δίνουν στα νεκρά πτηνά δεύτερη ζωή, στο πλαίσιο μιας αντισυμβατικής έρευνας άγριας ζωής.

Ερευνητική ομάδα στο Ινστιτούτο Μεταλλευμάτων και Τεχνολογίας στο Σορόκο του Νέου Μεξικού, παίρνει ήδη ταριχευμένα πουλιά και τα μετατρέπει σε…drones, ώστε να μελετήσει τις πτητικές τους δυνατότητες.

Όπως σημειώνει ο δρ. Μοστάφα Χασαναλιάν, καθηγητής μηχανολόγος μηχανικός κι επικεφαλής της έρευνας, τα τεχνητά, μηχανικά πτηνά δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην έρευνά του.

poulia-drone-1_city.png



«Σκεφτήκαμε αυτήν την ιδέα, να χρησιμοποιήσουμε… νεκρά πουλιά και να τα μετατρέψουμε σε drone. Όλα είναι εκεί… κάνουμε αντίστροφη μηχανική», λέει ο ίδιος.

Τα ταριχευμένα πτηνά – drone -που προς το παρόν δοκιμάζονται σε ειδικά κατασκευασμένο κλουβί στο πανεπιστήμιο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη κατανόηση του σχηματισμού και των πτητικών μοτίβων των σμηνών. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να εφαρμοστεί στη βιομηχανία αεροπλοΐας, σημειώνει ο Χασαναλιάν.

poulia-drone-2_city.png



«Αν μάθουμε πώς αυτά τα πουλιά διαχειρίζονται την… ενέργεια μεταξύ τους, μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτή τη γνώση στο μέλλον της βιομηχανίας αεροπορίας για να εξοικονομήσουμε περισσότερη ενέργεια και καύσιμα», σημειώνει.

O Μπρέντεν Χέρκενχοφ, διδακτορικός φοιτητής στο «New Mexico Tech», εστιάζει στο χρώμα και την αποτελεσματικότητα της πτήσης.

Παρότι πολλοί θεωρούν πως τα πουλιά χρησιμοποιούν το χρώμα στο φτέρωμά τους για να προσελκύσουν τα θηλυκά ή για καμουφλάζ, ο Χέρκενχοφ μελετά το πώς το χρώμα επηρεάζει την πτητική αποδοτικότητα.

Το πρωτότυπο μπορεί να πετάξει το πολύ για είκοσι λεπτά
, οπότε όπως λέει ο Χασαναλιάν, το επόμενο στάδιο είναι να βρεθεί ο τρόπος να ενισχυθεί η διάρκεια πτήσης και να πραγματοποιηθούν δοκιμές στη φύση ανάμεσα σε ζώντα πτηνά.



Πολλοί κατέκριναν το πρόγραμμα των επιστημόνων και έκαναν λόγο για ενδεχόμενη στρατιωτική χρήση ή χρήση για σκοπούς επιτήρησης από τις Αρχές. Σε αυτό ο επικεφαλής της έρευνας απαντά, αναγνωρίζοντας ωστόσο τις ανησυχίες πως: «Δεν μπορούμε να αρνηθούμε την εφαρμογή της τεχνολογίας για διάφορους τύπους στρατιωτικών εφαρμογών. Αλλά αυτό που έχουμε στο επίκεντρο είναι κυρίως η πολιτική εφαρμογή και συγκεκριμένα η κατανόηση της άγριας ζωής ή η παρακολούθηση των πτηνών», σύμφωνα με τη NYPost.



Με πληροφορίες από reuters, kathimerini.gr, NYPost

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ