Πριν από 801 χρόνια ένα καταστροφικό τσουνάμι συγκλόνισε την Κύπρο

Μαρτυρίες από επιζώντες αναφέρουν ότι χωριά γέμισαν με ψάρια και πως ολόκληρα κτήρια κατεδαφίστηκαν.

Article featured image
Article featured image


Στις 11 Μαΐου του 1222, η Κύπρος συγκλονίστηκε από έναν πολύ ισχυρό υποθαλάσσιο σεισμό στο Κυπριακό Τόξο. Σήμερα, θεωρείται ότι ο σεισμός ήταν της τάξης των 7.0-7.5 βαθμών στην Κλίμακα Ρίχτερ και προκάλεσε ένα από τα πιο καταστροφικά τσουνάμι που έπληξαν ποτέ την Κύπρο.



Ο σεισμός και το τσουνάμι προκάλεσαν σοβαρή απώλεια ανθρώπινων ζωών και εκτεταμένες καταστροφές σε Πάφο και Λεμεσό. Η πόλη και το φρούριο της Πάφου ισοπεδώθηκαν, ενώ το λιμάνι της έμεινε χωρίς νερό, καθώς η ακτογραμμή μετακινήθηκε προς τη θάλασσα.

Σύμφωνα με το τμήμα γεωλογικής επισκόπησης, οι Ogerius Panis και Marchisius Scriba (1294) βίωσαν το τσουνάμι και περιέγραψαν: «….στην Κύπρο η θάλασσα ανυψώθηκε από τη δόνηση και όρμησε στη στεριά. Τεράστιες μάζες θαλάσσιου νερού μεγάλες σαν βουνά κατέκλυσαν τη στεριά, κατεδαφίζοντας κτήρια και γεμίζοντας χωριά με ψάρια. Η Πάφος, υπέφερε πιο πολύ, το λιμάνι της αποξηράθηκε και η πόλη κατακλύστηκε από τη θάλασσα….».



Προσομοίωση ερευνητών για το συγκεκριμένο τσουνάμι (Yolsal et. al, 2007) έδειξε, ότι μετά από την εκδήλωση του σεισμού, η Πάφος πλήγηκε σε περίπου 20 δευτερόλεπτα, η Λεμεσός σε 4 λεπτά, η Αμμόχωστος σε 25 λεπτά, οι υπόλοιπες ακτές της Κύπρου εντός μίας ώρας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ