Θα ζούσατε σ' ένα σπίτι χτισμένο από... (χρησιμοποιημένες) πάνες;

Δεν το λέμε για πλάκα, κάπου το έχουν ήδη κάνει.

Article featured image
Article featured image

Οι χρησιμοποιημένες πάνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή σπιτιών για εξοικονόμηση άμμου, λένε οι επιστήμονες.


Έως και το 8% της άμμου στο σκυρόδεμα και το κονίαμα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενός μονώροφου σπιτιού θα μπορούσε να αντικατασταθεί με... χρησιμοποιημένες πάνες μίας χρήσης, χωρίς να μειωθεί σημαντικά η αντοχή τους, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Kitakyushu της Ιαπωνίας.


Οι συγγραφείς μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Scientific Reports» προτείνουν ότι οι πάνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως δομικό υλικό για κατοικίες χαμηλού κόστους σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

diapers.jpg


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Σισβάντι Ζουράιντα από το Πανεπιστήμιο της Κιτακιούσου στην Ιαπωνία, παρασκεύασαν δείγματα σκυροδέματος και κονιάματος συνδυάζοντας πλυμένα, αποξηραμένα και τεμαχισμένα απόβλητα από πάνες μίας χρήσης με τσιμέντο, άμμο, χαλίκι και νερό. Τα δείγματα αυτά στη συνέχεια σκληρύνθηκαν για 28 ημέρες.

Οι ερευνητές υπολόγισαν το μέγιστο ποσοστό άμμου που θα μπορούσε να αντικατασταθεί με πάνες μιας χρήσης σε μια σειρά οικοδομικών υλικών που θα χρειάζονταν για την κατασκευή ενός σπιτιού 36 τετραγωνικών μέτρων, που συμμορφώνεται με τους οικοδομικούς κανονισμούς της Ινδονησίας. Διαπίστωσαν ότι τα απόβλητα αυτά μπορούν να αντικαταστήσουν έως και το 10% της άμμου που απαιτείται για το σκυρόδεμα σε ένα τριώροφο σπίτι και το 27% της άμμου σε ένα μονώροφο σπίτι. Μέχρι και το 40% της άμμου που απαιτείται για το κονίαμα σε τοίχους διαχωρισμού μπορεί να αντικατασταθεί με πάνες σε σύγκριση με το 9% της άμμου στο κονίαμα για δάπεδα και πλακόστρωτα κήπων.

Συνολικά έως και το 8% της άμμου σε όλα τα οικοδομικά υλικά από σκυρόδεμα και κονίαμα που απαιτούνται για την κατασκευή ενός μονοώροφου σπιτιού 36 τετραγωνικών μέτρων μπορεί να αντικατασταθεί με απορρίμματα από πάνες μίας χρήσης, κάτι που ισοδυναμεί με 1,7 κυβικά μέτρα απορριμμάτων.

diaperj.jpg


Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν πάντως ότι η ευρύτερη εφαρμογή των συμπερασμάτων τους θα απαιτούσε τη συμμετοχή εκπροσώπων των κυβερνήσεων και της βιομηχανίας επεξεργασίας αποβλήτων για την ανάπτυξη των σχετικών διαδικασιών. Επιπλέον, λένε ότι οι οικοδομικοί κανονισμοί θα πρέπει να τροποποιηθούν, ώστε να επιτρέπεται η χρήση των απορριμμάτων από πάνες ως δομικό υλικό.


Στη μελέτη τονίζεται ότι η χρήση των πανών ως δομικού υλικού θα μπορούσε να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα στα σπίτια, ενώ θα ήταν και ένας τρόπος να χρησιμοποιηθούν κατά τα άλλα μη ανακυκλώσιμα απόβλητα – αφού οι πάνες μιας χρήσης αποτελούνται συνήθως από υλικά που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ