Σορός μοναχής παραμένει άφθαρτη τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό της

Οι πιστοί κάνουν λόγο για θαύμα, αποκαλώντας τη μοναχή μια σύγχρονη Αγία. Πώς απαντά η επιστήμη.

Article featured image
Article featured image

Χιλιάδες άνθρωποι στις ΗΠΑ συρρέουν σε ένα μοναστήρι σε μια μικρή πόλη του Μιζούρι, για να δουν από κοντά τη σορό μιας μοναχής που φαινομενικά δεν παρουσιάζει σημάδια φθοράς ή αποσύνθεσης, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό της.


Η μοναχή Βιλελμίνα Λάνκαστερ ήταν η ιδρύτρια του τάγματος των Βενεδικτίνων Αδελφών της Παρθένου Μαρίας, της Βασίλισσας των Αποστόλων, ενός μοναστηριού στο Gower του Μιζούρι, περίπου μια ώρα έξω από το Κάνσας Σίτι.

fλfsorosmonaxis.png



Όπως ήταν αναμενόμενο πολλοί μιλούν για θαύμα και οι Καθολικοί πιστοί συρρέουν να προσκυνήσουν τη σορό της μοναχής. Κάποιοι λένε ότι η μη αποσύνθεση της σορού της είναι σημάδι αγιότητας, κάνοντας λόγο για μια σύγχρονη Αγία. Άλλοι πάλι ισχυρίζονται ότι ενδεχομένως να υπάρχει μια ορθολογική απάντηση στη λύση του μυστηρίου και η περίπτωσή της να μην είναι τόσο σπάνια.

Η εκταφή της σορού τής μοναχής Βιλελμίνα Λάνκαστερ, η οποία πέθανε στις 29 Μαΐου 2019 σε ηλικία 95 ετών, έγινε στις 18 Μαΐου, ώστε τα λείψανά της να μεταφερθούν στον τελευταίο χώρο ανάπαυσής της σε ένα παρεκκλήσι του μοναστηριού.

Ωστόσο, όταν το ξύλινο φέρετρο ανοίχθηκε, το σώμα της μοναχής ήταν άθικτο χωρίς σχεδόν κανένα σημάδι αποσύνθεσης. Τονίζεται ότι η αδελφή Βολελμίνα ενταφιάστηκε σε ένα απλό ξύλινο φέρετρο χωρίς να έχει προηγηθεί ταρίχευση.

sisterwilhelmina3.jpg



«Από το προσωπικό τού νεκροταφείου μάς είπαν ότι, κατά την εκταφή, θα βρίσκαμε μόνο οστά, καθώς η αδελφή Βολελμίνα θάφτηκε χωρίς να έχει προηγηθεί ταρίχευση, σε ένα απλό ξύλινο φέρετρο», είπε στο Newsweek μια από τις αδερφές, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.

Αντίθετα, όταν άνοιξαν το φέρετρο, ανακάλυψαν μία άθικτη σορό και «μια τέλεια διατηρημένη εικόνα».

sisterwilhelmina1.jpg



Οι καλόγριες δεν είχαν σκοπό να δημοσιοποιήσουν την ανακάλυψη αυτή, αλλά κάποιος δημοσίευσε ένα ιδιωτικό email, που πέρασε στην κατοχή του και τα νέα για την άθικτη σορό της μοναχής έγιναν viral.

Αμέσως η περιοχή κατακλύστηκε από πιστούς που έσπευσαν να δουν από κοντά τη σορό της μοναχής Βιλελμίνα. Χιλιάδες πιστοί έχουν ήδη βρεθεί στο ναό, για να δουν και να αγγίξουν τη σορό της.

«Ήταν καταπληκτικό», είπε ο Samuel Dawson, που έφτασε από το Κάνσας Σίτι με τον γιο του την περασμένη εβδομάδα, χαρακτηρίζοντας το θέαμα «ευλαβικό».

Οι πιστοί μπορούσαν να αγγίξουν τη σορό της, ενώ το μοναστήρι σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως η σορός της αδελφής Βιλελμίνα Λάνκαστερ θα τοποθετηθεί σε γυάλινη προθήκη στην εκκλησία τους.

Οι επισκέπτες θα μπορούν ακόμα να δουν τη σορό της και να πάρουν χώμα από τον τάφο της, αλλά δεν θα μπορούν να την αγγίξουν, όταν τοποθετηθεί στη γυάλινη προθήκη.

fsorosmonaxis.png



«Η κατάσταση των λειψάνων της αδελφής Βιλελμίνα Λάνκαστερ έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον και εγείρει σημαντικά ερωτήματα», ανέφερε η επισκοπή. «Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να προστατεύσουμε την ακεραιότητα των λειψάνων της αδελφής Βιλελμίνα για να επιτραπεί μια διεξοδική έρευνα».

«Η αφθαρσία έχει επαληθευτεί στο παρελθόν, αλλά είναι πολύ σπάνια. Υπάρχει μια καλά εδραιωμένη διαδικασία για την αγιοποίηση, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει τουλάχιστον ακόμα, στη συγκεκριμένη περίπτωση», πρόσθεσε η επιτροπή.

Για να ξεκινήσει η διαδικασία αγιοποίησης απαιτούνται τουλάχιστον πέντε χρόνια από τον θάνατο κάποιου, σύμφωνα με το τάγμα των μοναχών των Βενεδικτίνων της Παρθένου Μαρίας, Βασίλισσας των Αποστόλων.

Σύμφωνα με το Καθολικό Πρακτορείο Ειδήσεων, περισσότερα από 100 πτώματα είναι άφθαρτα. Ωστόσο, η Λάνκαστερ είναι πιθανότατα ο πρώτος μαύρος άνθρωπος στις ΗΠΑ, το σώμα του οποίου παρέμεινε άθικτο.

«Πιστεύουμε ότι είναι η πρώτη Αφροαμερικανίδα που βρέθηκε άφθαρτη», είπε η Μητέρα Σεσίλια, ηγουμένη του μοναστηριού, στο Καθολικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η Σεσίλια ήταν το πρώτο άτομο που εξέτασε το φέρετρο, ως επικεφαλής του μοναστηριού.

ffsorosmonaxis.png



Ορισμένοι ειδικοί έχουν πει ότι δεν είναι ασυνήθιστο τα σώματα να παραμένουν καλοδιατηρημένα τα πρώτα χρόνια μετά τον θάνατο, ακόμα κι αν δεν έχουν ταριχευτεί.

Η Ρεμπέκα Τζορτζ, καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Καρολίνας στη Βόρεια Καρολίνα, είπε ότι η μη αποσύνθεση του σώματος μπορεί να μην είναι τόσο σπάνια, όσο νομίζει ο περισσότερος κόσμος.

Τα ανθρώπινα υπολείμματα αποσυντίθενται με διαφορετικούς ρυθμούς ανάλογα με έναν αριθμό μεταβλητών και η έλλειψη αποσύνθεσης ακόμη και μετά από χρόνια δεν είναι πολύ σπάνια, τόνισε, αναφέροντας ότι τα φέρετρα και τα ρούχα βοηθούν επίσης στη διατήρηση μιας σορού.

«Συνήθως, όταν θάβουμε ανθρώπους, δεν τους ξεθάβουμε. Και έτσι δεν μπορούμε να δούμε πώς είναι τα πρώτα χρόνια», πρόσθεσε.


Με πληροφορίες από Guardian, New York Post

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ