Ανησυχία του ΟΗΕ μετά την έγκριση του «Νόμου κατά της ομοφυλοφιλίας 2023» στην Ουγκάντα

Θεωρείται ένας από τους πιο κατασταλτικούς νόμους στον κόσμο.

Article featured image
Article featured image


Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εκφράζει την «έντονη ανησυχία» του μετά την έγκριση από τον πρόεδρο της Ουγκάντας ενός «νόμου κατά της ομοφυλοφιλίας» που θεωρείται ένας από τους πιο κατασταλτικούς παγκοσμίως, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

Συγκεκριμένα, ο Στεφάν Ντουζαρίκ δήλωσε πως «Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι σε σχέση με τη θέσπιση του νόμου κατά της ομοφυλοφιλίας στην Ουγκάντα. Ο γενικός γραμματέας είναι σαφής και καλεί τα κράτη μέλη να σέβονται την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Και πρόσθεσε πως «Καλεί ακόμη μια φορά όλες τις χώρες να αποποινικοποιήσουν τις συναινετικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και τα τρανς άτομα. Για να είναι ξεκάθαρος, κανείς δεν θα πρέπει να ποινικοποιείται, να φυλακίζεται, γι' αυτόν που αγαπάει».

Αναφορικά με τις συνέπειες του νόμου αυτού στις αποστολές του ΟΗΕ, «η ομάδα μας στη χώρα συνεχίζει τον διάλογο με την κυβέρνηση για να δει ποια θα είναι η επίπτωση», σημείωσε.«Η UNAIDS εξέφρασε την ανησυχία της για τον αντίκτυπο στη μάχη κατά της μετάδοσης του HIV-AIDS, αλλά προφανώς, κάθε υπηρεσία (του ΟΗΕ) θα λάβει τις αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει στο πλαίσιο της εντολής της για να δει εάν οι δραστηριότητές της μπορούν να συνεχιστούν ή όχι», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο πρόεδρος Γιοουέρι Μουσεβένι ενέκρινε τον νόμο αυτό, που θεωρείται ένας από τους πιο κατασταλτικούς στον κόσμο παρά τις προειδοποιήσεις των διεθνών του εταίρων.

Με την ονομασία «Νόμος κατά της ομοφυλοφιλίας 2023», το κείμενο προβλέπει βαριές ποινές για τα πρόσωπα που έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις και «προωθούν» την ομοφυλοφιλία.

Οι επαναλαμβανόμενες ομοφυλοφιλικές σχέσεις αποτελούν αδίκημα που τιμωρείται με την ποινή του θανάτου, η οποία ωστόσο δεν εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην Ουγκάντα.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ