Το 11χρονο κορίτσι που έχει υψηλότερο IQ από τον Αϊνστάιν και ονειρεύεται να εξερευνήσει τον Άρη

Η Adhara Pérez Sánchez μεγάλωσε σε μια φτωχογειτονιά τού Μεξικού και δεχόταν bullying στο σχολείο επειδή ήταν διαφορετική. Σήμερα, κάνει το μεταπτυχιακό της και ξέρει πολύ καλά πού θέλει να φτάσει.

Article featured image
Article featured image

Ένα 11χρονο κορίτσι από το Μεξικό προκαλεί τον θαυμασμό καθώς φέρεται να έχει δείκτη νοημοσύνης (IQ) υψηλότερο από τον Αϊνστάιν, παίρνει μεταπτυχιακό στα Μαθηματικά και ονειρεύεται πως μια μέρα θα εργαστεί για τη NASA.

Ο λόγος για την Adhara Pérez Sánchez, από την Πόλη του Μεξικού, που μεγάλωσε στη φτωχογειτονιά του Tláhauc και συχνά δεχόταν bullying στο σχολείο λόγω της ιδιαιτερότητας της. Διαγνώστηκε στο φάσμα του αυτισμού σε ηλικία τριών ετών, έχοντας μάλιστα καθυστέρηση στην ανάπτυξη του λόγου.

Καθώς μεγάλωνε αναγκαζόταν να υπομένει την περιφρόνηση των δασκάλων και τον εκφοβισμό από τους συμμαθητές της, λόγω των οποίων άλλαξε σχολείο τρεις φορές κι έτσι άρχισε να απομονώνεται, όπως είπε η οικογένειά της στο Marie Claire Mexico, του οποίου ήταν το κεντρικό πρόσωπο για το τεύχος Απριλίου.



«Οι δάσκαλοι δεν ήταν πολύ συμπονετικοί, μου έλεγαν μακάρι να ολοκλήρωνε έστω μια εργασία», επεσήμανε η μητέρα της, Nayeli Sánchez. «Έτσι άρχισε να κλείνεται στον εαυτό της, δεν ήθελε να παίζει με τους συμμαθητές της, ένιωθε περίεργα, διαφορετικά», πρόσθεσε. «Βρισκόταν στο σχολείο για λίγο, αλλά μετά την έπαιρνε ο ύπνος, δεν ήθελε να κάνει πια τίποτα. Ήταν μέσα στην κατάθλιψη, οι άνθρωποι δεν είχαν ενσυναίσθηση, την κορόιδευαν», συνέχισε.

Η μητέρα της παρατήρησε πως το παιδί έμαθε μόνο του άλγεβρα και είχε απομνημονεύσει τον περιοδικό πίνακα των χημικών στοιχείων, αλλά δεν έδωσε μεγάλη σημασία, νομίζοντας ότι η κόρη της απλώς…βαριόταν. Με σκοπό να αντιμετωπίσει η μικρή την κατάθλιψη, η μητέρα της ξεκίνησε να την πηγαίνει για ψυχοθεραπεία, όπου οι ψυχοθεραπευτές σύντομα την συμβούλεψαν να τη στείλει στο Κέντρο Προσοχής στο Ταλέντο (CEDAT), ένα σχολείο για χαρισματικά παιδιά. Εκεί ο δείκτης νοημοσύνης της επιβεβαιώθηκε ότι είναι 162 – υψηλότερος από του Άλμπερτ Αϊνστάιν και του ειδώλου της μικρής, Στίβεν Χόκινγκ, οι οποίοι είχαν δείκτη νοημοσύνης 160.

Έμαθε για πρώτη φορά για τον Χόκινγκ όταν επισκέφθηκε έναν από τους γιατρούς της, ο οποίος είχε ένα γραφείο γεμάτο έργα τέχνης που τον απεικόνιζαν. Κάπως έτσι γεννήθηκε η αγάπη της για τον Βρετανό φυσικό και την εξερεύνηση του διαστήματος. 



Η μικρή τελείωσε το δημοτικό σχολείο σε ηλικία πέντε ετών, σύμφωνα με το Goalcast, ολοκληρώνοντας τη μέση εκπαίδευση (γυμνάσιο – λύκειο) έναν χρόνο αργότερα. Μάλιστα, έχει ήδη λάβει πτυχίο στη μηχανική συστημάτων από το Πανεπιστήμιο CNCI και αυτήν τη στιγμή κάνει μεταπτυχιακό στα μαθηματικά στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μεξικού.

Ελπίζει μια μέρα να εργαστεί για τη NASA και ονειρεύεται να εξερευνήσει τον Άρη. Συχνά στο Instagram της εμφανίζεται να φοράει ρούχα με το λογότυπο της διαστημικής εταιρείας, με ένα πλατύ χαμόγελο στο πρόσωπό της. «Θέλω να πάω στο διάστημα και να αποικίσω τον Άρη. Αν δεν σου αρέσει εκεί που είσαι, φαντάσου πού θέλεις να είσαι. Βλέπω τον εαυτό μου στη NASA, οπότε αξίζει να το προσπαθήσω» τονίζει η νεαρή.



Η 11χρονη ελπίζει να συνεχίσει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, όπου μπορεί να σπουδάσει αστροφυσική. Η σχολή τής είχε προσφέρει υποτροφία, αλλά αναβλήθηκε λόγω προβλημάτων με τη βίζα.

Όταν η Adhara δεν μελετάει σκληρά για να γίνει αστροναύτης, εργάζεται με τη Μεξικανική Διαστημική Υπηρεσία για να βοηθήσει στην προώθηση της εξερεύνησης του διαστήματος και των μαθηματικών σε άλλα νεαρά κορίτσια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ