Γιατί οι δημόσιες μεταφορές της Λεμεσού δεν βρίσκονται στο σημείο που θα έπρεπε;

Στην παρουσίαση των 117 νέων λεωφορείων της πόλης ο Δήμαρχος και άλλοι αρμόδιοι εξήγησαν τα πλάνα που έχουν για την ανάπτυξη των δημοσίων μεταφορών.

Article featured image
Article featured image


Τον νέο στόλο των 177 λεωφορείων, 35 από τα οποία αμιγώς ηλεκτρικά, παρουσίασε την Πέμπτη η Εταιρεία Μεταφοράς Επιβατών Λεμεσού (ΕΜΕΛ), που καθιστούν την πόλη και περιφέρεια Λεμεσού ως μια από τις περιοχές με τον νεότερο στόλο τακτικών συγκοινωνιών στον κόσμο.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, εκ μέρους του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών, Αντρέας Νικηφόρου, είπε πως ο νέος στόλος της ΕΜΕΛ αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό βήμα που θα συνδράμει στην αναβάθμιση των δημόσιων μεταφορών στην επαρχία Λεμεσού.

Το Υπουργείο, πρόσθεσε, συνεχίζει μια δύσκολη αλλά συνάμα αναγκαία διαδικασία αναβάθμισης των μέσων μαζικής μεταφοράς της χώρας
, προσθέτοντας ότι, παρά την πρόοδο που καταγράφεται, «υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για να διανύσουμε και να φτάσουμε στους στόχους της πράσινης μετάβασης και της μείωσης του κυκλοφοριακού προβλήματος».

Συνεχάρη ακόμη την ΕΜΕΛ για την ανανέωση του στόλου με σύγχρονα λεωφορεία χαμηλών ρύπων, τα οποία προσφέρουν προσβασιμότητα σε ΑμεΑ, υπηρεσίες ασύρματου διαδικτύου, υποδοχές για USB και ηχητική και οπτική πληροφόρηση των επιβατών για τη διαδρομή, ενώ υπέδειξε ότι τα αμιγώς ηλεκτρικά μικρά λεωφορεία, θα καλύψουν το κέντρο της πόλης με μηδενικούς ρύπους και ελάχιστο θόρυβο.

Η βελτίωση της υπηρεσίας, είπε ο κ. Νικηφόρου, έγκειται και στο γεγονός ότι αυξάνονται οι διαδρομές και η συχνότητα των δρομολογίων, ενσωματώνονται ψηφιακές τεχνολογίες, ώστε να παρέχεται στο επιβατικό κοινό έγκυρη πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο, γίνονται επενδύσεις σε σταθμούς μετεπιβίβασης και εισάγονται ηλεκτρονικές οθόνες.



Παράλληλα, υπογράμμισε πως, ο σχεδιασμός του Υπουργείου για έξυπνα και ποιοτικά στέγαστρα και στάσεις, θα αλλάξει ριζικά την εικόνα των δημόσιων συγκοινωνιών στη Λεμεσό και θα συμβάλει στην προσπάθεια για καθιέρωση των δημόσιων μεταφορών ως ο ασφαλέστερος, αποδοτικότερος και πιο βιώσιμος τρόπος μεταφοράς.

«Στόχος του Υπουργείου Μεταφορών είναι η αναβάθμιση των δημόσιων μεταφορών και η αύξηση της επιβατικής κίνησης σε αυτές, καθώς και η προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας και η καλλιέργεια κουλτούρας για τη χρήση του λεωφορείου ως μέσο διακίνησης πιο φιλικού για το περιβάλλον», κατέληξε στο χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου.


Γιατί οι δημόσιες μεταφορές δεν βρίσκονται στο σημείο που θα έπρεπε

Για μια νέα ευκαιρία, που δεν πρέπει να χαθεί, για επιτυχή ανάπτυξη των δημόσιων μεταφορών, έκαναν λόγο ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΜΕΛ Γιώργος Κυριάκου, εκφράζοντας την ελπίδα για στήριξη από το κράτος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Νικολαΐδης είπε πως, σήμερα οι δημόσιες μεταφορές δεν βρίσκονται στο σημείο που θα έπρεπε γιατί η προσπάθεια που ξεκίνησε το 2009, για ένα σύγχρονο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών «δεν στηρίχθηκε επαρκώς με μέτρα διευκόλυνσης, όπως είναι το park & ride, οι λεωφορειολωρίδες, τα συστήματα τηλεματικής, οι στάσεις των λεωφορείων, η προώθηση χρήσης των ίδιων των λεωφορείων». «Αντίθετα, ενεπλάκη το όλο σύστημα σε μια διελκυστίνδα αντιπαραθέσεων ενώ το κράτος δεν κατάφερε να κάνει ούτε το φορέα διαχείρισης δημόσιων συγκοινωνιών», συμπλήρωσε.

Μετά από 13 χρόνια, σημείωσε, ο ίδιος είναι αισιόδοξος για τη συνέχεια, «γιατί ξέρουμε τι πήγε λάθος και πρέπει να το διορθώσουμε, μέσα από τη στήριξη με μέτρα που το κράτος και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις πρέπει να πάρουν».

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αποτυχίας, καθώς «η Λεμεσός βρίσκεται σε οριακό σημείο σε ό,τι αφορά θέματα κυκλοφοριακής συμφόρησης», σημειώνοντας πως σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις «να γίνουν πάρα πολλά πράγματα», όπως το ΣΒΑΚ «που μας λέει τι πρέπει να κάνουμε για να λύσουμε το κυκλοφοριακό πρόβλημα και να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο σύστημα αξιόπιστων δημόσιων συγκοινωνιών».

Από την πλευρά του ο κ. Κυριάκου ανέφερε ότι η ΕΜΕΛ αισθάνεται περήφανη «γιατί καταγράφεται για πρώτη φορά στην Κύπρο, μια πλήρης και ταυτόχρονη ανανέωση του στόλου, που στέλνει το μήνυμα στους συμπολίτες μας ότι ξεκινά μια νέα προσπάθεια με καλύτερες προϋποθέσεις και προοπτικές».

Ωστόσο, σημείωσε, «θα πρέπει να παραμείνουμε προσγειωμένοι, στοχοπροσηλωμένοι και σοβαροί, γιατί είμαστε στην αρχή μιας απαιτητικής και πολύ δύσκολης διαδικασίας για αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, όπως αφέθηκε για πάρα πολλά χρόνια». «Θέλει τόλμη, όραμα, πλάνο, θέληση και είμαστε σε θέση να τα καταφέρουμε και να αναπτύξουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα οδικών μεταφορών», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε ακόμη τη θέση πως η περίοδος 2010 – 2022 «δεν ανταποκρίθηκε καθόλου στις προσδοκίες κανενός, διότι οι εξαγγελίες, οι υποσχέσεις και οι στόχοι που τέθηκαν, παρ’όλες τις καλές προθέσεις αυτών που τις εξήγγειλαν, υλοποιήθηκαν σε πολύ μικρό βαθμό».

«Οι λόγοι δεν έχουν σημασία πια, αλλά ελπίζουμε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι να έχουμε πάρει τα μαθήματα από αυτήν την ατελέσφορη εμπειρία, την ψυχοφθόρα περίοδο φιλονικιών και πικριών και να μετατρέψουμε αυτά τα μαθήματα σε ευκαιρίες στην νέα προσπάθεια», πρόσθεσε ο κ. Κυριάκου

Υπέδειξε ακόμη ότι «θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε δραστικά και αποτελεσματικά την δικαίως αυξανόμενη αμφισβήτηση των πολιτών και να τους αποδείξουμε πως, όντως αυτή τη φορά, το εννοούμε και θέλουμε να πετύχουμε παραγωγικές τομές στο σύστημα των μέσων μαζικής μεταφοράς, γιατί θα δοθούν λύσεις σε μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΜΕΛ ανέλυσε το νέο στόλο της εταιρείας και τους σχεδιασμούς της εταιρείας, ενώ ακολούθησε διάλογος με τους παρευρισκομένους, επίδειξη των έξι τύπων νέων λεωφορείων, με τα οποία οι καλεσμένοι είχαν τη δυνατότητα να κάνουν σύντομες διαδρομές γνωριμίας.



Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο, Liu Yantao, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για τον νέο στόλο της ΕΜΕΛ, με λεωφορεία της κινεζικής εταιρείας King Long, ενώ ευχαρίστησε το Υπουργείο Μεταφορών και όλους τους εμπλεκομένους για τη συνεργασία.

Αναφέρθηκε επίσης, μέσω μετάφρασης, στον αμοιβαίο σεβασμό και στην επωφελή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Κίνας, προσθέτοντας ότι οι δυο χώρες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην από κοινού οικοδόμησης ενός «ψηφιακού, πράσινου, καινοτόμου και υγιούς Δρόμου του μεταξιού».

«Πέρσι ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δυο χωρών ξεπέρασε το 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα νέο ρεκόρ και η Κίνα έγινε ένας από τους πέντε κορυφαίους εταίρους της Κύπρου», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα όπως, Κίνα και Κύπρος συνεχίσουν να αναδεικνύουν νέους τομείς ανάπτυξης της οικονομίας και του εμπορίου τους.

Επιπρόσθετα κ. Yantao είπε πως η Πρεσβεία του εργάζεται για προώθηση μιας διμερούς συνεργασίας, με στόχο τις απευθείας πτήσεις μεταξύ των δυο χωρών, κάτι που θα προσέλκυε, όπως υπέδειξε, περισσότερους Κινέζους τουρίστες στο νησί.

«Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας των δυο χωρών. Ας εργαστούμε μαζί χέρι με χέρι για να προωθήσουμε την οικονομική και εμπορική συνεργασία των δυο χωρών σε ένα υψηλότερο επίπεδο», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ