Οι κάτοικοι ενός από τα πιο διάσημα χωριά των Άλπεων μπούχτισαν με τους τουρίστες

Λίγους μήνες πριν ύψωσαν έναν ξύλινο φράχτη για να «κόψουν» τη θέα προς τις Άλπεις, ενώ πρόσφατα συμμετείχαν σε διαμαρτυρία κατά του μαζικού τουρισμού.

Article featured image
Article featured image

Τριακόσια χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βιέννης βρίσκεται ένας μικρός παράδεισος, ένα χωριό παραμυθένιο με 700 κατοίκους, ανάμεσα στο Σάλτσμπουργκ και το Γκρατς. Λέγεται Χάλστατ και είναι τόσο όμορφο που η Unesco το ανακήρυξε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Αλλά η ομορφιά του είναι και η «κατάρα» του μαζί.


Το γραφικό χωριό, που είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στις όχθες μίας λίμνης, σε υψόμετρο 508 μέτρων, επισκέπτονται ένα εκατομμύριο τουρίστες κάθε χρόνο. Κάθε ημέρα, φτάνουν έως και 10.000 άτομα για να φωτογραφηθούν με φόντο τις Άλπεις και τα σπίτια με τις χαρακτηριστικές ξύλινες στέγες.

joss-woodhead-3wFRlwS91yk-unsplash.jpg



Όλα ξεκίνησαν το 2011, όταν αποτέλεσε έμπνευση για το χωριό όπου διαδραματίζεται η δημοφιλής ταινία «Frozen» και λίγο αργότερα, όταν ένας Κινέζος μεγιστάνας έχτισε ένα ακριβές αντίγραφό του στην Κίνα!

Ως αποτέλεσμα, εκατομμύρια τουρίστες από την Κίνα, τη Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία άρχισαν να καταφθάνουν στο αυστριακό χωριό για να βγάλουν σέλφι στα γεφυράκια του. Τα τελευταία χρόνια, ο δήμαρχος και οι κάτοικοι αναζητούν τρόπους για να μειώσουν τους τουρίστες γιατί πλέον το πρόβλημα είναι μεγάλο.

Τον Μάιο, είχαν υψώσει για λίγες ημέρες έναν ξύλινο φράχτη κλείνοντας τη θέα προς τη λίμνη και τις Αλπεις, στο πιο δημοφιλές για σέλφι σημείο του Χάλστατ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρύπανση και τον θόρυβο. Μετά από αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο φράχτης απομακρύνθηκε.


Πρόσφατα, συμμετείχαν ξανά σε διαμαρτυρία κατά του μαζικού τουρισμού, όπως ανέφερε το BBC. Οι κάτοικοι ζητούν να περιοριστεί ο αριθμός των τουριστών και να απαγορευτούν τα τουριστικά λεωφορεία μετά τις 5 το απόγευμα, τα οποία αυξάνουν την ρύπανση και δημιουργούν μποτιλιάρισμα στους στενούς δρόμους, ώστε να μπορέσουν να ξαναβρούν λίγη τουλάχιστον από την ηρεμία τους στον παράδεισο.

Πηγή: Protagon.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ