Επιστράφηκε ο πίνακας του Βαν Γκογκ που κλάπηκε την περίοδο των lockdown

Ποιος είναι ο διακεκριμένος ντετέκτιβ έργων τέχνης που τον αποκαλούν ο «Ιντιάνα Τζόουνς του κόσμου της τέχνης» και βοήθησε στον εντοπισμό του.

Article featured image
Article featured image


Βρέθηκε ένας πίνακας του Βίνσεντ Βαν Γκογκ (Vincent van Gogh), ο οποίος είχε κλαπεί από ένα μικρό ολλανδικό μουσείο το 2020 στη διάρκεια του lockdown λόγω της πανδημίας της COVID-19, ανακοίνωσε χθες το ινστιτούτο στο οποίο ανήκει το έργο τέχνης.

«Έχουμε εξαιρετικά ευχάριστα νέα. Ο πίνακας “Ο κήπος στο Nuenen” (“Lentetuin” ή “Spring Garden”) επέστρεψε στο μουσείο Groninger 3,5 χρόνια μετά την κλοπή του», αναφέρεται σε ανακοίνωση του μουσείου.



Ο πίνακας, ο οποίος φιλοτεχνήθηκε το 1884, εκλάπη από το μουσείο Singer Laren, ανατολικά του Άμστερνταμ, όπου είχε μεταφερθεί ως δανεικός για τις ανάγκες έκθεσης.

Η κλοπή πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια των εβδομάδων του lockdown σε όλο τον κόσμο όταν υπήρχε η πανδημία της COVID.

Την εποχή εκείνη, η ολλανδική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας που δείχνει τη στιγμή κατά την οποία οι κλέφτες εισβάλλουν στο μουσείο Singer Laren στις 30 Μαρτίου σπάζοντας τις γυάλινες πόρτες του για να κλέψουν τον πίνακα.

lentetuin-van-gogh_city.jpg
Ο πίνακας «Ο κήπος στο Nuenen»



Το έργο απεικονίζει τον κήπο της ενορίας του Νούενεν, την μικρή ολλανδική πόλη όπου ζούσαν οι γονείς του Βαν Γκογκ.

«Ο πίνακας έχει ταλαιπωρηθεί αλλά -εκ πρώτης όψεως - είναι σε καλή κατάσταση», ανακοίνωσε το μουσείο Groninger και πρόσθεσε ότι το έργο βρίσκεται τώρα στο Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ και θα χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες προτού επιστραφεί.

«Η αστυνομία ενεπλάκη σε όλες τις φάσεις (για τον εντοπισμό του πίνακα). Το μουσείο δεν μπορεί να σχολιάσει την συνεχιζόμενη έρευνα», προστίθεται.


Άρθουρ Μπραντ - Ο διακεκριμένος Ολλανδός ντετέκτιβ έργων τέχνης

Το μουσείο επισήμανε επίσης ότι ο Άρθουρ Μπραντ, ένας διακεκριμένος Ολλανδός ντετέκτιβ έργων τέχνης, έπαιξε σημαντικό ρόλο σε όλη τη διαδικασία.

Ο Άρθουρ Μπραντ (Arthur Brand) είναι ένας Ολλανδός ερευνητής εγκλημάτων τέχνης που έχει ανακτήσει πάνω από 200 έργα. Το επάγγελμά του είναι ιστορικός και σύμβουλος τέχνης. Τα Μέσα τον αποκαλούν «Ιντιάνα Τζόουνς του κόσμου της τέχνης».



Το όνομά του έχει συνδεθεί με την ανάκτηση του πίνακα «Adolescence» του Dali και του έργου «La Musicienne» της Πολωνής ζωγράφου Tamara de Lempicka. Έχει γράψει δύο βιβλία για τις «ανακαλύψεις» του.

Το ενδιαφέρον του για αυτό το «κομμάτι» της τέχνης ξεδιπλώθηκε όταν σπουδαστής ακόμα σε ένα πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών βρέθηκε στην Ισπανία όπου έλαβε μέρος σε ένα άτυπο «κυνήγι θησαυρού» και ανακάλυψε τρία ασημένια ρωμαΐκα νομίσματα. Αυτή η πρώτη περιπέτεια τον έκανε να ακολουθήσει τον «δρόμο» της ανάκτησης κλεμμένων έργων τέχνης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ