Γιατί γιορτάζουν τα Χριστούγεννα αυτοί που δεν πιστεύουν στον Χριστό;

Ίσως να μην αναρωτήθηκες ποτέ. 

 


Article featured image
Article featured image

Ίσως και πάλι να μην σου πέρασε καν από το μυαλό ότι μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι –κυρίως στη χώρα μας- που χαίρονται και απολαμβάνουν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, χωρίς όμως να πιστεύουν στον Χριστιανισμό.

Η ανεξάρτητη ΜΚΟ «Όμιλος Ανθρωπιστών Κύπρου» με κείμενο της, απομυθοποιεί αυτή την εικόνα, ξεκαθαρίζοντας πώς οι γιορτές των Χριστουγέννων, όπως και άλλες μεγάλες χριστιανικές εορτές, πέραν του θρησκευτικού υπόβαθρου που διαθέτουν, είναι και μια πολύ καλή ευκαιρία για να συναντηθείς με αγαπημένα πρόσωπα, να ανταλλάξεις ευχές και να περάσεις όμορφα.

«Οι ανθρωπιστές απολαμβάνουν τα Χριστούγεννα χωρίς κανένα αίσθημα ενοχής και χωρίς να νιώθουν υποχρέωση και καθήκον προς μια ανώτερη οντότητα».

 



Γράφει ο Όμιλος Ανθρωπιστών Κύπρου*

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι αδιαμφισβήτητα η αγαπημένη πολλών ανθρώπων. Όχι όλων. Υπάρχουν και αυτοί που είτε δεν πιστεύουν και δεν θέλουν να γιορτάσουν την χριστιανική παράδοση είτε αυτοί που δεν θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό που αποκαλούν ‘καταναλωτική’ γιορτή που στηρίζεται πλέον κατά πολύ στον υλισμό.

Υπάρχει όμως και μια άλλη μερίδα ανθρώπων που επιθυμούν να γιορτάσουν την περίοδο αυτή ενώ η θρησκεία δεν παίζει κανένα ρόλο στη ζωή τους.

Είναι αυτοί οι μη θρησκευόμενοι άνθρωποι, υποκριτές;

Θα έπρεπε να νιώθουν ενοχές που ενώ δεν πιστεύουν, γιορτάζουν; Καμία απολύτως ενοχή!

Ο Ανθρωπισμός απορρίπτει την ιδέα του υπερφυσικού και της μετά θάνατον ζωής και υπερασπίζεται την ικανότητα του ανθρώπου να λαμβάνει ηθικές αποφάσεις που βασίζονται στη λογική, την ενσυναίσθηση, στο ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο και στη φιλοδοξία του προς το γενικότερο καλό της ανθρωπότητας.

Η ανθρωπιστική ηθική είναι αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης φύσης, με βάση την κατανόηση και το ενδιαφέρον για τους άλλους, χωρίς να χρειάζεται καμία εξωτερική έγκριση. Οι ανθρωπιστές εξηγούν πως έχουμε μία μόνο ζωή και σημασία έχει πως καλύτερα μπορούμε να την αξιοποιήσουμε, εδώ και τώρα.  

Πώς μπορούν όμως οι ανθρωπιστές με αυτή την κοσμική προσέγγιση στην ανθρώπινη ύπαρξη να γιορτάζουν θρησκευτικές γιορτές όπως είναι τα Χριστούγεννα;

Όπως και με τις υπόλοιπες γιορτές, ονομαστικές, γενεθλίων ακόμα και κατά τη διάρκεια των χριστιανικών γιορτών, οι ανθρωπιστές βρίσκουν ευκαιρία να απολαύσουν χρόνο με δικούς τους ανθρώπους, να αλληλοευχηθούν ‘χρόνια πολλά’ και να ανταλλάξουν δώρα χωρίς να υπάρχει κανένα θρησκευτικό υπόβαθρο.

Τα Χριστούγεννα αποτελούν μια σημαντική ευκαιρία συνεύερεσης  με οικογένεια και φίλους για να διασκεδάσουν και να ευθυμήσουν κατά τη διάρκεια της πιο κρύας και σκοτεινής εποχής του χρόνου.

Το μήνυμα της αγάπης προς τον συνάνθρωπο, της ειρήνης και της ελπίδας κυριαρχεί την περίοδο αυτή χωρίς την παρουσία θεού στη ζωή τους και φέρνει την ίδια χαρά στους ανθρωπιστές όπως σε όλους τους θρησκευόμενους ανθρώπους.

Με αυτό τον τρόπο περνούν οι ανθρωπιστές τα Χριστούγεννα χωρίς κανένα αίσθημα ενοχής και χωρίς να νιώθουν υποχρέωση και καθήκον προς μια ανώτερη οντότητα. Υποκρισία δεν είναι να στολίζεις το δέντρο, ένα έθιμο με παγανίστικες εξάλλου ρίζες, χωρίς να θρησκεύεις.

Κάθε άλλο. Υποκρισία είναι να επικαλείσαι τη θρησκεία σου για να στολίσεις ένα δέντρο. Και υποκρισία είναι να συμμετέχεις σε κάτι, χωρίς να λες ανοιχτά και ελεύθερα τις δικές σου πεποιηθήσεις.

 

Καλά Χριστούγεννα, καλά Σατουρνάλια!

Χρόνια Πολλά τελοσπάντων!

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ