Τραγούδια που «πήγαν άπατα» στη χώρα τους, αλλά έξω... πήγαν καλά

Μαζέψαμε 10 τραγούδια τα οποία δεν εκτιμήθηκαν αρκετά στις χώρες όπου κυκλοφόρησαν, ωστόσο έκαναν πάταγο στο εξωτερικό και δη στο ελλαδικό και κυπριακό κοινό.

Article featured image
Article featured image

Γράφει ο Ραφαήλ Αλεξίου


Κάθεσαι στην αγαπημένη σου καφετέρια, παραγγέλνεις το καφεδάκι σου και μέχρι να ετοιμαστεί βγάζεις από την τσάντα σου τις σημειώσεις σου από τη Σχολή ή το βιβλίο που διαβάζεις τελευταίως και σε κάνει να μην το αποχωρίζεσαι. Στο μεταξύ, από τα μεγάφωνα, ηχούν μελωδίες που σε ενθουσιάζουν και θες να τις ξανακούσεις. Βγάζεις λοιπόν το κινητό σου και μπαίνεις στο Shazam, ώστε η εφαρμογή να απομνημονεύσει αυτό που ακούς και αργότερα να ψάξεις το νόημα των στίχων.

Πας σπίτι και αναζητείς το τραγούδι που σε ξετρέλανε, στο Youtube. Κι εκεί που περίμενες ότι αυτό το αριστούργημα θα είχε σπάσει όλα τα ρεκόρ, παθαίνεις κατραπακιά από τα λίγα views που διαθέτει. Προχώρας κάτω τα σχόλια και βλέπεις όλων των ειδών τις γλώσσες. Μεταξύ αυτών και ελληνικά!

Πρόκειται για τραγούδια τα οποία φαίνεται ότι δεν εκτιμήθηκαν και τόσο στις χώρες όπου κυκλοφόρησαν, ωστόσο έκαναν πάταγο στο εξωτερικό και δη στο ελλαδικό και κυπριακό κοινό. Αδιαμφισβήτητα, οι λιγοστές προβολές τους (σε συνάρτηση και αναλογία πάντοτε με το μέγεθος της χώρας όπου κυκλοφόρησαν) σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν το εύρος των κομματιών, το οποίο είναι τεράστιο και διαχρονικό. Ετοιμαστείτε λοιπόν για ένα μουσικό ταξίδι, στον «αθέατο» κόσμο κομματιών που έξω... πάνε καλά!


10. Daniel Merriweather – Impossible




Γεννημένος και μεγαλωμένος στην άλλη άκρη του κόσμου, την Αυστραλία, ο Daniel Merriweather σίγουρα δεν θα περίμενε ότι ένα από τα τραγούδια του θα έκανε επιτυχία στην Ελλάδα, καθώς παίζει σε καφετέριες και μπαράκια. Τελευταίως το άκουσα και στο ράδιο στην Κύπρο και χάρηκα πολύ!

10.impossible.jpg



9. Starsailor – Alcoholic




Βρετανική μπάντα με δυνατά κομμάτια. «Έσπασε ταμία» στην Ελλάδα.

9.starsailor.jpg


8. The Pierces – You’ll Be Mine



Το άκουσα για πρώτη φορά πολλά χρόνια πριν, στον στρατό, γύρω στις 05:00 το πρωί, από ένα μουσικό κανάλι που έπαιζε εκείνη την ώρα στην τηλεόραση. Ευθύς αμέσως το έψαξα στο Youtube. Κατεβαίνω στα σχόλια και τι να δω... Μία από τα ίδια κι εδώ.

8.you ll be mine.jpg


7. Sixto Rodriguez – Sugar Man


Ουκ ολίγες φορές έχει ακουστεί σε εναλλακτικές καφετέριες και μπαρ της Ελλάδας. Αυτό το οποίο έκανε γνωστό αυτόν τον καλλιτέχνη, ο οποίος ήταν Αμερικανός με καταγωγή από το Μεξικό, ήταν το γεγονός ότι ενώ στην Αμερική βρισκόταν στην αφάνεια, τα τραγούδια του έκαναν τεράστια επιτυχία στην Αυστραλία και τη Νότια Αφρική! Μάλιστα στην τελευταία, οι πωλήσεις των δίσκων του ξεπέρασαν αυτές του Elvis Presley.



6. Sunrise Avenue – Fairytale Gone Bad



Από τη Φινλανδία μάς έρχεται η επόμενη μπάντα και από τη νοσταλγική δεκαετία των 00s το τραγούδι τους με τίτλο «Fairytale Gone Bad». Όσοι και όσες θυμούνται το Alive που έπαιζε κάποτε κάθε καλοκαίρι στο Sigma θα ανακαλέσουν στη μνήμη τους αυτό το κομμάτι, το οποίο για μια περίοδο έπαιζε συνέχεια. Σίγουρα αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια εκείνης της δεκαετίας.

6.sunrise avenue.jpg


5. Reamonn – Tonight



Ακόμα ένα τραγούδι από τη χρυσή δεκαετία των 00s και από τα πιο χαρακτηριστικά εκείνης της εποχής. Όλοι μας τότε το είχαμε στα κινητά μας και το στέλναμε στους φίλους μας με Bluetooth και υπέρυθρες (οκ μπούμερ). Αξέχαστο παραμένει και το ντουέτο του γερμανικού συγκροτήματος με τον Χατζηγιάννη στα MAD.

5.reamonn.jpg


4. James – Getting Away With It (All Messed Up)




Χαλαρώστε, απολαύστε το, και όταν τελειώσει ψάξτε και τα υπόλοιπά τους τραγούδια. Αξίζει.

4.james.jpg


3. Calexico – Stray



Κι από την Ευρώπη ταξιδεύουμε και πάλι στις ΗΠΑ. Τρέφω απέραντο σεβασμό σε αυτό το συγκρότημα, γι’ αυτό το απίστευτο κομμάτι που μας χάρισαν. Και σε όσους και όσες από εσάς αυτό το κομμάτι θυμίζει κάτι, θα σας πω μόνο: «Καλησπέρα, καλησπέρα».

3.calexico.jpg


2. Madrugada – Honey Bee




Αν μπορούσα να βάλω περισσότερα του ενός τραγούδια θα το έκανα. Το θρυλικό συγκρότημα Madrugada μάς έρχεται από τη Νορβηγία, ωστόσο εύκολα θα μπορούσε να λεχθεί ότι είναι πιο πολύ ελληνικό. Από τα πρώτα του βήματα ως γκρουπ, όπου σε κάθε τους συναυλία στο εξωτερικό συγκέντρωναν με το ζόρι μερικές εκατοντάδες κόσμου, στην πρώτη τους συναυλία στην Ελλάδα έκαναν sold out. Έκτοτε, ακολούθησαν περισσότερες από 10 συναυλίες, με το ελληνικό κοινό να υποδέχεται την μπάντα με απίστευτη θέρμη, ωσάν να εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα. Κάπου εδώ να απευθύνουμε σεβασμό στον τιτάνα δημιουργό των σειρών «10η Εντολή» και «Κόκκινος Κύκλος» Πάνο Κοκκινόπουλο, ο οποίος έντυσε τα επεισόδιά τους με τα κομμάτια τους και η φήμη του συγκροτήματος εξαπλώθηκε ραγδαία.

1. rory.jpg


1.Rory Gallagher – Moonchild





Για το τέλος άφησα μια μορφή που αγαπήθηκε όσο λίγοι ξένοι καλλιτέχνες στην Ελλάδα. Ο λόγος για τον Ιρλανδό μπλουζίστα Rory Gallagher, ο οποίος άφησε εποχή στο χώρο της μουσικής που υπηρετούσε, με αξεπέραστα τραγούδια όπως το πιο πάνω, το Shadow Play, το Tattoo’d Lady, το A Million Miles Away και το Bad Penny. Στην ιστορία θα μείνει και η επεισοδιακή του συναυλία στο στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας στην Αθήνα το 1981, στην παρουσία δεκάδων χιλιάδων οπαδών του, ενώ τα πράγματα πήραν επικίνδυνη τροχιά με συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, δακρυγόνα και με τον καλλιτέχνη να φυγαδεύεται από την Αστυνομία. Ο Rory άφησε το στίγμα του σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς ακούγεται σε όλα τα ροκ μπαρ της χώρας και όχι μόνο (άκουσα τη μουσική του ακόμη και σε μπουγατσατζίδικο), αποτίοντας έτσι φόρο τιμής στον θρύλο που «έφυγε» από τη ζωή το 1995 σε ηλικία 47 ετών.

1. rory.jpg


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ