Κύπρος 1988, όταν γιατροί έκαναν την πρώτη (επιτυχημένη) επανασυγκόλληση χεριού

Ο Μιχάλης Φυσεντζίδης έχασε το χέρι του μετά από ένα αυτοκινητιστικό και 5 γιατροί κατάφεραν να το «ξαναζωντανέψουν».

Article featured image
Article featured image


Την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 1988, μια ομάδα γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας με επικεφαλής τον αγγειοχειρούργο Νίκο Αγγελίδη και τον χειρούργο ορθοπεδικό Γιώργο Σαββίδη, έκαναν μια ιστορική για τα κυπριακά ιατρικά δεδομένα επέμβαση.

Επανασυγκόλλησαν το δεξί χέρι του Μιχάλη Φυσεντζίδη, 42 χρονών από τον Στρόβολο, που είχε κοπεί εντελώς στη διάρκεια αυτοκινητιστικού δυστυχήματος. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε μια τέτοια εγχείρηση στην Κύπρο – και μάλιστα με επιτυχία. Στο ρεπορτάζ του Μάριου Δημητρίου που δημοσιεύθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 1988 στο «Περιοδικό», μιλούν οι γιατροί Αγγελίδης και Σαββίδης, ο ίδιος ο Φυσεντζίδης και η Βαγγέλω Σάββα, η κοπέλα που μετέφερε έγκαιρα τον τελευταίο στο νοσοκομείο, πράγμα που συνέτεινε αποφασιστικά στην επιτυχία του εγχειρήματος.

Αξιοσημείωτο είναι πως το χέρι του 42χρονου άνδρα έφτασε στο νοσοκομείο μισή ώρα μετά την αποκοπή του από το σώμα του από ασθενοφόρο που ειδοποιήθηκε στο μεταξύ. Από τις 3:00 μ.μ. μέχρι τις 6:00 μ.μ. περίπου οι γιατροί επανασυγκολλούσαν το χέρι στο σώμα του Φυσεντζίδη.

«Το χέρι του Φυσεντζίδη κατά το κτύπημα έσπασε, ξαναέσπασε και μετά τραβήχτηκε κι αποχωρίστηκε από το σώμα. Έπεσε στον δρόμο, λερώθηκε, έπαθε σύνθλιψη ιστών, έχασε δέρμα», ανέφερε τότε ο κ. Σαββίδης.

Ο κ. Νίκος Αγγελίδης ανέφερε στο «Περιοδικό» πως επρόκειτο για την πρώτη επανασυγκόλληση στην Κύπρο «επειδή σπανίως κόβονται χέρια εντελώς – συνήθως κρέμμονται από ένα ή δύο κομμάτια μαλακών μορίων. Στην περίπτωση του Φυσεντζίδη, πρώτη φορά συνέβηκε να έρθουν στο νοσοκομέιο άρρωστος και το χέρι σε διάστημα 20 λεπτά». Ευτυχώς το νοσοκομείο είχε την κατάλληλη τεχνολογία και ανθρώπους με σχετική εμπειρία για να προχωρήσουν στη συγκόλληση, αλλιώς θα έπρεπε το χέρι να πεταχτεί.

Μια εβδομάδα μετά την εγχείρηση, ο Μιχάλης Φυσεντζίδης μίλησε για το δυστύχημα λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Κατευθυνόμουν από την Αθαλάσσα προς τα Λατσιά. Πάνω στη στροφή πριν από το ψυχιατρείο, είδα ένα αυτοκίνητο να έρχεται από απέναντι – από μονόδρομο – τρέχοντας με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Το δεξί μου χέρι εκείνη την ώρα, το είχα ακουμπισμένο στο παράθυρο του αυτοκινήτου. Πίσω μου υπήρχαν άλλα αυτοκίνητα. Αποπειράθηκα να γνέψω σε αυτόν που ερχόταν πίσω να μη με προσπεράσει γιατί θα συγκρουόταν με αυτόν που ερχόταν από απέναντι. Ο τελευταίος δεν έπιασε καλά τη στροφή, ήρθε τριφτός πάνω μου, σε μια στιγμή ένιωσα το αυτοκίνητό μου να τραβιέται στο πλευρό και το χέρι μου να παγώνει αμέσως. Αμέσως αντιλήφθηκα ότι κόπηκε το χέρι μου γιατί άγγιξα το μανίκι του σακακιού μου και δεν υπήρχε χέρι μέσα».


Δείτε το ρεπορτάζ αναλυτικά στις πάρα κάτω εικόνες (που μπορεί να ενοχλήσουν):

kommeno-xeri-retro-kipros-1_city.jpg



kommeno-xeri-retro-kipros-2_city.jpg



kommeno-xeri-retro-kipros-3_city.jpg



kommeno-xeri-retro-kipros-4_city.jpg



kommeno-xeri-retro-kipros-5_city.jpg



kommeno-xeri-retro-kipros-6_city.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ