Σπάνιες φωτογραφίες από την οδό Λήδρας του περασμένου αιώνα

Όταν στον Μακρύδρομο κυκλοφορούσαν αυτοκίνητα και η πόλη ζούσε πολύ διαφορετικά τους ρυθμούς της.

Article featured image
Article featured image

Η εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας είναι ένα μοναδικό μωσαϊκό ανθρώπων, χρωμάτων, μυρωδιών, ήχων και εικόνων. Είναι εκεί όπου χτυπά πιο δυνατά η καρδιά της πόλης. Εκεί όπου συνοψίζεται ολόκληρη σχεδόν η ιστορία του νησιού με τα σημάδια του χρόνου να ξεπροβάλλουν σε κάθε στενό σοκάκι και μέσα από κάθε κτήριο.

Ένας από τους ιστορικότερους πεζόδρομους της παλιάς πόλης είναι η οδός Λήδρας, όπου στεγάζονται σήμερα, εμπορικά καταστήματα, καφέ, εστιατόρια, αλλά και μικρές επιχειρήσεις. Η Οδός Λήδρας ονομαζόταν κάποτε Μακρύδρομος αφού ήταν ο μακρύτερος δρόμος της Λευκωσίας, που συνέδεε την πλατεία Ελευθερίας (πρώην πλατεία Μεταξά) με την πλατεία Σεραγίου. Πριν από χρόνια στην οδό Λήδρας κυκλοφορούσαν αυτοκίνητα και τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που «αλιεύσαμε» από το γκρουπ στο Facebook «Η Λευκωσία του χτες».


Lidras1.jpg
Οδός Λήδρας, 1969 / Φωτογραφία: Anastasios Michaelides/FB


Lidras2.jpg
Oδός Λήδρας στο ύψος με την Απόλλωνος. Στα αριστερά το τότε Roncello (τώρα il forno) και δίπλα o Zιβανάρης (Ο&Ζ) / Φωτογραφία: Manolis Emmanouel/FB


Lidras3.jpg
Οδός Λήδρας / Φωτογραφία: Petros Kasapis/FB


Lidra4.jpg
Οδός Λήδρας / Φωτογραφία: Manolis Emmanouel/FB


Lidras5.jpg
Kατάστημα με παγωτά στη Λήδρας το 1953, ζαχαροπλαστείο Bedevi Bros / Φωτογραφία: George Mesaritis/FB


Lidras6.jpg
Οδός Λήδρας / Φωτογραφία: Petros Kasapis/FB


Lidras7.jpg
Οδός Λήδρας / Φωτογραφία: Anastasios Michaelides/FB

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ