Μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης η χρήση κινητών στα σχολεία

Η Βουλή χθες ενέκρινε κανονισμούς για απαγόρευση χρήσης των κινητών από μαθητές της Μέσης παρά τις διαφωνίες που εκφράστηκαν.

Article featured image
Article featured image

Με 17 ψήφους υπέρ, 11 εναντίον και μια αποχή η Βουλή ενέκρινε τροποποιητικούς κανονισμούς που απαγορεύουν την ενεργοποίηση και χρήση από μαθητές κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών έξυπνων συσκευών, κατά τη διάρκεια λειτουργίας των Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.

Η χρήση επιτρέπεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Καθορίζεται συγκεκριμένα ότι οι μαθητές επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο σε περιπτώσεις κατά τις οποίες προκύπτει έκτακτη ανάγκη για θέματα σχετικά με την ασφάλεια ή/και την υγεία (πχ χρήση από διαβητικούς μαθητές για μέτρηση σακχάρου).

Με τους νέους κανονισμούς παρέχεται και η δυνατότητα διενέργειας ηλεκτρονικής εγγραφής μαθητών και θεσμοθετείται, για σκοπούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών, η «Ημέρα Μνήμης και Τιμής των Θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμένιων, των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων». Τα άρθρα αυτά των κανονισμών υπερψηφίστηκαν από το ΑΚΕΛ που ψήφισε εναντίον στα υπόλοιπα για τη χρήση κινητών.

Υπενθυμίζεται ότι η Υπουργός Παιδείας κατά τη συζήτηση στη Βουλή αλλά και μετέπειτα, τόνισε πως στόχος είναι η δημιουργία ενός σχολικού περιβάλλοντος χωρίς περισπασμούς κατά τη μαθησιακή διαδικασία, που θα συμβάλει στη συναισθηματική σταθερότητα των μαθητών, στη μείωση των περιστατικών ψηφιακού εκφοβισμού ανάμεσα στους μαθητές και στην ενίσχυση της συνολικής ευημερίας και των ακαδημαϊκών επιδόσεών τους.

Το ΑΚΕΛ πρότεινε την απαγόρευση των κινητών στην περίπτωση των μαθητών γυμνασιακού κύκλου καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής μέρας, σε αντίθεση με τους μαθητές λυκειακού κύκλου, για τους οποίους πρότεινε να μπορούν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους κατά την ώρα του διαλείμματος και όχι στην τάξη, στη συγκέντρωση και σε εκδηλώσεις. Η τροπολογία απορρίφθηκε.

Υπερψηφίστηκε τροπολογία του ΔΗΣΥ για αξιολόγηση, από το Υπουργείο Παιδείας, των αποτελεσμάτων της απαγόρευσης της ενεργοποίησης και χρήσης από μαθητές των κινητών τηλεφώνων ή και άλλης έξυπνης ηλεκτρονικής συσκευής καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου σε σχέση με τα ποσοστά παραβατικότητας και τα μαθησιακά αποτελέσματα για τις σχολικές χρονιές 2024 – 2025 και 2025 – 2026.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ