Το Ισραήλ δεν επιτρέπει την είσοδο ειδικευμένων γιατρών στη Γάζα, καταγγέλλει ο ΠΟΥ

Την ίδια στιγμή, η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς από τον ισραηλινό στρατό φαίνεται να δημιουργεί νέα δεδομένα στη Μέση Ανατολή.

Article featured image
Article featured image

Νέο πολύνεκρο χτύπημα στη Γάζα, καθώς τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας επέκτεινε τη στρατιωτική του επίθεση στην περιοχή Τζαμπάλια, η οποία έχει προκαλέσει μεγάλο λουτρό αίματος.

Οι ισραηλινές δυνάμεις (IDF) ισχυρίστηκαν ότι σκότωσαν μαχητές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, «δεκάδες τρομοκράτες σε επεισόδια και αεροπορικές επιδρομές», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση στην οποία δεν παρείχε στοιχεία.

Το Ισραήλ έχει αποκλείσει την περιοχή εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες, επιτιθέμενο σε καταφύγιο του ΟΗΕ, σχολεία και νοσοκομεία και σκοτώνοντας δεκάδες αμάχους, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, ενώ αρνείται να επιτρέψει την είσοδο βοήθειας.

Ο γενοκτονικός πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 42.438 άνθρωποι και αφήσει 99.246 τραυματισμένους, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό. Τα θύματα συρρέουν σε όσες υγειονομικές δομές έχουν απομείνει όρθιες και βέβαια υπολειτουργούν εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων και των αιματηρών συγκρούσεων.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει πως το Ισραήλ έχει απαγορεύσει την είσοδο σε ειδικευμένους ιατρούς, που επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε νοσοκομεία του πολιορκημένου θύλακα.

Χθες οι ΠΟΥ ανέφερε πως από τον Αύγουστο, αιτήματα οκτώ οργανώσεων με πάνω από 50 ειδικευμένους ιατρούς έχουν απορριφθεί λόγω του αποκλεισμού, που έχει επιβάλει το Ισραήλ στην Γάζα. Οι ειδικοί φιλοδοξούσαν να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες, καθώς και ψυχολογική υποστήριξη σε υγειονομικούς που πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες που παρατηρούνται στα λιγοστά νοσοκομεία τα οποία εξακολουθούν να λειτουργούν στη Λωρίδα της Γάζας, σημείωσε ο Οργανισμός.

Το CNN μετέδωσε πως μεταξύ των οργανώσεων στις οποίες απαγορεύτηκε η είσοδος στη Λωρίδα της Γάζας ήταν η αμερικανοπαλαιστινιακή PANA (Palestinian American Medical Association), η οποία παρέχει ιατρικές υπηρεσίες σε Παλαιστινίους που τις έχουν ανάγκη.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, πρόκειται για την πρώτη φορά που το Ισραήλ αρνείται σε οργανώσεις να συμμετάσχουν σε εκστρατεία παροχής βοήθειας για τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας. Ο ΠΟΥ απηύθυνε έκκληση στην ισραηλινή κυβέρνηση να επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση ομάδων παροχής βοήθειας.

poygaza2.png


Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς, εντείνει τις απειλές Ιράν και Λίβανος


Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ. Η σορός του μεταφέρθηκε χθες σε νεκροτομείο του Τελ-Αβίβ για «περαιτέρω εξετάσεις» μετά τον θάνατό του από τον στρατό στη Γάζα, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία.

«Η σορός του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, έφτασε πριν από λίγο στο Εθνικό Κέντρο Ιατροδικαστικής, που βρίσκεται στο Τελ-Αβίβ, όπου πρέπει να γίνουν πρόσθετες εξετάσεις», σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της αστυνομίας.

poygaza3.png



Η δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ έχει προκαλέσει την οργή του Ιράν και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο που υπόσχονται ότι θα απαντήσουν.

Το Ιράν διαβεβαίωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι η εξόντωση του ηγέτη της Χαμάς από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο «το πνεύμα της αντίστασης» με σκοπό την «απελευθέρωση» των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.

«Θα αποτελέσει πρότυπο για τη νεολαία και τα παιδιά, που θα συνεχίσουν την πορεία προς την απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Όσο η κατοχή και οι επιθέσεις διατηρούνται, η αντίσταση θα συνεχίζεται», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της μόνιμης αντιπροσωπείας του Ιράν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε βίντεο με drone με τον ηγέτη της Χαμάς, ο οποίος προφανώς έχει χάσει μέρος του χεριού του, να κάθεται σε μια πολυθρόνα φορώντας ρούχα μάχης και μια κεφιγιέ σε ένα ερειπωμένο διαμέρισμα στη Ράφα. Καθώς παρακολουθεί το drone, του πετάει ένα αντικείμενο.



Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου δήλωσε ότι ξεκινά μια νέα φάση στον πόλεμό της εναντίον του Ισραήλ, λέγοντας ότι χρησιμοποίησε για πρώτη φορά πυραύλους ακριβείας κατά των στρατευμάτων, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο. Η ανακοίνωση αυτή ήρθε μετά τη δολοφονία του Σινουάρ. Η δήλωση, ωστόσο, δεν έκανε καμία αναφορά στον αρχηγό της Χαμάς.

Το υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Λιβάνου αναφέρει ότι 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 179 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα την Πέμπτη. Οι τελευταίες απώλειες ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των νεκρών στο Λίβανο σε 2.412 νεκρούς και 11.267 τραυματίες από τότε που ξέσπασαν οι μάχες μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ πριν από ένα χρόνο.

Η Χαμάς δεν έχει σχολιάσει τη δολοφονία του ηγέτη της ακόμα.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, επαίνεσε τους στρατιώτες και κατέστησε σαφές ότι όσο μεγάλη νίκη, δεν ήταν το τέλος του πολέμου. «Σήμερα ξεκαθαρίσαμε για άλλη μια φορά τι συμβαίνει με αυτούς που μας βλάπτουν. Σήμερα δείξαμε για άλλη μια φορά στον κόσμο τη νίκη του καλού έναντι του κακού. «Αλλά ο πόλεμος, αγαπητοί μου, δεν έχει τελειώσει ακόμα. Είναι δύσκολος και μας κοστίζει ακριβά». «Μεγάλες προκλήσεις βρίσκονται ακόμη μπροστά μας. Χρειαζόμαστε αντοχή, ενότητα, θάρρος και σταθερότητα. Μαζί θα πολεμήσουμε και με τη βοήθεια του Θεού - μαζί θα νικήσουμε».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, efsyn

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ