Αν σε κούρασαν τα καρότσια των σουπερμάρκετ, ερευνητές έφτιαξαν κάτι διαφορετικό

Το κρατάς και πετά.

Article featured image
Article featured image

Ένα ασυνήθιστο drone που αναπτύχθηκε στη Νότια Κορέα χρησιμοποιεί πολλαπλούς έλικες για να παραμένει πάντα οριζόντιο καθώς πετά και να μεταφέρει αντικείμενα σε σκάλες και ανώμαλες επιφάνειες σαν «ιπτάμενο καρότσι σουπερμάρκετ».

Το πρωτότυπο που παρουσίασαν ερευνητές στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στη Σεούλ περιλαμβάνει τέσσερις έλικες τοποθετημένους κάτω από μια παλέτα μεταφοράς φορτίων με ένα χερούλι. Το σύστημα καταγράφει τις δυνάμεις που δέχεται το χερούλι και ρυθμίζει την πορεία της πτήσης αυτόματα.

Το σύστημα «Palletrone», ένας συνδυασμός των λέξεων «παλέτα» και «drone», δεν προορίζεται πάντως για σουπερμάρκετ αλλά για εφαρμογές μεταφοράς φορτίων που απαιτούν απόλυτη σταθερότητα.

Μέχρι στιγμής, η ιπτάμενη παλέτα μπορεί να μεταφέρει βάρη έως τριών κιλών, αν και οι ερευνητές ελπίζουν ότι το νούμερο θα αυξηθεί.

Στο μέλλον, λένε, παρόμοια drone θα μπορούσαν να λειτουργούν και ως ταξί.

Τα drone με πολλαπλούς έλικες είναι πιο αργά και έχουν μικρότερη εμβέλεια σε σχέση με τα drone σταθερής πτέρυγας, είναι όμως πιο ευέλικτα και μπορούν να μένουν μετέωρα.

Έχουν χρησιμοποιηθεί για διανομή φαγητού, φαρμάκων και άλλων προϊόντων, όμως οι εμπορικές εφαρμογές είναι μάλλον περιορισμένες, καθώς για τη μεταφορά μεγαλύτερων φορτίων σε μεγαλύτερες αποστάσεις θα απαιτούσε υπερβολικά μεγάλες μπαταρίες.

Η μελέτη για την ιπτάμενη παλέτα δημοσιεύτηκε φέτος στο IEEE Robotics and Automation Letters.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ