Οι φονικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο στοιχίζουν τη ζωή σε (τουλάχιστον) ένα παιδί κάθε μέρα

Τα παιδιά πεθαίνουν πριν προλάβουν να ζήσουν και όσα επιβιώνουν των ακατάπαυστων βομβαρδισμών παραλύουν από τον φόβο.

Article featured image
Article featured image

Από την 4η Οκτωβρίου, τουλάχιστον ένα παιδί χάνει τη ζωή του και άλλα δέκα τραυματίζονται καθημερινά στον Λίβανο εξαιτίας του πολέμου, υπογράμμισε χθες Πέμπτη το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF).

«Χιλιάδες ακόμη παιδιά, που επέζησαν μήνες ακατάπαυστων βομβαρδισμών σωματικά σώα, έχουν υποστεί οξύ ψυχολογικό τραύμα από τη βία και το χάος γύρω τους», συμπληρώνει η UNICEF στην ανακοίνωσή της.

Η υπηρεσία εξηγεί πως παιδιά σε όλη τη χώρα παρουσιάζουν ανησυχητικές ενδείξεις συναισθηματικού και συμπεριφορικού επηρεασμού τους από τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ισραήλ-Χεζμπολά.

«Ομάδες της UNICEF συνάντησαν παιδιά που έχουν καταληφθεί από παραλυτικό φόβο κι αυξημένα επίπεδα άγχους, συμπεριλαμβανομένων του άγχους του αποχωρισμού, του φόβου της απώλειας, της απόσυρσης, της επιθετικότητας και δυσκολιών στη συγκέντρωση».

Σύμφωνα με δεδομένα του λιβανικού υπουργείου Υγείας, από την 8η Οκτωβρίου 2023 έχουν σκοτωθεί 166 παιδιά και έχουν τραυματιστεί άλλα 1.168 στον Λίβανο.


Ισραηλινά μαχητικά χτύπησαν ξανά τη Βηρυτό


Νέοι βομβαρδισμοί, τουλάχιστον δέκα, αναφέρθηκαν σε νότια προάστια της Βηρυτού νωρίς σήμερα το πρωί, έπειτα από διαταγές του ισραηλινού στρατού σε κατοίκους να απομακρυνθούν εσπευσμένα, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει για πάνω από έναν μήνα το ανελέητο σφυροκόπημα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ισχυρές εκρήξεις και στήλες καπνού στη ζώνη μετά τις σφοδρές επιδρομές. «Προκάλεσαν μαζικές καταστροφές στις περιοχές που έγιναν στόχος», όπου «δεκάδες κτίρια ισοπεδώθηκαν», σύμφωνα με το λιβανικό πρακτορείο, που κάνει επίσης λόγο για πυρκαγιές.

lebanon.png



Τα νέα χτυπήματα έρχονται μερικές ώρες, αφού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συναντήθηκε στην Ιερουσαλήμ με Αμερικανούς απεσταλμένους, που διαμεσολαβούν για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο.

Σημειώνεται ότι επτά άνθρωποι -τέσσερις ξένοι εργάτες και τρεις Ισραηλινοί- σκοτώθηκαν σε ξεχωριστές επιθέσεις με ρουκέτες της Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ, που είδε την πιο θανατηφόρα ημέρα εδώ και μήνες για τους αμάχους στη χώρα.

Τουλάχιστον 1.829 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.


Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Γάζα


Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν χθες τις επιδρομές και σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 95 νεκρούς ανθρώπους. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών -γύρω στους 75- ήταν άμαχοι στο βόρειο τμήμα του πολιορκημένου θύλακα, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις επικεντρώνουν τις επιχειρήσεις τους από την 6η Οκτωβρίου, σύμφωνα με ιατρικές πηγές που επικαλείται το Al Jazeera. Άλλοι, περίπου 20 εξ αυτών, σκοτώθηκαν σε άλλα σημεία της Λωρίδας.

Επίσης, τουλάχιστον άλλοι 47 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, από βομβαρδισμούς στην πόλη αλ Ζαουάιντ, στην πόλη Ντέιρ αλ Μπάλα και στον καταυλισμό Νουσεϊράτ. Η πλειοψηφία των θυμάτων σκοτώθηκε από τους βομβαρδισμούς πολλών σπιτιών στην περιοχή Νουσεϊράτ. Μάλιστα, σπίτια του καταυλισμού επλήγησαν δεύτερη φορά αφού άνθρωποι έσπευσαν να βοηθήσουν όσους επέζησαν από τον πρώτο βομβαρδισμό, με αποτέλεσμα να υπάρξουν θύματα μεταξύ των διασωστών, σύμφωνα με το WAFA.


Επίθεση του Ισραήλ εναντίον νοσοκομείου


Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καταδίκασε χθες Πέμπτη τη νέα επίθεση στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, στο βόρειο τμήμα, που τραυμάτισε μέλη του προσωπικού και προκάλεσε ζημιές σε υλικό κρίσιμης σημασίας. Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών, βομβαρδίστηκε ο τρίτος όροφος του νοσοκομείου.

Η επίθεση «θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των ασθενών», κατήγγειλε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, επισημαίνοντας πως ισραηλινά στρατεύματα έπληξαν «χώρο αποθήκευσης όπου βρίσκονταν εφόδια ζωτικής σημασίας που είχε μεταφέρει εκεί ο ΠΟΥ με περίπλοκες επιχειρήσεις, καθώς και σταθμό αφαλάτωσης και δεξαμενές νερού στην οροφή» της δομής υγείας. «Το νοσοκομείο μετά βίας λειτουργεί μετά την επίθεση» πρόσθεσε.

Επίσης, η ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) εξέφρασε την ανησυχία της για ορθοπεδικό της που συνελήφθη -ανάμεσα σε δεκάδες υγειονομικούς- από τον ισραηλινό στρατό στο Καμάλ Αντουάν. «Ζητήσαμε επίσημα από τις ισραηλινές αρχές πληροφορίες για το καθεστώς κράτησης του Δρος Ομπάιντ, την τοποθεσία όπου βρίσκεται αυτήν τη στιγμή, και την κατάσταση σωματικής και ψυχικής υγείας του. Καλούμε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια και την προστασία του», τόνισαν.

Ο Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, που δεν έχει σταματήσει να καλεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και να προστατεύονται τα νοσοκομεία, τόνισε για ακόμη μια φορά πως η υγειονομική κατάσταση στη βόρεια Γάζα είναι «φρικιαστική».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Al Jazeera

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ