Με άλλα λόγια σύμφωνα με τα στοιχεία, διαπράττονται 140 δολοφονίες γυναικών ή κοριτσιών κάθε μέρα, ή μια κάθε 10 λεπτά. Το φαινόμενο της βίας των γυναικών «ξεπερνά τα σύνορα, πλήττει όλες τις κοινωνικές κατηγορίες και τις ηλικιακές ομάδες», με την Καραϊβική, την κεντρική Αμερική και την Αφρική να είναι οι περιφέρειες που πλήττονται περισσότερο σε παγκόσμια κλίμακα, μπροστά από την Ασία. Στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη οι γυναικοκτονίες διαπράττονται στην πλειονότητά τους από τον σύντροφο, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο, οι δράστες είναι συχνά συγγενείς πρώτου βαθμού. Πολλά από τα θύματα κατήγγειλαν πριν από τον θάνατό τους ότι υπέστησαν σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βία, σύμφωνα με τα δεδομένα που είναι διαθέσιμα για κάποιες χώρες, ανάμεσά τους τη Γαλλία.
Αυτό υποδεικνύει ότι πολλοί φόνοι θα μπορούσαν είχαν αποφευχθεί, για παράδειγμα με την επιβολή «περιοριστικών μέτρων από δικαστήρια». Σε περιοχές όπου είναι εφικτό να διαπιστωθεί κάποια τάση, ο δείκτης των γυναικοκτονιών παραμένει στάσιμος, ή υποχωρεί πολύ ελαφρά από το 2010, κάτι που δείχνει ότι αυτή η μορφή βίας «είναι ριζωμένη στις πρακτικές και στους κανόνες» κάτι που είναι δύσκολο να εξαλειφθεί, επισημαίνει το ONUDC, που αναλύει αριθμούς συγκεντρωμένους σε 107 χώρες.
Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται σε αρκετές χώρες, «οι γυναικοκτονίες διατηρούνται σε επίπεδο που προκαλεί συναγερμό», σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης. Τέλος, η διευθύντρια της υπηρεσίας ΟΗΕ Σίμα Μπαχούς, καλεί τις χώρες να κάνουν πολύ πιο αυστηρό το νομοθετικό πλαίσιό τους και να βελτιώσουν τη συγκέντρωση δεδομένων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP