Το κτίριο όπου έζησε έναν παράνομο έρωτα Λόρδος Βύρων, γίνεται μουσείο

To μουσείο φιλοδοξεί να συνδέσει τρεις πτυχές της προσωπικότητάς του.

Article featured image
Article featured image

Ένα μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Βρετανού αριστοκράτη, ποιητή και φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα πρόκειται να ανοίξει σύντομα τις πύλες του στην πόλη Ραβέννα, στη βόρεια Ιταλία.

Σύμφωνα με τον Guardian, το μουσείο στεγάζεται στο Palazzo Guiccioli, το ιστορικό κτίριο όπου ο Βύρων έζησε έναν παθιασμένο έρωτα με την Κόμισσα Τερέζα Γκουιτσιόλι, σύζυγο αριστοκράτη, και ολοκλήρωσε μερικά από τα σπουδαιότερα έργα του.

Ο Βύρων μετακόμισε στο ανάκτορο το 1819, και έζησε εκεί υπό τη στέγη του συζύγου της κόμισσας, τον οποίο είχε γνωρίσει σε μια δεξίωση στη Βενετία. Η ευρύχωρη κατοικία στο κέντρο της Ραβέννας έχει ανακαινιστεί από το Ίδρυμα Cassa di Risparmio di Ravenna και από τις 29 Νοεμβρίου οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν στους χώρους όπου γεννήθηκε ένας μεγάλος έρωτας και όπου γράφτηκαν αριστουργήματα όπως το «Δον Ζουάν», «Σαρδανάπαλος», η «Προφητεία του Δάντη» και το τελευταίο άσμα του «Προσκυνήματος του Τσάιλντ Χάρολντ».

Σε μία από τις αίθουσες του μουσείου φιλοξενούνται αναμνηστικά από τον έρωτα της κόμισσας με τον ποιητή, όπως γράμματα, κοσμήματα και μπούκλες από τα σγουρά μαλλιά του Βύρωνα.

Μια πτέρυγα του μουσείου είναι αφιερωμένη στο Ριζορτζιμέντο, το ιταλικό κίνημα του 19ου αιώνα για την ενοποίηση της Ιταλίας, λόγω των σχέσεων του Βύρωνα με τους Καρμπονάρους, μια ανεπίσημη οργάνωση μυστικών επαναστατικών «εταιρειών» που συνέβαλαν στη διαδικασία ενοποίησης.

«Η ιδέα είναι να συνδέσουμε τρεις πτυχές της προσωπικότητας του Λόρδου Βύρωνα – του ποιητή, του εραστή και του ανθρώπου που ήταν προσανατολισμένος στην ελευθερία», δήλωσε εκπρόσωπος του μουσείου.

Μια ζωή γεμάτη πάθη

Ο Λόρδος Βύρωνας πέθανε το 1824 στο Μεσολόγγι, απ' όπου αγωνιζόταν για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Αν και είχε αρκετές ερωτικές σχέσεις κατά τη διάρκεια της ζωής του, η κόμισσα Τερέζα υπήρξε ο τελευταίος μεγάλος του έρωτας.

«Η αγάπη για την Τερέζα οδήγησε τον Βύρωνα σε μια εσωτερική μεταμόρφωση. Μπορεί να μην έγινε άγιος, ωστόσο άλλαξε τη ζωή του», ανέφερε ο Αντόνιο Πατουέλι, πρόεδρος του ιδρύματος Cassa di Risparmio di Ravenna.

Οι επισκέπτες του μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν τις εμπειρίες του ποιητή στην Ιταλία και να μάθουν τι ήταν αυτό που ενέπνευσε το έργο του, με τη βοήθεια διαδραστικής τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ