Ποιες χώρες αναγνωρίζουν τo κράτος της Παλαιστίνης;

Η φετινή Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό -που τιμάται κάθε χρόνο στις 29/11- πραγματοποιείται εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και τη στιγμή που τα κράτη της διεθνούς κοινότητας κλείνουν τα μάτια στα όσα φρικτά συμβαίνουν εκεί τον τελευταίο έναν χρόνο.

Article featured image
Article featured image

Το Κράτος της Παλαιστίνης αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο έθνος από 146 χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 75% των κρατών-μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Το 2024, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα, εννέα χώρες – η Αρμενία, η Σλοβενία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία, οι Μπαχάμες, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, η Τζαμάικα και τα Μπαρμπάντος – προχώρησαν στην επίσημη αναγνώριση της Παλαιστίνης. Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη διεθνή υποστήριξη προς τον παλαιστινιακό λαό.

Στις 29 Νοεμβρίου κάθε έτους, η παγκόσμια κοινότητα τιμά τη Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης του Παλαιστινιακού Λαού, η οποία καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1977. Η ημέρα αυτή υπενθυμίζει την ανάγκη προάσπισης των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, όπως:

*η αυτοδιάθεση,

*η ανεξαρτησία,

*και η δίκαιη επίλυση του ζητήματος των Παλαιστινίων προσφύγων.

Η διεθνής αναγνώριση της Παλαιστίνης:

*
Ενισχύει τη θέση της στην παγκόσμια σκηνή.

*Ενδυναμώνει την ικανότητά της να ζητά ευθύνες από το Ισραήλ για την κατοχή.

*Ασκεί πίεση στις δυτικές δυνάμεις να προωθήσουν τη λύση των δύο κρατών.

Ποιες χώρες αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη;

Σήμερα, τουλάχιστον 146 κράτη-μέλη του ΟΗΕ, καθώς και η Αγία Έδρα (το Βατικανό), έχουν αναγνωρίσει επίσημα το Κράτος της Παλαιστίνης. H Κύπρος αναγνώρισε το Παλαιστινιακό Κράτος στις 18 Νοεμβρίου το 1988.

Δείτε τις χώρες που αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ΕΔΩ



Σαν «ταινία τρόμου»

Την επομένη της έναρξης ισχύος της συμφωνηθείσας κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο, που αποφασίστηκε τις προηγούμενες ημέρες, το σκηνικό τρόμου στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας συνεχίζεται, αφηγείται κάτοικος της περιοχής την οποία ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπεί με αμείωτη ένταση επί σχεδόν δύο μήνες.

«Η κατάσταση είναι απερίγραπτη… Σαν σε ταινία τρόμου»,
λέει η Ουμ Άχμαντ Λουμπάντ από τη Μπέιτ Λάχια σε τηλεφωνική επικοινωνία της με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Κάνει λόγο για «αδιάκοπους ισραηλινούς βομβαρδισμούς» και drones που ανοίγουν πυρ «σε ό,τι κινείται». Η 50χρονη λέει ότι «φοβάται» να βγει από το σπίτι της και πως θα φύγει «όταν δώσει εντολή (εκκένωσης) ο στρατός, όπως έγινε σε άλλες συνοικίες».

AP24305537828379-768x512.jpg



Όταν ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε, το βράδυ της Τρίτης, την επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ στο μέτωπο του Λιβάνου, προανήγγειλε ότι η στρατιωτική «πίεση» στη Χαμάς «θα ενταθεί» στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο βόρειο τμήμα του μικρού παλαιστινιακού θύλακα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, οι οποίες ξεκίνησαν την 6η Οκτωβρίου γύρω από την πόλη Τζαμπάλια και σύμφωνα με τις IDF έχουν στόχο να μην επιτρέψουν στη Χαμάς να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της.



Η κατάσταση είναι «τραγική και πολύ δύσκολη, καθώς οι δυνάμεις κατοχής δεν επιτρέπουν να εισέλθει απολύτως τίποτα στην περιοχή», λέει ο δρ Χοσάμ Αμπού Σαφίγια, διευθυντής του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, το οποίο βρίσκεται μεταξύ των πόλεων Τζαμπάλια και Μπέιτ Λάχια. Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα πυρά δεν έχουν σταματήσει» γύρω από το νοσοκομειακό συγκρότημα, ένα από τα δύο που λειτουργούν – εν μέρει – στα βόρεια της πόλης της Γάζας.

Νοσοκομεία στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν πληγεί κατ’ επανάληψη από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του 2023. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) υποστηρίζουν ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις νοσοκομείων ως ορμητήρια για τις επιθέσεις της, κάτι που το παλαιστινιακό κίνημα και το ιατρικό προσωπικό αρνούνται.

gaza_children.jpg



«Τις τελευταίες επτά εβδομάδες, οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας έχουν εκτοπίσει 130.000 ανθρώπους», σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

«Καταστροφική» και «χειρότερη μέρα με τη μέρα» χαρακτηρίζει την κατάσταση και στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ο 55χρονος Αμπού Μοχάμεντ αλ Μάντουν, με φόντο «αδιάκοπους βομβαρδισμούς». «Κάνει κρύο και τα τρόφιμα είναι ακριβά. Ένα κιλό ντομάτες κοστίζει 200 σέκελ (περίπου 50 ευρώ). Ποιος έχει λεφτά να αγοράσει;», διερωτάται.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Al Jazeera

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ