Οι πορτοκαλί γάτες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στο διαδίκτυο, ως τα κατεργάρικα κατοικίδια ζώα, που τείνουν να προκαλούν ζημιές στο σπίτι.
Ωστόσο, εκτός από τα χιουμοριστικού χαρακτήρα βίντεο που συνήθως πρωταγωνιστούν, οι πορτοκαλί γάτες απασχολούν και την επιστήμη. Το έντονο πορτοκαλί τρίχωμά τους έχει γίνει αντικείμενο μελέτης για έρευνες που διεξήχθησαν πρόσφατα καθώς μέχρι τώρα δεν ξέραμε πώς αυτό το χρώμα προκύπτει στις γάτες – και γενικά στα αιλουροειδή.
Δύο ανεξάρτητες μελέτες από ομάδες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Γενετικής στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία, κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι το πορτοκαλί χρώμα προκύπτει από γενετικές παραλλαγές στο χρωμόσωμα Χ. Οι ειδικοί που ανέλαβαν τις αναλύσεις, εντόπισαν ένα συγκεκριμένο γονίδιο που συνδέεται με το χρώμα, το Arhgap36. Το γονίδιο Arhgap36 έχει συνδεθεί με την εμβρυϊκή ανάπτυξη και παλιότερα θεωρείτο πως αν παρουσιάζονταν σοβαρές μεταλλάξεις σε αυτό, θα εξελίσσονταν σε θανατηφόρες.
Αναλυτικότερα, παρατηρήθηκε ότι οι πορτοκαλί γάτες παράγουν 13 φορές περισσότερο RNA από το γονίδιο Arhgap36 σε σχέση με άλλες γάτες, γεγονός που οδήγησε στην παραγωγή μιας ελαφριάς κόκκινης χρωστικής στα μελανοκύτταρα του δέρματος. Παρότι η αλλαγή αυτή προκλήθηκε από μια «μικρή διαγραφή στο DNA», δεν επηρέασε αρνητικά την υγεία της γάτας.