Το Βέλγιο γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που θεσπίζει εργασιακά δικαιώματα για τις σεξεργάτριες
Βάσει του νέου νόμου, οι εργαζόμενες του σεξ θα δικαιούνται επίσημες συμβάσεις εργασίας, ασφάλιση υγείας, συντάξεις, άδεια μητρότητας και ημέρες ασθενείας.
Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2024
3
λεπτά
«Έπρεπε να δουλέψω ενώ ήμουν εννέα μηνών έγκυος», λέει η Sophie, μια σεξεργάτρια στο Βέλγιο. «Έκανα σεξ με πελάτες μία εβδομάδα πριν γεννήσω».
Συνδυάζει τη δουλειά της σεξεργάτριας με το να είναι μητέρα πέντε παιδιών – κάτι που είναι «πολύ δύσκολο». Όταν η Sophie απέκτησε το πέμπτο της παιδί με καισαρική τομή, της είπαν ότι χρειαζόταν ξεκούραση στο κρεβάτι για έξι εβδομάδες. Αλλά λέει ότι αυτό δεν αποτελούσε επιλογή και γύρισε αμέσως στη δουλειά. «Δεν είχα την πολυτέλεια να σταματήσω γιατί χρειαζόμουν τα χρήματα». Η ζωή της θα ήταν πολύ πιο εύκολη αν είχε δικαίωμα σε άδεια μητρότητας, που πληρωνόταν από τον εργοδότη της.
Σύμφωνα με έναν νέο νόμο στο Βέλγιο - τον πρώτο του είδους του στον κόσμο - αυτό θα ισχύει τώρα. Οι εργαζόμενες του σεξ θα δικαιούνται επίσημες συμβάσεις εργασίας, ασφάλιση υγείας, συντάξεις, άδεια μητρότητας και ημέρες ασθενείας. Ουσιαστικά θα αντιμετωπιστεί όπως κάθε άλλη δουλειά. «Είναι μια ευκαιρία για εμάς να υπάρχουμε ως άνθρωποι», λέει η Sophie.
Υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια σεξεργάτριες σε όλο τον κόσμο. Η σεξουαλική εργασία αποποινικοποιήθηκε στο Βέλγιο το 2022 και είναι νόμιμη σε πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ολλανδία και η Τουρκία. Αλλά η καθιέρωση εργασιακών δικαιωμάτων και συμβάσεων είναι παγκόσμια πρωτιά. Οι επικριτές λένε ότι το επάγγελμα προκαλεί εμπορία, εκμετάλλευση και κατάχρηση – κάτι που αυτός ο νόμος δεν θα αποτρέψει.
Για πολλές εργάτριες του σεξ, η δουλειά είναι μια αναγκαιότητα και ο νόμος δεν θα μπορούσε να έρθει αρκετά σύντομα. Πλέον όμως θα μπορούν να αρνηθούν πελάτη ή σεξουαλική πράξη με την οποία αισθάνεται άβολα. Η απόφαση του Βελγίου να αλλάξει τον νόμο ήταν αποτέλεσμα μηνών διαμαρτυριών το 2022, που προκλήθηκαν από την έλλειψη κρατικής υποστήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid.
Η Victoria λέει ότι βιάστηκε από έναν πελάτη που είχε εμμονή μαζί της. Πήγε σε ένα αστυνομικό τμήμα, όπου λέει ότι η γυναίκα αστυνομικός ήταν «πολύ σκληρή» μαζί της. «Μου είπε ότι οι εργαζόμενες του σεξ δεν μπορούν να βιαστούν. Με έκανε να νιώσω ότι έφταιγα εγώ, γιατί έκανα αυτή τη δουλειά». Η Βικτόρια έφυγε από τον σταθμό κλαίγοντας. Κάθε εργαζόμενη του σεξ με την οποία μίλησε το BBC είπε ότι κάποια στιγμή είχαν πιεστεί να κάνουν κάτι παρά τη θέλησή τους. Εξαιτίας αυτού, η Victoria πιστεύει ακράδαντα ότι αυτός ο νέος νόμος θα βελτιώσει τη ζωή τους. «Αν δεν υπάρχει νόμος και η δουλειά σου είναι παράνομη, δεν υπάρχουν πρωτόκολλα για να σε βοηθήσουν. Αυτός ο νόμος δίνει στους ανθρώπους τα εργαλεία για να μας κάνουν ασφαλέστερους».
Οι μαστροποί που ελέγχουν τη σεξουαλική εργασία θα επιτρέπεται να λειτουργούν νόμιμα βάσει του νέου νόμου - υπό τον όρο ότι ακολουθούν αυστηρούς κανόνες. Όποιος έχει καταδικαστεί για σοβαρό έγκλημα δεν θα επιτρέπεται να απασχολεί εργαζόμενους του σεξ.
Η Julia Crumière, εθελόντρια στην Isala - μια ΜΚΟ που βοηθά σεξεργάτριες στους δρόμους του Βελγίου, λέει ότι η πλειονότητα των γυναικών που βοηθά, απλώς θέλουν βοήθεια για να εγκαταλείψουν το επάγγελμα και να βρουν μια «κανονική δουλειά» - όχι εργασιακά δικαιώματα. «Το θέμα είναι να μην είσαι έξω στον παγωμένο καιρό και να κάνεις σεξ με αγνώστους που πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση στο σώμα σου».
Σύμφωνα με τον νέο νόμο του Βελγίου, κάθε δωμάτιο όπου πραγματοποιούνται σεξουαλικές υπηρεσίες πρέπει να είναι εξοπλισμένο με ένα κουμπί συναγερμού που θα συνδέει μια εργαζόμενη σεξ με το «άτομο αναφοράς» της. Αλλά η Julia πιστεύει ότι δεν υπάρχει τρόπος να κάνουμε το σεξ ασφαλές. «Σε ποια άλλη δουλειά θα χρειαζόσουν ένα κουμπί πανικού; Δεν είναι το αρχαιότερο επάγγελμα στον κόσμο, είναι η παλαιότερη εκμετάλλευση στον κόσμο». Το πώς μπορεί να ρυθμιστεί η βιομηχανία του σεξ παραμένει ένα διχαστικό ζήτημα παγκοσμίως. Αλλά για κάποιες, το να φέρεις το θέμα μακριά από τη σκιά μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες.