Τα φακελάκια του τσαγιού όταν βυθίζονται στο καυτό νερό απελευθερώνουν κάτι (πολύ) ανησυχητικό

Τα ανησυχητικά ευρήματα μιας νέας έρευνας.

Article featured image
Article featured image

Τα τρόφιμα, οι συσκευασίες τους και ό,τι έρχεται σε επαφή μαζί τους, μπαίνει όλο και πιο συχνά στο μικροσκόπιο των επιστημόνων.

Αυτήν τη φορά, η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γενετικής και Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, επικεντρώθηκε στα φακελάκια του τσαγιού.

Όπως παρατήρησαν, τα φακελάκια όταν βυθίζονται σε καυτο νερό, απελευθερώνουν εκατομμύρια νανοπλαστικά και μικροπλαστικά. Είναι η πρώτη φορά, που παρατηρείται αλληλεπίδραση με ανθρώπινα κύτταρα. Επίσης, για πρώτη φορά, έγινε κατανοητή η ικανότητα αυτών των σωματιδίων να απορροφώνται από τα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα, να εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και να εξαπλώνονται σε όλο το σώμα.

Η παρουσία πλαστικών συναντάται συχνά σε συσκευασίες που έχουν να κάνουν με το φαγητό ή τα αφεψήματα. Ωστόσο, δημιουργείται μια πηγή μόλυνσης από μικρο- και νανοπλαστικά (MNPLs), η εισπνοή και είσοδος των οποίων στον οργανισμό, είναι ανησυχητική για την επιστήμη.


Η μελέτη κατέληξε στο ότι τα μικρο- και νανοπλαστικά που εντόπισαν, προέρχονται από διάφορους τύπους εμπορικά διαθέσιμων συσκευασιών τσαγιού. Τι γίνεται όταν βυθίζονται στο καυτό νερό; Τα φακελάκια απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες σωματιδίων που συνδέονται άμεσα με πηγή έκθεσης σε MNPLs.

Στην αναδημοσίευση της έκθεσης από διάφορα μέσα, όπως το plasticheal.eu, σημειώνεται ότι τα σακουλάκια τσαγιού που εξετάστηκαν, αποτελούνταν από τα πολυμερή νάιλον-6, πολυπροπυλένιο και κυτταρίνη. Στη διαδικασία παρασκευής τσαγιού, το πολυπροπυλένιο απελευθερώνει περί τα 1,2 δισεκατομμύρια σωματίδια ανά χιλιοστόλιτρο, με μέσο μέγεθος 136,7 νανόμετρα. Η κυτταρίνη, περίπου 135 εκατομμύρια σωματίδια ανά χιλιοστόλιτρο, με μέσο μέγεθος 244 νανόμετρα, ενώ το νάιλον-6, 8,18 εκατομμύρια σωματίδια ανά χιλιοστόλιτρο, με μέσο μέγεθος 138,4 νανόμετρα.

«Καθώς η χρήση του πλαστικού στη συσκευασία τροφίμων συνεχίζει να αυξάνεται, είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπιστεί η μόλυνση από MNPL για τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων και την προστασία της δημόσιας υγείας», σημειώνουν οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ: LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ