Η κλιματική κρίση προκάλεσε την εμφάνιση έξι επιπλέον εβδομάδων επικίνδυνα υψηλών θερμοκρασιών μέσα στο 2024, σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, επιβαρύνοντας την ήδη αυξημένη θνησιμότητα από καύσωνες παγκοσμίως, σύμφωνα με ανάλυση των οργανισμών World Weather Attribution (WWA) και Climate Central.
Οι επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στην υπερθέρμανση του πλανήτη ήταν πολύ χειρότερες για κάποιες χώρες, με τα νησιωτικά κράτη της Καραϊβικής και του Ειρηνικού να υφίστανται έως και 150 επιπλέον ημέρες επικίνδυνης ζέστης – σχεδόν τον μισό χρόνο.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Guardian, σχεδόν οι μισές χώρες του κόσμου αντιμετώπισαν τουλάχιστον δύο μήνες υψηλών θερμοκρασιών που εγκυμονούσαν κινδύνους για την υγεία.
Ακόμα και στις λιγότερο πληγείσες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία, οι καύσωνες επιμηκύνθηκαν κατά τρεις εβδομάδες λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Οι επιστήμονες τονίζουν πως η χειροτέρευση των καυσώνων αποτελεί την πιο θανατηφόρα συνέπεια της κλιματικής κρίσης. «Η εξάλειψη της καύσης άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή περαιτέρω επιδείνωσης των επιπτώσεων», δήλωσε η Δρ. Φριντερίκε Ότο από το Imperial College London, συν-επικεφαλής της WWA.
Πρωτοφανές γεγονός
Η ανάλυση εντόπισε «επικίνδυνες ημέρες ζέστης» προσδιορίζοντας το όριο θερμοκρασίας για το θερμότερο 10% των ημερών από το 1991 έως το 2020. Οι ερευνητές συνέκριναν τον αριθμό αυτών των ημερών το 2024 με ένα υποθετικό σενάριο χωρίς υπερθέρμανση από την κλιματική αλλαγή.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι ο μέσος άνθρωπος εκτέθηκε σε 41 επιπλέον ημέρες επικίνδυνης ζέστης. Στην Ινδονησία, που φιλοξενεί 280 εκατομμύρια ανθρώπους, παρατηρήθηκαν 122 επιπλέον ημέρες υψηλών θερμοκρασιών, ενώ η Σαουδική Αραβία κατέγραψε 70 επιπλέον ημέρες καύσωνα, σε μια χρονιά όπου 1.300 προσκυνητές στη Μέκκα έχασαν τη ζωή τους λόγω ακραίας ζέστης.
Οι κλιματικές επιπτώσεις στους πιο ευάλωτους
Η Βραζιλία και το Μπαγκλαντές υπέστησαν περίπου 50 επιπλέον ημέρες ζέστης, ενώ στην Ευρώπη, η Ισπανία, η Νορβηγία και τα Βαλκάνια είχαν έναν επιπλέον μήνα υψηλών θερμοκρασιών. Στις 21 Ιουλίου, μια από τις πιο ζεστές ημέρες του έτους, πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι – σχεδόν τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού – βίωσαν θερμοκρασίες που ήταν τουλάχιστον δύο φορές πιο πιθανές λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Οι καταιγίδες και οι τυφώνες που ενισχύθηκαν από την κλιματική κρίση σημείωσαν, επίσης, ιδιαίτερη αύξηση το 2024. «Όλοι οι Ατλαντικοί τυφώνες φέτος έγιναν ισχυρότεροι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η Κριστίνα Νταλ από το Climate Central. Δύο τυφώνες, οι Μπέριλ και Μίλτον, που κατέληξαν σε κατηγορία 5, δεν θα είχαν φτάσει σε αυτό το επίπεδο χωρίς την κλιματική αλλαγή.
Παράλληλα, μια εξαιρετική αλληλουχία έξι τυφώνων στις Φιλιππίνες σε διάστημα 30 ημερών, που επηρέασε 13 εκατομμύρια ανθρώπους, θεωρείται πλέον πιο πιθανή και πιο έντονη λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.