Τελικά «σκόνταψε» το «Οδυσσέας» και ανατράπηκε κατά την προσεδάφιση του στη Σελήνη

Η πρώτη επίσκεψη εμπορικού διαστημόπλοιου στο φεγγάρι δεν ήταν και τόσο ομαλή.

Article featured image
Article featured image

Το «Οδυσσέας», το εμπορικό διαστημικό σκάφος με το οποίο οι ΗΠΑ επέστρεψαν στη Σελήνη, λίγο περισσότερο από μισό αιώνα μετά, «σκόνταψε» και ανατράπηκε, ανακοίνωσαν η NASA και η Intuitive Machines, που το κατασκεύασε.

Το ρομποτικό διαστημικό σκάφος προσεδαφίστηκε στην περιοχή του νότιου πόλου της Σελήνης την Πέμπτη, αλλά πέρασαν αρκετά λεπτά προτού οι ελεγκτές λάβουν σήμα από τα συστήματα επικοινωνίας του.

Την ώρα που προσεδαφίστηκε στη Σελήνη, το «Οδυσσέας» «σκόνταψε στην επιφάνεια και ανατράπηκε», καταλήγοντας πλάγια, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Intuitive Machines, Στιβ Άλτεμους. Ωστόσο, σημείωσε «είναι στο σημείο προσεδάφισης στο οποίο στοχεύαμε ή κοντά σε αυτό».

Η NASA και η εταιρεία Intuitive Machines ανέφεραν ότι λαμβάνουν δεδομένα από το σκάφος και εκτιμούν πως τα περισσότερα από τα επιστημονικά όργανά του είναι σε θέση να λειτουργήσουν.

Το σημείο στο οποίο προσεδαφίστηκε το «Οδυσσέας», κοντά στον νότιο πόλο της Σελήνης, είναι γεμάτο κρατήρες. Όμως, επελέγη επειδή οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εκεί υπάρχει παγωμένο νερό που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διατήρηση μιας μελλοντικής μόνιμης βάσης στη Σελήνη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ