Η αεικαλλιέργεια είναι ένας πολύ ενδιαφέρον και ολιστικός τρόπος να ασχοληθείς με τη γεωργία

Γνωστή και ως περμακουλτούρα (permaculture), μπορεί, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, να είναι ιδιαίτερα σημαντική για το μέλλον του πλανήτη.

Article featured image
Article featured image



kap-lorida.jpg


Η αεικαλλιέργεια, γνωστή και ως περμακουλτούρα (permaculture), είναι μια φιλοσοφία και πρακτική στη γεωργία πολύ ευεργετική για τον πλανήτη μας αλλά και για εμάς. Αυτό που κάνει είναι απλά να καλλιεργεί τα φυτά με πιο φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον, χωρίς τη χρήση χημικών που μπορούν να βλάψουν το έδαφος και τα φυτά.

Οι υποστηρικτές της αεικαλλιέργειας πιστεύουν ότι πειραματίζονται με κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το μέλλον του πλανήτη. Η αεικαλλιέργεια είναι ένα σύστημα για παραγωγή τροφής και χρήση της γης, καθώς και για σχεδιασμό κοινοτήτων. Έχει ολιστικό τρόπο σκέψης. Έτσι, σύμφωνα με αυτήν, μια κοινότητα ανθρώπων που επιθυμεί να γίνει βιώσιμη πρέπει να συνδυάσει πολλά στοιχεία. Μερικά από αυτά είναι: οικολογία, τοπογραφία, βιολογική καλλιέργεια, αρχιτεκτονική, δασολογία, πράσινη οικονομία και κοινωνικά συστήματα. Η εστίασή της είναι περισσότερο στις σχέσεις μεταξύ αυτών, παρά στο κάθε στοιχείο ξεχωριστά.

Μια κεντρική πρακτική της αεικαλλιέργειας είναι η παρατήρηση. Παρατηρώντας ένα μέρος, λένε οι υποστηρικτές της, μπορείς να μάθεις πολλά όχι μονάχα για τον κύκλο της φύσης και του συγκεκριμένου φυσικού συστήματος, αλλά και γενικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλα μέρη του πλανήτη.

Το στοίχημα της αεικαλλιέργειας είναι η δημιουργία οικισμών όπου ο κύκλος της παραγωγής συνεχίζεται, χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου, αλλά παράλληλα θα μπορεί να προσφέρει φαγητό και στέγη στον άνθρωπο. Για παράδειγμα, μπορούμε σε ένα θερμοκήπιο να βάλουμε κότες και φυτά. Οι κότες παράγουν θερμότητα και διατηρούν το θερμοκήπιο ζεστό, χωρίς μηχανήματα. Κάποια φυτά προσφέρουν στις κότες τροφή. Το μόνο που χρειάζεται για να πετύχει αυτό είναι να μπουν, απλά, τα φυτά σε κάποιο ύψος.

Η ουσία της αεικαλλιέργειας είναι η ποικιλομορφία. Αντί να καλλιεργούμε ένα μόνο είδος φυτού, φυτεύουμε πολλά διαφορετικά που αλληλεπιδρούν και βοηθούν το ένα το άλλο να μεγαλώσουν. Βοηθάει επίσης και στην προστασία τους από ασθένειες και έντομα.

Ένα άλλο πράγμα που προσφέρει η αεικαλλιέργεια είναι να φροντίζει το έδαφος. Χρησιμοποιεί φυσικά λιπάσματα και τεχνικές όπως το κομπόστ για να κρατά το έδαφος υγιές και γόνιμο. Έτσι, μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε υγιεινά τρόφιμα για πολλά χρόνια!

Πρόκειται για έναν τρόπο ζωής που σέβεται το περιβάλλον και προωθεί τη βιωσιμότητα. Αντί να καταστρέφουμε το περιβάλλον για να κάνουμε γεωργία, μπορούμε να συνυπάρχουμε μαζί του και να δημιουργούμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.


Η αεικαλλιέργεια στην Κύπρο

Η περμακουλτούρα στην Κύπρο έχει αρχίσει να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στον τοπικό γεωργικό τομέα. Μερικοί Κύπριοι γεωργοί αντιλαμβάνονται τα οφέλη της και εφαρμόζουν τεχνικές που σέβονται το φυσικό περιβάλλον και συμβάλλουν στη βιώσιμη γεωργία.

Διάφορες ομάδες διοργανώνουν σεμινάρια και εργαστήρια για την εκμάθηση των αρχών και των τεχνικών της περμακουλτούρας, ενώ στο νησί μπορείς να βρεις και κτήματα περμακουλτούρας, τόσο για ιδιωτική χρήση όσο και για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Εκεί, όσοι ενδιαφέρονται για την αεικαλλιέργεια μπορούν να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ