Σπουδές Νομικής στην Κύπρο: τα πλεονεκτήματα

Σήμερα, οι νέοι/ες που θέλουν να σπουδάσουν Νομική, και δη το Κυπριακό Δίκαιο, έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα επιλέγοντας σπουδές στην Κύπρο.

Article featured image
Article featured image

Η Νομική ήταν μια σταθερή επιλογή σπουδών στη Μ. Βρετανία για τους Κύπριους φοιτητές και φοιτήτριες. Ωστόσο μετά το Brexit, τα πράγματα άλλαξαν καταγράφοντας πτώση στο ποσοστό εισακτέων από την Κύπρο, ύψους 58% από το 2016/17, χρονιά εξόδου της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα, οι νέοι/ες που θέλουν να σπουδάσουν Νομική, και δη το Κυπριακό Δίκαιο, έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα επιλέγοντας σπουδές στην Κύπρο. Όπως αναφέρει ο κ. Γιώργος Χριστοφίδης, διδάσκοντας της Νομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Frederick, «η φοίτηση σε πανεπιστημιακά ιδρύματα που διδάσκουν το Κυπριακό Δίκαιο καθιστά ευκολότερη τη μετάβαση από το Πανεπιστήμιο στην πρακτική άσκηση του Δικαίου».

George_Christofides.jpg



Όπως αναφέρει ο κ. Χριστοφίδης, η μεγάλη πρόκληση για φοιτητές και φοιτήτριες Νομικής είναι η μετάβασή τους από τη θεωρία της πανεπιστημιακής γνώσης, στην εφαρμογή της στην πράξη αλλά και η προσαρμογή στο συνεχώς μεταβαλλόμενο δικαιϊκό σύστημα. Ο κ. Χριστοφίδης εξηγεί πως το Δίκαιο στην Κύπρο ήταν εν πολλοίς συνδεδεμένο με το Κοινοδίκαιο (Common Law), το δίκαιο δηλαδή που εφαρμόζεται στην Αγγλία και στις χώρες του αγγλοσαξωνικού τόξου, κι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που οι Κύπριοι φοιτητές και φοιτήτριες επέλεγαν τη Μεγάλη Βρετανία για σπουδές στη Νομική. Ωστόσο με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και την υιοθέτηση του Ενωσιακού Δικαίου αλλά και την ανάπτυξη του Κυπριακού Δικαίου, «έχουμε ένα μεικτό δικαιϊκό σύστημα, θα μπορούσε κανείς να πει. Ως εκ τούτου, οι μελλοντικοί/ές νομικοί θα πρέπει να είναι σε θέση να προσαρμόζονται σε αυτές τις μεταβαλλόμενες συνθήκες».

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, οι σπουδές σε ένα Πανεπιστήμιο όπου διδάσκεται το Κυπριακό Δίκαιο, διευκολύνει τη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη. Τι θα πει αμιγώς Κυπριακό Δίκαιο; Σημαίνει πως τα κυπριακά δικαστήρια έχουν πλέον αναπτύξει αρχές Δικαίου οι οποίες είναι ταυτόσημες με την κυπριακή πραγματικότητα. «Δεν χρειάζεται να ανατρέξει κανείς σε αποφάσεις βρετανικών δικαστηρίων, δεδομένου ότι άλλες 30 αποφάσεις έχουν ήδη εκδοθεί από κυπριακά δικαστήρια και αναπτύσσουν το ίδιο θέμα», εξηγεί ο κ. Χριστοφίδης. Εξάλλου, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κανείς την ιστορία του Δικαίου και της εξέλιξής του στην Κύπρο για να μπορεί να κατανοήσει τις πρόνοιες και την εξέλιξη του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξή του.

«Είναι, επιπλέον, σημαντικό να τονίσουμε πως στα κυπριακά πανεπιστημιακά ιδρύματα διδάσκουν εξαίρετοι και εξαίρετες νομικοί, απόλυτα καταρτισμένοι στο αντικείμενό τους και με σημαντική πρακτική εμπειρία την οποία μεταφέρουν στην αίθουσα διδασκαλίας. Για παράδειγμα, στο Πανεπιστήμιο Frederick διδάσκουν έγκριτοι/ες δικηγόροι και Δικαστές όπως ο κ. Ανδρέας Πασχαλίδης, Πρώην Δικαστής Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Καθηγητής Χρίστος Κληρίδης που μέχρι πρόσφατα ήταν ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, η Δρ Ηλιάνα Νικολάου που άφησε εποχή ως Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σήμερα είναι Δικαστής Οικογενειακού Δικαίου και ο Δρ Ανδρέας Μαυρογιάννης, Μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου του ΟΗΕ και Διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό. Οι συνάδελφοι μεταφέρουν στην τάξη τον επαγγελματισμό, τη μεγάλη εμπειρία, την πρακτική τους γνώση, προετοιμάζοντας κατάλληλα τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας για την επόμενη μέρα των σπουδών τους».


Η αξία του Δικονομικού Δικαίου


Ο κ. Χριστοφίδης διδάσκει Πολιτική Δικονομία, Αστικό Δίκαιο και Εργατικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Frederick και, όπως αναφέρει, από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 ξεκίνησε η εφαρμογή των Νέων Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας που αναμένεται στα επόμενα χρόνια να διαμορφώσουν και να εξελίξουν με τοπικό χαρακτήρα τη διαδικασία ενώπιον των Δικαστηρίων. «Το Δικονομικό Δίκαιο δεν διδάσκεται στα βρετανικά πανεπιστήμια», επισημαίνει. «Γι’ αυτό πλεονεκτούν τα κυπριακά Πανεπιστήμια που το διδάσκουν. Επειδή μέσα από αυτό το μάθημα, οι φοιτητές και φοιτήτριες κατανοούν πιο εύκολα τη διαδικασία που ακολουθείται ενώπιον των Κυπριακών Δικαστηρίων.»

Το Πρόγραμμα Νομικής του Πανεπιστημίου Frederick είναι πιστοποιημένο από τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναγνωρισμένο από το Νομικό Συμβούλιο Κύπρου ενώ ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις για εγγραφή στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο μετά από σχετικές εξετάσεις.

Το
Πρόγραμμα προσφέρεται σε Λευκωσία και Λεμεσό με γλώσσα διδασκαλίας την Ελληνική. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Εισδοχής του Πανεπιστημίου στη Λευκωσία (τηλ. 22394394) και στη Λεμεσό (τηλ. 25730975), μέσω email στο adminfo@frederick.ac.cy ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου, www.frederick.ac.cy. Το εαρινό εξάμηνο ξεκινά στις 12 Φεβρουαρίου 2024.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ