Καρναβάλι Λεμεσού: Δείτε μία από τις σπανιότερες φωτογραφίες του θεσμού
Στη φωτογραφία διακρίνεται η «απείραχτη» περιοχή του παραλιακού μετώπου, ενώ το πλήθος παρακολουθεί καθισμένο σε τόνενες καρέκλες τους καρναβαλιστές, σχεδόν έναν αιώνα πριν.
Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024
2
λεπτά
Λίγες ημέρες πριν από τη μεγαλειώδη καρναβαλίστικη παρέλαση στη Λεμεσό, μια (ίσως) σπάνια φωτογραφία δημοσιεύθηκε στη σελίδα «Κάποτε στη Λεμεσό». Πρόκειται για ένα φωτογραφικό ντοκουμέντο από την καρναβαλίστικη παρέλαση στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, πίσω στη μακρινή δεκαετία του 1930.
Η εικόνα είναι μαυρόασπρη, κάτι που προδίδει και την παλαιότητά της. Στο βάθος διακρίνεται η «απείραχτη» περιοχή του παραλιακού μετώπου, ενώ το πλήθος παρακολουθεί καθισμένο σε τόνενες καρέκλες τους καρναβαλιστές.
Ανατρέχοντας στην ιστορία, καταγράφεται πως οι πρώτες μεγάλες παρελάσεις, με πλούσιο θέαμα άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά στη Λεμεσό κατά τη δεκαετία του 1920. Για πρώτη φορά το άρμα του Βασιλιά Καρνάβαλου έκανε την εμφάνισή του το 1936, την κατασκευή του οποίου επιμελήθηκαν οι καλλιτέχνες, Γιώργος Φασουλιώτης και Βίκτωρας Ιωαννίδης. Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα Παρατηρητής εκείνη την ημέρα προσέτρεξαν να δουν το άρμα του πρώτου Βασιλιά Καρνάβαλου, 700 άτομα από άλλες πόλεις, «οι οποίοι θ’ άφηκαν εις την Λεμεσόν ποσόν των 1,500 λιρών».
Η φωτογραφία του πρώτου Βασιλιά Καρνάβαλου προδίδει πως (πιθανόν) η σπάνια φωτογραφία που δημοσιοποιήθηκε, να τραβήχτηκε την ίδια μέρα.
Η δεκαετία του 1930, όπως αναφέρεται και στο βιβλίο του Στέλιου Γεωργιάδη «Καρναβάλι Λεμεσού, μια μαγική ιστορία», αποτελεί την απαρχή των μεγάλων γλεντιών στην πόλη εξ αφορμής των απόκριων. Εκείνη την εποχή οι αίθουσες των κινηματογράφων την εποχής, όπως του Ριάλτο, άδειαζαν και δημιουργείτο μια μεγάλη πίστα, την οποία χρησιμοποιούσαν για τους χορούς ενώ στην σκηνή έστηναν ορχήστρες που έπαιζαν καρναβαλίστικη μουσική. Έρωτας, χορός, διασκέδαση ήταν όλα όσα χαρακτήριζαν αυτή την περίοδο των καρναβαλίστικων χορών.
Δείτε επίσης
Το «ξέφρενο» λεμεσιανό καρναβάλι του 1999
Ρετρό στιγμές από το λεμεσιανό καρναβάλι του 1963
Με πληροφορίες από Δήμο Λεμεσού και το βιβλίο του Στέλιου Γεωργιάδη «Καρναβάλι Λεμεσού, μια μαγική ιστορία»