Από σήμερα, σκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν εντολή για επαναπροωθήσεις μεταναστών (κοινώς pushbacks)

Και αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι.

Article featured image
Article featured image

Περιπολίες σε διεθνή χωρικά ύδατα, ανοικτά του Λιβάνου, πραγματοποιούν από σήμερα σκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στόχο να ανακόψουν μεταναστευτικές ροές.

Στην περιπολία συμμετέχουν ένα σκάφος της αστυνομίας και ένα σκάφος της λιμενικής αστυνομίας. Την εν λόγω πληροφορία επιβεβαίωσε στο κρατικό κανάλι ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σημειώνεται περαιτέρω, ότι οι περιπολίες σε διεθνή ύδατα εφαρμόζονται για πρώτη φορά στο πλαίσιο των διαφόρων μέτρων που λαμβάνει η κυπριακή κυβέρνηση για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών – υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα αποφασίστηκε και η αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου για άτομα με καταγωγή από τη Συρία.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του «Φ» «τα δύο σκάφη της Λιμενικής και της Δημοκρατίας, περιπολούν περί τα 30 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Λιβάνου και ήδη έχουν εντοπίσει τις πρώτες βάρκες τις οποίες και απώθησαν προς τον Λίβανο ενημερώνοντας παράλληλα τις αρχές της χώρας».



Πάντως, ασαφές παραμένει σε ποια νομική βάση εδράζεται η εν λόγω απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης, καθώς οι επαναπροωθήσεις (pushpacks) είναι παράνομες καθώς ενδέχεται να καταλήξουν άτομα πίσω σε χώρες όπου κινδυνεύουν κατά παράβαση της αρχής της μη επαναπροώθησης.

Η αρχή της μη επαναπροώθησης ορίζεται στη Σύμβαση του 1951: «Κανένα Συμβαλλόμενο Κράτος δεν απελαύνει ή επαναπροωθεί (‘refouler’) πρόσφυγα με οποιονδήποτε τρόπο στα σύνορα εδαφών όπου η ζωή ή η ελευθερία του θα απειλούνταν λόγω της φυλής, της θρησκείας, της εθνικότητας, της συμμετοχής του σε συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα ή των πολιτικών του πεποιθήσεων». Αυτό σημαίνει, με άλλα λόγια, ότι ένας πρόσφυγας δεν μπορεί να επιστραφεί βίαια στη χώρα καταγωγής του ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα όπου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δίωξη, ούτε μπορεί να εμποδιστεί ένας αιτητής ασύλου να εισέλθει σε μια χώρα για να ζητήσει προστασία.

Σημειώνεται ότι οι επαναπροωθήσεις παραβιάζουν την απαγόρευση της συλλογικής απέλασης αλλοδαπών, όπως κωδικοποιείται στο Πρωτόκολλο 4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Την ίδια στιγμή, οι επαναπροωθήσεις παραβιάζουν την απαγόρευση των μαζικών απελάσεων, η οποία είναι απαγορευμένη πρακτική σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Βέβαια, ασαφές παρεμένει και το νομικό πλαίσιο στο οποίο στηρίχθηκε η προηγούμενη απόφασή της κυβέρνησης για μη εξέταση των αιτήσεων ασύλων ατόμων συριακής καταγωγής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ