H Google απέλυσε υπαλλήλους της γιατί τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για τα αυτονόητα

Οι υπάλληλοι κατηγορούν την εταιρεία ότι υποστηρίζει τη γενοκτονία που το Ισραήλ διαπράττει στη Γάζα, παρέχοντάς του τεχνολογική υποστήριξη.

Article featured image
Article featured image

Συνολικά 28 υπαλλήλους απέλυσε η Google την Τετάρτη, σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα που είδε το CNBC, ύστερα από μια σειρά διαμαρτυριών κατά των εργασιακών συνθηκών και της σύμβασης της εταιρείας να παρέχει στην ισραηλινή κυβέρνηση και τον στρατό υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους και τεχνητής νοημοσύνης.

Η είδηση έρχεται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση εννέα εργαζομένων της Google ότι συνελήφθησαν με την κατηγορία της καταπάτησης ξένης ιδιοκτησίας το βράδυ της Τρίτης, αφού πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στα γραφεία της εταιρείας στη Νέα Υόρκη και στο Σάνιβεϊλ της Καλιφόρνια, συμπεριλαμβανομένης μιας διαμαρτυρίας στο γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου του Google Cloud, Τόμας Κουριάν.

israelgoogle.png


Κατηγορίες, αντίποινα και συλλήψεις


Κάποιοι από τους συλληφθέντες εργαζόμενους στη Νέα Υόρκη και το Sunnyvale, οι οποίοι μίλησαν στο CNBC νωρίτερα την Τετάρτη, ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας αποκλείστηκαν από τους λογαριασμούς εργασίας και τα γραφεία τους, τέθηκαν σε υποχρεωτική άδεια και τους είπαν να περιμένουν να επιστρέψουν στην εργασία τους αφού θα επικοινωνήσουν με το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού.

Το βράδυ της Τετάρτης, ένα υπόμνημα που εστάλη από τον Chris Rackow, αντιπρόεδρο της παγκόσμιας ασφάλειας της Google, ενημέρωσε τους εργαζόμενους της Google ότι «μετά από έρευνα, σήμερα τερματίσαμε την απασχόληση 28 υπαλλήλων που βρέθηκαν να εμπλέκονται. Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε και να λαμβάνουμε μέτρα ανάλογα με τις ανάγκες».

«Ένας μικρός αριθμός διαδηλωτών εργαζομένων εισήλθε και διατάραξε μερικές από τις τοποθεσίες μας», ανέφερε το memo της Google. «Η φυσική παρεμπόδιση της εργασίας άλλων εργαζομένων και η παρεμπόδιση της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις μας είναι μια σαφής παραβίαση των πολιτικών μας και μια εντελώς απαράδεκτη συμπεριφορά. Αφού αρνήθηκαν πολλαπλά αιτήματα να αποχωρήσουν από τις εγκαταστάσεις, επιστρατεύτηκαν οι δυνάμεις επιβολής του νόμου για να τους απομακρύνουν για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των γραφείων. Μέχρι στιγμής έχουμε ολοκληρώσει μεμονωμένες έρευνες που οδήγησαν στην καταγγελία της απασχόλησης 28 εργαζομένων και θα συνεχίσουμε να διερευνούμε και να λαμβάνουμε μέτρα ανάλογα με τις ανάγκες».

fffisraelgoogle.png


Project Nimbus


Οι συλλήψεις, οι οποίες μεταδόθηκαν ζωντανά στο Twitch από τους συμμετέχοντες, ακολούθησαν συγκεντρώσεις έξω από τα γραφεία της Google στη Νέα Υόρκη, το Σάνιβεϊλ και το Σιάτλ, οι οποίες προσέλκυσαν εκατοντάδες συμμετέχοντες, σύμφωνα με τους εργαζόμενους που συμμετείχαν. Οι διαμαρτυρίες έγιναν υπό την ηγεσία της οργάνωσης «No Tech for Apartheid», με επίκεντρο το Project Nimbus – την κοινή σύμβαση ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Google και της Amazon για την παροχή στην ισραηλινή κυβέρνηση και τον στρατό υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, συμπεριλαμβανομένων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, κέντρων δεδομένων και άλλων υποδομών νέφους.

ffisraelgoogle.png


«Σήμερα το απόγευμα, η Google απέλυσε αδιακρίτως πάνω από 24 εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν συμμετείχαν άμεσα στις χθεσινές ιστορικές, 10ωρες διαμαρτυρίες καθιστικής διαμαρτυρίας σε δύο περιοχές», ανέφερε η οργάνωση No Tech for Apartheid σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας: «Στα τρία χρόνια που οργανωνόμαστε ενάντια στο Project Nimbus, δεν έχουμε ακούσει ακόμα τίποτα ούτε από ένα στέλεχος για τις ανησυχίες μας. Οι εργαζόμενοι της Google έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται ειρηνικά για τους όρους και τις συνθήκες εργασίας μας. Αυτές οι απολύσεις ήταν ξεκάθαρα αντίποινα».


Διαδηλώσεις


Οι διαδηλωτές στο Σάνιβεϊλ κάθισαν στο γραφείο του Κουριάν για περισσότερες από εννέα ώρες μέχρι τις συλλήψεις τους, γράφοντας αιτήματα στον πίνακα του Kurian και φορώντας μπλουζάκια που έγραφαν «Googler against genocide». Στη Νέα Υόρκη, οι διαδηλωτές κάθισαν σε έναν κοινόχρηστο χώρο τριών ορόφων. Πέντε εργαζόμενοι από το Σάνιβεϊλ και τέσσερις από τη Νέα Υόρκη συνελήφθησαν.

«Σε προσωπικό επίπεδο, είμαι αντίθετος στο να παίρνει η Google οποιαδήποτε στρατιωτική σύμβαση – ανεξάρτητα από το με ποια κυβέρνηση είναι ή τι ακριβώς αφορά η σύμβαση», δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη στο CNBC ο Cheyne Anderson, μηχανικός λογισμικού Google Cloud με έδρα την Ουάσινγκτον. «Και διατηρώ αυτή τη γνώμη επειδή η Google είναι μια διεθνής εταιρεία και ανεξάρτητα από το με ποιον στρατό είναι, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα είναι αποδέκτες… που εκπροσωπούνται στη βάση των εργαζομένων της Google, αλλά και στη βάση των χρηστών μας». Ο Άντερσον είχε έρθει αεροπορικώς στο Σάνιβεϊλ για τη διαμαρτυρία στο γραφείο του Κουριάν και ήταν ένας από τους εργαζόμενους που συνελήφθησαν την Τρίτη.

fffisraelφgoogle.png



«Το Google Cloud υποστηρίζει πολυάριθμες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, συμπεριλαμβανομένης της ισραηλινής κυβέρνησης, με τις γενικά διαθέσιμες υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους», δήλωσε εκπρόσωπος της Google στο CNBC το βράδυ της Τετάρτης, προσθέτοντας: «Η εργασία αυτή δεν απευθύνεται σε εξαιρετικά ευαίσθητα, διαβαθμισμένα ή στρατιωτικά φορτία εργασίας που σχετίζονται με τα όπλα ή τις υπηρεσίες πληροφοριών».

Οι διαδηλώσεις δείχνουν την αυξημένη πίεση της Google από τους εργαζόμενους που αντιτίθενται στη στρατιωτική χρήση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης και του cloud. Μάλιστα τον περασμένο μήνα, ο μηχανικός του Google Cloud, Έντι Χάτφιλντ, διέκοψε μια κεντρική ομιλία του διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης της Google στο Ισραήλ δηλώνοντας: «Αρνούμαι να κατασκευάσω τεχνολογία που τροφοδοτεί τη γενοκτονία». Ο Χάτφιλντ απολύθηκε στη συνέχεια, ενώ λίγο αργότερα έκλεισε και ένα γκρουπ συνομιλίας μετά εργαζομένων, λόγω σχολίων υπαλλήλων σχετικά με τις ισραηλινές στρατιωτικές συμβάσεις της εταιρείας.


Η Γάζα


Στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς πραγματοποίησε μια σειρά από επιθέσεις στο Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 άτομα και παίρνοντας περισσότερους από 240 ομήρους. Την επόμενη ημέρα, το Ισραήλ κήρυξε τον πόλεμο και άρχισε να πολιορκεί ανελέητα την Γάζα, διακόπτοντας την πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα, τρόφιμα, νερό και καύσιμα.

Τουλάχιστον 33.899 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από εκείνη την ημερομηνία
, ανέφερε το υπουργείο Υγείας του θύλακα την Τετάρτη σε ανακοίνωσή του στο Telegram. Τον Ιανουάριο, στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ, το Ισραήλ απέρριψε τις κατηγορίες για γενοκτονία που είχε υποβάλει η Νότια Αφρική.

Το ισραηλινό Υπουργείο Άμυνας φέρεται να ζήτησε συμβουλευτικές υπηρεσίες από την Google για να επεκτείνει την πρόσβασή του στις υπηρεσίες Google Cloud. Το Google Photos είναι μία από τις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί η ισραηλινή κυβέρνηση για την παρακολούθηση στη Γάζα, σύμφωνα με τους New York Times.

«Νομίζω ότι αυτό που συνέβη χθες είναι απόδειξη ότι οι προσπάθειες της Google να καταστείλει όλες τις φωνές που αντιδρούν σε αυτή τη σύμβαση όχι μόνο δεν λειτουργούν, αλλά στην πραγματικότητα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα», τόνισε νωρίτερα την Τετάρτη στο CNBC ο Ariel Koren, πρώην υπάλληλος της Google, ο οποίος παραιτήθηκε το 2022 αφού ηγήθηκε των προσπαθειών να αντιταχθεί στη σύμβαση Project Nimbus. «Στην πραγματικότητα δημιουργεί απλώς περισσότερη ταραχή, περισσότερο θυμό και περισσότερη δέσμευση».


Συνθήκες εργασίας


Οι διαμαρτυρίες επικεντρώθηκαν επίσης και στις συνθήκες εργασίας, που όπως επισήμαναν οι εργαζόμενοι στόχο είχαν «να σταματήσει η εταιρεία την παρενόχληση, τον εκφοβισμό, τον εκφοβισμό, τη φίμωση και τη λογοκρισία των Παλαιστινίων, των Αράβων και των μουσουλμάνων Googlers – και να αντιμετωπίσει η εταιρεία την κρίση υγείας και ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, ειδικά εκείνοι στο Google Cloud, λόγω των πιθανών επιπτώσεων της εργασίας τους», σύμφωνα με ανακοίνωση της εκστρατείας.


Πηγή: ot.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ